“Bjelo dugme“, ”Indexi“, “Vatreni poljubac”, su bil počeci iumetnika koji i u osmoj deceniji života stvara. Milić Vukašinović, kantautor, muzičar, rođen 9. marta 1950. godine u Beogradu. Rođen je sa kolitisom zbog čega je svima bio mezimac. Često su se selili jer je otac bio major Udbe koji je premešten u Peć, gde je radio kao sudija. Kada je Milić imao 12 godina, otišli su u Sarajevo gde je započeo muzičku karijeru. 1970. godine odlazi u Italiju da svira sa Goranom Bregovićem i Zoranom Redžićem u triju „Mića, Goran i Zoran” 1974. godine je sa rok grupom „Indexi“ snimio nekoliko pesama. 1976. godine je zamenio bubnjara “Bijelog Dugmeta” Ipeta Ivendića, i tako postao član jedne od najpopularnijih grupa na prostorima bivše SFR Jugoslavije. Snimili su album pod nazivom „Eto baš hoću“ sa pesmama: “Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bez veze”, “Loše vino”, “Eto! Baš hoću!”, “De de, bona, sjeti se, de, tako ti svega”, “Slatko li je ljubit’ tajno”, “Ništa mudro”, “Ne dese se takve stvari pravome muškarcu”, “Sanjao sam noćas da te nemam”.

Goran Bregović je napisao muziku i tekst za sve pesme, osim za „Loše vino“ čiji je tekstopisac Arsen Dedić.

Milić je 1977. godine osnovao trio „Vatreni poljubac“ sa kojim je kao autor, pevač i gitarista snimio 9 studijskih i 5 solo albuma. 1978. godine je otpevao pesmu koja se smatra njegovom ličnom kartom, „Doktor za Rock’n’Roll“. Proglašena je za hit godine. Ubrzo su objavili i drugi singl „Navrat – nanos i na svoju ruku“ koji, po mišljenju kritike, nije nadmašio uspeh prvog. Izašla su još dva singla: „Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim“ i „Tvoje usne su bile moj najdraži dar“. Godine 1985. bendu se pridružuje pevač Bijelog dugmeta, Mladen Vojčić Tifa. Milić je napravio pesmu za Željka Bebeka „Kad sve prođe, ostaću sam“ koja se nije našla na njegovom solo albumu. Raspustio je bend i povukao se iz javnosti. Nastavio je saradnju sa mnogim kolegama od kojih se većina bavi narodnom muzikom, a najviše sa Hankom Paldum za koju je uradio pesme: „Voljela sam, voljela“ i „Tražio si sve“. Bio je autor, aranžer i producent hitova koji su se našli na pločama prodatim u više miliona primeraka.

Trenutno je u vezi sa 24 godine mlađom ženom, Suzanom Vučič, kojoj tepa” Su”. Milić smatra da je ona jedina žena sa kojom je u potpunosti uspeo da se poklopi u intelektualnoj i seksualnoj sferi. Milić Vukašinović je poznat i po upečatljivom imidžu koji obuhvata šešire koje nosi na nastupima, u prodavnici, kafiću, itd., i skoro pa uvek tamne naočare kao i nakit kojim uvek dodatno dodaje taj rokerski šarm. A koliko je odan kolega i prijatelj govori i ponovna saradnja posle 40 godina sa kraljicom sevdaha Hankom Paldum. Kvalitet uvek prepozna kvalitet. Milić nikad nije krio da je živeo rokerskim, poročnim životom i uvek je otvoreno o tome govorio. Ženio se tri puta, ali brak sa Suzanom i ljubav u kojoj uživaju više od 10 godina, pomogli su mu da se reši poroka.

Za Vas važi sintagma ”Doktor za ”Rock’n’Roll”. Instrumentalista, kantautor i stvaralac dobre balkanske muzike različitih žanrova. Trajete mnogo godina na našoj javnoj sceni. Kako i gde pronalazite predivnu energiju i inspitaciju za tako jedan dug i kvalitetan rad?

– Kad je čovjek rođen sa talentom, što je taj talenat veći, veća je i želja da se taj talenat iskaže u svom punom obimu stvalačke energije koja se hrani inspiracijom i nadahnućem koji pravom talentu nikad ne nedostaju.

Dobar deo života ste proveli u Sarajevu. Koja su Vaša prva sećanja na taj period Vaših početaka u svetu muzike?

– Rođen sam u Beogradu i rano djetinjstvo sam proveo u Peći na Kosmetu i kad sam imao 8 godina moji roditelji su se preselili u Sarajevo, u multietničku sredinu takođe, čija kulturološka raznolikost je i dala pečat muzičkom stvaraštvu Sarajeva, po čemu je i bilo vodeće u bivšoj Jugoslaviji dugo veremena, baš zbog te prisne i tople atmosfere u kojoj smo odrastali mi muzičari.

Koliko je sredina uticala na Vašu karijeru?

– U predhodnom odgovoru sam to već rekao, da je ta toplina u međuljudskim odnosima u Sarajevu bila vrlo nadahnjujuća i za život i za stvaraštvo, što se u muzici najbolje odrazilo i stvorilo tu sarajevsku muzičku školu.

Da li ste mogli pretpostaviti tada, da ćete biti jedan od osnivača Rock’n’Rolla na našim prostorima i da ćete postati jedan od najautentičnijih umetnika?

– Moja osnovna životna vizija je bila da se muzički ostvarim u rock’n’roll muzici, zbog čega sam i živio 3 godine u Londonu, na izvoru te muzike, gdje sam i postao autentični i originalni rock’n’roll autor. Moja prva pjesma koju sam izdao po povratku iz Londona je bila “Doktor za Rock’n’Roll” i tu titulu s pravom nosim i dan danas.

Jednom, kada se bude pisala istorija umetnosti, Vi ćete zasigurno biti deo toga. Postoji li danas nešto za čim žalite? Nešto što ste mogli još, a nije Vam se dalo?

– Bio sam na pragu da ostvarim i svjetsku karijeru, početkom osamdesetih, kada je eminentna izdavačka kuća htjela da pravi svjetsku zvijezdu od mene na osnovu demo snimaka na engleskom koje sam im ponudio ali sam tada uzeo velike pare od narodne muzike kod nas i draže mi je bilo da se provodim uz alkohol, razvrat i blud nego da se predam šoubiznis mašineriji na svjetskom nivou koja je surova i nema milosti i odabrao sam da budem Doktor za Rock’n’Roll na svoj način.

Da li mislite, da je posle toliko godina rada iskorišćen sav Vaš muzicki potencijal?

– Upravo završavam novi album, deseti po redu, sa svojom grupom Vatreni Poljubac, sa 13 pjesama i biće to kruna mog rock’n’roll stvaraštva a pojaviće se na tržištu u septembru.

Radili ste sa najeminentnijim rock grupama bivše YU, a može se reći i celog Balkana. Prvo sa “Indexima”a kasnije sa “Bijelim Dugmetom“. U kom satavu ste se više ostvarili?

– I sa Indexima i sa Bijelim Dugmetom sam se potpuno ostvario kao instrumentalista, kao bubnjar i to iskustvo je neprocjenjivo i dosta mi je pomoglo i u mom kasnijem radu sa mojom grupom Vatreni Poljubac, kao pjevač i kao gitarista.

Kakva je saradnja bila sa Goranom Bregovićem? Da li danas imate neki vid saradnje i komunikacije?

– Samo sa Zoranom Redžićem, basistom iz Dugmeta, sam u prisnoj prijteljskoj vezi a Bregović mi se smučio kako srozava ime koje je stvorio i ide na svjetsku turneju najavljujući grupu Bijelo Dugme, a ustari nastupa sa svojim vašarskim pleh orkestrom za svadbe i sahrane i bezočno vara publiku a sve zbog toga da mu ostane više para nego kad bi nastupao sa grupom Bijelo Dugme, zanemarujući to što je publika potpuno razočarana kada umjesto grupe Bijelo Dugme dobije pleh orkestar za svadbe i sahrane.

Vaše turneje su uvek bile spektakularne. Koji nastup Vam je ostao u najlepšem sećanju?

– Sa Indexima to je bio prvi veliki koncert u velikoj hali Skenderije pred 14 hiljada ljudi, slavio se jubilej 10 godina Indexa 1974. Godine, a sa Dugmetom to je bio jedan od ona 3 povratnička koncerta 2005. godine i to u Sarajevu.

Saradnjom sa Hankom Paldum i Svetlanom Ražnatović, napravili ste jedan pomak u narodnoj muzici. Kakav su utisak ostavile ove dve umetnice na Vas, obzirom da su obe otpevale velike hitove koje ste Vi radili?

– Sa Hankom Paldum sam napravio revoluciju u našoj narodnoj muzici i kompletnu narodnu muziku smo digli na viši, koncertni nivo, jer se prije nas smatralo da je narodna muzika samo za kafanu, a sa Cecom sam nakon što je i ona otpjevala dva najveća hita Hanke Paldum “Voljela sam voljela” i “Ja te volim (Tražio si sve)”, trebao da radim cijeli album, ali se to nije dogodilo zbog zavisti i ljubomore drugih autora koji su sarađivali sa Cecom.

Ima li nade da bar još neku dobru vanvremensku pesmu uradite za nekog dobrog pevača a da nije rok pravac?

 

– Dao sam Ani Bekuti izvanrednu pjesmu koja najbolje odražava to što joj se desilo skoro u njenom životu i ona će svojom izvanrednom izvedbom sigurno da uvrsti pjesmu među najslušanije evergrine svih vremena a pjesma se zove “Noćas nek’ pjesma zamijeni tugu”.

Posle perioda izolacije mnoge Vaše kolege su počele sa radom. Koliko Vi često imate nastupe i gde najčešće nastupe?

– Pa, s obzirom da ja i dalje sviram teški rok Vatrenog Poljupca, sviramo tamo gdje ima dovoljno publike koja voli to što svira Vatreni Poljubac, a to su uglavnom rok klubovi ili rok festivali koji gaje tu muziku.

Da li je knjiga koju ste počeli sa Vašom suprugom privedena kraju i kada će biti dostupna čitaocima?

– Ja sam napisao svoju autobiografiju na 1.200 stranica i nazvao sam je “Seksualno nemoralan tip” ali sam morao da je podijelim na 3 dijela zbog štampe i prvi dio je izašao prije 2 godine, a pošto hoću da promijenim izdavača, za drugi i treći dio još nisam našao izdavača a moja supruga Suzana je napisala knjigu o našoj ljubavi i zove se “Ljubav veća od života” i čekamo na izdavača i za njenu knjigu.

S obzirom da je ovo naša prva saradnja i nadamo se da će ih još biti, Potral Svet Australia Vam želi još mnogo lepih godina života i puno uspeha na poslovnom polju i zahvaljujemo se na saradnji i ukazanom poverenju. Ja, kao autor ovog intervjua Vam se zahvaljujem i bilo mi je veliko zadovoljstvo da se sa tako velikom rok zvezdom i čovekom koji je živa legenda našeg roka, družim i sve ovo podelim sa naši čitaocima širom sveta. Sigurna sam da ćete se za sada sa našim pratiocima i Vašom publikom pozdraviti uz jednu lepu poruku u Vašem stilu – neka to bude ili neki Vaš lep stih ili nešto što želite lično poručiti našim čitaocima! 

– Nemojte nikad graditi sreću na onome što izgleda izazovno jer kad izazovno postane ono što jeste, život će vam biti govno. Pozdrav za “Svet” od Vašeg Doktora za Rock’n’Roll Milića Vukašinovića.

Slađana BOJOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila