Posle dve godišna pauza konečno ovaa godina i oficijalno se odredi datumot za održuvanje na najstariot folk festival kaj nas “Folk Fest Valandovo”. Jubilejnoto 35-to izdanie ќe se održi na 5-ti juni (Nedela) i ќe ima za prv pat samo edna natprevaruvačka večer, na koja ќe bidat prestaveni novite 23 novosozdadeni kompozicii.

Festivalskata programa praktično ќe započne porano na 3-ti i 4-ti juni, na gradskiot ploštad vo Valandovo, kade predvideni se nastapi na nekolku renomirani izveduvači od makedonskata folk i zabavna scena, koi vo duhot na makedonskata pesna ḱe go najavat ovogodinešnoto 35-to jubilejno izdanie.

Na 3-ti juni publikata na valandovskiot ploštad ḱe ja zabavuvaat Aleksandar i Dac a potoa Lenče i Goran Kukiḱ, a pak na 4-ti juni ḱe nastapat Vlado Janevski i „Ljubojna“.

Festivalskata večer pak na 5-ti juni, ќe bide dopolneta i so specijalnata gostinka koja ќe ima svoe show, a ovoj pat česta da ja zabavuva publikata do proglasuvanjeto na laureatite ќe ja ima legendarnata Blaga Petreska koja od samite početoci beše zašiten znak na “Folk Fest Valandovo”.

Za pomladite generacii dobro e da se naglasi deka ovoj fesival e simbol na novosozdadenata makedonska pesna i negovata dimenzija e kurturološka, a istovremeno ima i identitetsko značenje.

Tokmu radi seto nabroeno, organizatorite, Opštinata Valandovo, ovaa godinava bea soočeni so dopolnitelen predizvik koj beše usloven pred se od finansiska priroda.

Imeno pri apliciranjeto  na konkursot od Ministerstvoto za kultura, organizatorite, festivalot namesto da go prijavat vo oblasta na folkorna dejnost, go prijavile vo oblasta na muzičko- scenska dejnost, pa bea odbieni od komisijata i ostanaa pokratki za dopolnitelnite finansii.

Gradonačalnikot na Vlandovo Pero Kostadinov

Sepak mladiot gradonačalnik na Valandovo, Pero Kostadinov ušte togaš veti deka bez obzir na okolnostite “Folk Fest Valandovo” – 2022, ќe se održi i kako što gledame go održa svoeto vetuvanje, no se čini deka tokmu finansiskata situacija e pričina što golemiot jubilej ќe bide odbeležan so edna, namesto so dve, ili kako nekogaš so tri festivalski večeri…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila