So letniot vajp kako što vo sleng denes mladite se izrazuvaat pristigna i novata pesna na aktuelniot Lambe Alabakovski, koj periodov beše vo žižata na javnosta od kako go zapali takanarečeniot kulturen cetar na bugarite vo Bitola. Iako beše priveden za ova delo, Alabakovski gi osvoi simpatiite na javnosta i preku noќ stana omilena pop zvezda koja e prisutna praktično na site letni muzički slučuvanja no i na političkite protesti koi pejačot javno gi poddrža. Deka timot na Alabakovski odlično ja iskoristi negovata aktuelnost, se potvrdi so novata pesna koja Lambe ja promovira denovive vooči nastapot na Pivo fest, koj ќe se sluči vo sabota na 16ti juli vo Prilep.

Pesnata se vika “Na čekor do bregot”, a naslovot može i simbolično da se tumači. Ova e prva nova pesna na Alabakovski posle sedum godini pauza od muzikata, koja beše uslovena od negovata preselba vo Amerika. Muzikata ja potpišuva negoviot kolega Aleksandar Tarabunov, koj isto taka e talentiran muzičar i rodoljub, a tekstot e na Zoran Stojanovski – Zonde.

Inaku pesnata e mnogu ubava romantična i so latino prizvuk, pa ne vraќa vo nekoi ubavi sentimentalni periodi koga pop muzikata razbuduvaše emocii i namovnuvaše. Kompletniot senzibilitet na melodija odlično se vklopuva so interpretacijata i bojata na glasot na pejačot, taka što ovaa pesna e poln pogodok na stilot, što i vo idnina Lambe treba da go preferira.

Video spotot što ja prati ovaa melodija e delo na Zoran Stojanovski – Zonde i može slobodno da se kaže deka solidno ja nadopolnuva ambientalnosta na pesnata.

Politički aktiven Lambe na protestite

Verojatno se insistiralo novata pesna da izleze tokmu sega vo ovoj period, koga Lambe e osobeno aktuelen, pa i poradi letnata sezona koja e soodvetna na tekstot, a možebi i poradi negovite koncertni nastapi, taka da tajmingot e apsolutno pogoden, a toa go potvrduva i nejzinata popularnost na društvenite mreži i mediumite kade se počesto može da se slušne.

Lambe Alabakovski učesnik na godinešniot Pivo Fest

Za da ne ve ostavime uskrateni za ovo muzičko zadovolstvo vo prodolženie i nie vi ponuduvme da ja čuete “Na čekor do bregot” i da uživate so site setila, a na Lambe mu posakuvame mnogu uspeh i ušte mnogu vaka ubavi pesni…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila