Vo nedelata premierno gledačite možea preku direktniot prenos na Makedonskata Televizija da go prosledat 35-to jubilejno izdanie na proslaveniot “Folk Fest Valandovo”, koj ovoj pat imaše samo edna natprevaruvačka festivalska večer na koja se prestavija 23 izveduvači so novi kompozicii namenski sozdadeni za ovoj golem jubilej. Za festivalskite slučuvanja i pristrasnoto dodeluvanje na nagradite, pišuvavame vednaš posle samoto održuvanje na festivalot, a sinoќa so svoj stav preku društvenite mreži se oglasi i treto nagradeniot Efto Pupinovski, koj najiskreno go prenese svoeto razočaruvanje od učestvoto na festivalot i nagradata koja vsušnost ja devalvira vrednosta na negovata pesna. Bidejќi našite stavovi identično se poklopija, odlučivme da vi ja preneseme i negovata reakcija vo celost:

– Na ovogodišniov festival nastapiv bidejḱi mu vetiv na avtorot A. Nikola deka ḱe mu ja peam pesnata IZGUBENI DUŠI, pesna vo golem opseg i so golemi predizvici. Večerta na nastapot počnav da peam bez da ja čujam na monitorot intonacijata što vo golema mera me dekoncentrira vo ponatamošnata izvedba. Posle toa sledeše bučava od neispraven kabel kako ušte eden tehnički problem. No seto toa nebeše prečka so mojata interpretacija da dopram do čuvstvata na prisutnata publika koja celata moja izvedba ja proprati so frenetičen aplauz. Mojata blagodarnost do niv.

I taka misliš se e vo najdobar red dodeka nedojde momentot za glasanje za dodeluvanje nagradi. Što da se kaže. Možebi prvite pet godini od postoenjeto na festivalot činot na dodeluvanje nagradi ličeše na nešto. Posle toa pa se do ovaa festivalska večer počna da se slučuva najgrdoto nešto i najporazitelnoto za festivalot-prvite nagradi skoro redovno da gi dobivaat pejači od Valandovo i od poširokata okolina Strumica i strumičko pri što nastana izrazot LOKAL-PATRIOTIZAM koj si go ima smisolot polni triesetina godini. Taka dojde do poln izraz balkansko-makedonskata malogragjanština i mentalitet.

Organizatorite kako i pejačite koi gi lažiraat nagradite za sive ovie godini ne uspeaja da porasnat , da se nadminat sebesi i da svatat kolkava šteta mu nanesuvaat na festivalot so takvite svoi postapki. Kratko kažano, ḱe se vložat relativno golemi narodni pari, ḱe se angažiraat masa lugje za realizacija na festivalot i na kraj ḱe dojdat nekoi bolnoambiciozni lugje i seto toa do srž ḱe go isflekaat. A nagradite,koja e vrednosta na tie i takvi nagradi za pesni koi go videle svetloto samo na reflektorite na binata i koi posle toa vo istiot mig umiraat, gi snemuva kaka bezvredno gjubre. Kakvo e toa čuvstvo i zadovolstvo kaj pejačite koi na lažiran način došle do nagrada,pejači koi i po sto takvi nagradi ḱe ostanat nikoj i ništo. Šteta mali čovečinja što kapacitetot na vašiot mozok e tolku mal što gorenapišanoto nemože da go razberete.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila