Kao veliki profesionalac i zaljubljenik u muziku, od kada je stala na muzičku scenu pa i do dan danas, Vesna Zmijanac, svaki svoj nastup pripremala je sa velikom ljubavlju. Svoje pesme peva zajedno sa publikom, sve i jedna njena pesma je upamćena po njenoj, neponovljivljivoj vokaloj interpretaciji, njenoj neverovatnoj emociji i horskim pevanjem njenih obožavalaca širom sveta. Gde god da se pojavi nastaje prava euforija. Njena publika i te kako ceni njenu iskrenost u pevanju i njeno poštovanje koje kroz svoje vanvremenske hitove godinama deli sa svima nama.

Zasigurno je jedna od najlepših i najuspešnijih estradnih umetnika narodne i folk muzike sa naših prostora.

Vesna je rođena u Nikšiću od oca Dušana i majke Kovine. Kao jednogodišnja devojčica, život je nastavila u selu Ribnica kod Kraljeva. Detinjstvo je provodila sa svojom bakom i dedom po majčinoj strani. Kao i svim njenim vršnjacima, dani su joj bili ispunjeni školskim obavezama i dečijim igrarijama. Baka joj je nadoknađivala svu ljubav majke, koja je tada bila na privremenom radu u Beču.

Sa petnaest godina, Vesna je imala svoj prvi pevački nastup u Kruševcu. Ljubav prema pesmi i ogroman talenat, koji je oduvek imala, nikada se nije htela odreći i uprkos tome što njena majka tada nije želela da ćerki to bude zanimanje. To je bio razlog da je odvede sa sobom u Beč kako bi nastavila sa školovanjem i prestala da razmišlja o pevanju. Roditeljske želje su bile jedno, a Vesnina ljubav i srećna zvezda njenog života, bila je pesma. I pokraj svih uslova koje joj je majka stvorila u Beču, nastavak školovanja i sigurniji život, Vesna je bila nesrećna i maštala je samo o povratku i pevanju. Nije joj dugo trebalo da se odluči i vrati u svoju zemlju i da se po povratku, nastavi aktivno baviti pevanjem, na mestima gde su se izrodile velike zvezde, poput Silvane Armenulić, Tome Zdravkovića… Verovala je u sebe, radila je na tome da pevanje bude njen primarni posao i da napreduje poput velikih umetnika, što je i ostvarila i postala je VELIKA ZVEZDA i primadona u svom poslu.

U toku jednog od njenih nastupa, Vesna je imala sreće da je čuje veliko ime narodne muzike Šaban Šaulić, koji joj je pomogao da snimi svoje prve pesme i od tada pa do dan danas, Vesna Zmijanac je velika estradna umetnica koja zaslužuje veliko poštovanje, dama koja krasi našu scenu. Više od 40 godina. Od 1979. i prve saradnje sa velikim orkestrom Branimira Đokića, sa kojim je snimila singlove “Hvala ti za sve“, “Ti nisi čovek koji zna da voli“, “Ostavljena žena“. “Pođi sa mnom ili ostani sa njom” je uradila sa Aleksandrom Acom Stepićem. Tako je sve krenulo uzlaznom putanjom i 1981. prvi put na filmu “Sok od šljiva”, u kome je debitovala sa pesmom “Uveli su obrazi rumeni“. Pesmu je radila Marina Tucaković i postala je veliki hit. U isto vreme zapažena je od Branka Beletića, koji je posredovao da Vesna potpiše ugovor sa tadašnjim gigantom RGP RTS-om.

Zvezdane staze su bile svakim danom sve svetlije i svetlije. Svoju karijeru je gradila sama, sa saradnicima koji su u Vesni uvek videli ogroman potencijal kada je muzičko stvaralaštvo u pitanju. 1982. izdala je prvi solo album “LJubi me ljubi lepoto moja” sa još devet pesama za RGP RTS. I tako zaredom, kroz pesme, poklonila nam je jedno veliko bogatstvo i narodno blago koje će se pevati dok muzika postoji.

Vanserijska umetnica koju vole osobe od 7- 107. Da nabrojimo hronološki neke od njenih besmrtnih hitova i albuma:

  • 1979 – Ti nisi čovek koji zna da voli • 1979 – Ostavljena žena • 1979 – Pođi sa mnom il’ ostani s njom • 1981 – Vetar duve oko kuće • 1981 – Ko nam se u ljubav meša • 1981 – Uveli mi rumeni obrazi • 1983 – Poznati me nikad neće • 1982 – Ljubi me, ljubi, lepoto moja • 1983 – Ti mali • 1983 – Šta će meni šminka? • 1985 – Zar bi me lako drugome dao • 1986 – Dođi što pre • 1987 – Jedan si ti • 1988 – Istina • 1990 – Svatovi • 1992 – Ako me umiriš sad • 1994 – Idem preko zemlje Srbije • 1995 – Malo po malo • 1997 – Posle svega, dobro sam • 2003 – Šta ostane kad padnu haljine • 2011 – Pevajte mi pesme…

Spot po izboru urednice za Zapadnu Evropu i Skandinaviju

Draga naša Vesna, iako ste sada u letnjoj euforiji, što zbog gostovanja što zbog privatnih obaveza, Vi ste odvojili vreme da kroz ovaj intervju za portal Svet Australia, po ko zna koji put pokažete, koliko ste veliki profesionalac i dama sa jednim ogromnim srcem bila i ostala! O Vašoj karijeri, liku i delu, mogli bismo da pišemo još mnogo toga. Vaš životni put je sam po sebi bogat da bismo mogli da se na tome zadržimo mnogo. Vi ste toliko inspirativni i uvek bili traženi kod naroda, Vašu publiku i naše čitaoce ponajviše interesuje da saznaju gde je sada Vesna Znijanac? Kako je i kako ste ovaj težak periode Covida prošli?

Hvala na pitanju, na svom sam imanju ispod Bukulje. Igram se sa unukama u slobodnom vremenu i u njihovoj blizini baš uživam. Dosta radim, pevanje me još uvek jako ispunjava, volim da se družim sa svojom publikom. Oni mi daju energiju i dok je god tako dobro je. Ta konekcija između mene i njih je nešto posebno. Dok oni uživaju u mojim pesmama, ja uživam gledajući njih sa koliko ljubavi dožive svaku moju pesmu i to je divno.

Što se Covid perioda tiče, prva tri meseca sam bila mirna, obavljala poslove koje nisam dugo radila. Papirologija, raščišćavanje, malo sam više imala vremena da se posvetim svojim privatnim obavezama i uživam na svom imanju. Kasnije sam radila na mestima gde je to moglo. Što se tiče straha od “Covida“ nisam ga uopšte ni imala, jer u tu priču ne verejem. Vakcinu sam primila samo zbog mira u kući.

Spot po izboru glavnog i odgovornog urednika

Koliko Vam je teško padalo vreme izolovanosti? Sem brige za sopstveno zdravlje i brigu o Vašoj porodici, sa čim ste se najviše bavili u tom periodu? Ponovo je sve počelo po malo da funkcioniše, znamo da ste na početku godine održali i solistički koncert za pamćenje. Za vaše nastupe uvek je tražena karta više. Kakvi su Vaši utisci sa koncerta, koji je bio željno očekivan?

Što se mog poslednjeg koncerta tiče, bio je sjajan kao i svaki moj nastup do sada. Koncert je bio planiran pre dve godine, ali zbog situacije sve se to odlagalo i posle dve godine održan je uz fantastičnu atmosferu. Bilo je malo pometnje oko karata, ali koncert je prošao u jednoj prelepoj atmosferi. Uživali smo svi od početka do kraja. I ostaće upamćen u nizu mnogih mojih koncerata samo po lepom.

Da li ćemo u skorije vreme opet imati prilike da uživamo na Vašem koncertu ili nastupu? Leto, sezona godišnjih odmora je i gde publika koja Vas voli može da uživa, kada su u pitanju nastupi u Srbiji i regionu?

Mojih nastupa je bilo standardno puno svuda i po Srbiji i van, najčešće sam nastupala u Beogradu. Od jeseni je planirano dosta nastupa. Leto ću provesti u Atini, jedan deo a ostatak na Bukulji. Odmor ću iskoristiti da se baš lepo odmorim i sakupim novu i pozitivnu energiju za jesenje nastupe.

Kazni me kazni

Vaše pesme su antologijske, radili ste uvek sa eminentnim i velikim imenima muzičke scene. Koliko vam je teško, da danas, odaberete neku novu pesmu i svrstate je pokraj mnogobrojnih hitova koje već imate?

Sreća je što imam mnogo hitova. Što se novih pesama tiče ja ne čujem ništa ni blizu dobro što bi me odvelo u studio. Ako se pesma desi, super, ali dok god ne čujem to što se meni dopada i dolikuje da otpevam, neću snimati.

Ako bi se vreme moglo vratiti unazad, koji period Vašeg života biste voleli da ponovite, a koji da izbrišete?

Svaki deo mog života je odličan i ja ne bih menjala ništa. Bila bih nezahvalnaa pred Bogom kada bih negodovala na bilo šta. Sve što je bilo trebalo je tako da bude.

U Vašoj bogatoj karijeri ste imali brojne koncerte, a jedan poseban i potpuno drugačliji od svih bio je koji?

Održala sam na stotine koncerata i svaki od njih je za mene poseban i duboko urezan u lepo sećanje. Kako kod nas u bivšoj Jugoslaviji, tako i po čitavom svetu. Svaki koncert je imao svoju lepotu i ono nešto drugačije po čemu ih pamtim.

Od trnja do zvezda život je predviđen za hrabre i Vi ste to dokazali mnogo puta. Kome, posle ovoliko godina trajanja, možete biti zahvalni za ono što ste danas?

Zahvalna sam Dragom Bogu što mi je dao snagu, moć i tu umetnost sa kojom živim skoro ceo svoj život. A ovo što sam danas, zahvalna sam milionskoj publici širom sveta koja je uvek bili ta moja snaga da uvek idem uzlaznom putanjom.

Ne kunite crne oči

Svaka Vaša pesma ima svoju priču i sliku kada je izvodite. Koja grupa, generacijski je Vam je bliža, ovi mlađi kojih je sve više na Vašim nastupima ili malo starija populacija?

Kao sto ste rekli na početku, moja publika su i oni najmlađi i oni stariji. Mnogi mi je drago kada na nastupima vidim i tu našu divnu omladinu koja zajedno sa mnom peva svaku pesmu, a mnogi se nisu ni rodili kad sam ja te pesme stvarala, a i stariji koji podjednako uživaju. Ma, to je publika moja! Svi su mi podjednako dragi.

Šta je to, u Vašim pesmama te su vanvremenske, univerzalne, kako za prošla tako i za buduća vremena?

Ja pesmi prvo dam dušu, pa na sve to kvalitet i jednu surovu iskrenost u interpretaciji. Sve i jednoj pesmi dajem čitavo svoje biće. To je to.

Vaša odluka da se sklonite iz gradske buke, na vašem predivnom imanju u Bukulji je oaza Vašeg mira, kako za Vas, tako i za Vaše unuke. Sigurna sam da su vam sada unuke centar sveta. Da li je to ono zašta je vredelo živeti i boriti se sve ove godine?

Na Bukulji sam pronašla svoj mir. To je moja oaza u kojoj uživam. Posao koji radim je zahtevan. Ta tišinu i sloboda koju imam ovde je zlata vredna.

Napisali ste i autobiografsku knjigu “Kad zamirišu jorgovani” koja je lepo prošla. Ima li još nešto čiji ćete autor biti?

Toliko toga čovek doživi i proživi kroz život. Možda, ako mi se neka dobra tema jednog dana rodi, zašto da ne? Za mene je život “život ljubav” i ja u svakom njegovom segmentu pronalazim to najlepše. A lepo je to zabeležiti i knjiga je kao pesma – daš joj dušu i ona nikada ne nestaje.

Portal Svet Australia Vam se zahvaljuje na ovom zaista predivnom druženju, uz Vaše hitove i prelepe spotove, neka ovaj intervju bude mali virtuelni koncert za sve ljubitelje VESNE ZMIJANAC širom sveta. U moje ime neizmerno hvala na saradnji i ukazanom poverenju. Ukoliko vam vreme dozvoljava, evo i prilike za sve nas koji žive i rade vani, da nam kažete da li ste spremni za gostovanja u zemljama koje i te kako žele da Vas ponovo vide i čuju?

Od jeseni radiću i imam dosta zakazanih gostovanja. Naravno, kad god imam vremena i kad se na vreme dogovorimo Vi znate da ja rado posetim naše zemljake u dijaspori. I da me uvek raduju druženja sa publikom koja živi daleko od svoje zemlje.

Nevera moja

Koju poruku za kraj želite da pošaljete našim čitaocima?

Želim da pozdravim moju publiku širom sveta, da nastavimo da se družimo i veselimo kao nekada posle svega ovoga što je zadesilo sve nas. Da ste mi srećni ma gde da ste. Sve vas od srca pozdravlja i voli vaša Vesna Zmijanac

Slađana BOJOVIĆ


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila