Azemina Grbić je rođena u Derventi. Oduvek je maštala zdda postane pevacica. Uzor joj je bila poznata interpretatorka sevdalinke Nada Mamula.

Kao devojčica sa roditeljima

Sa harmonikašem Vljom Popovićem јe nastupala za po kafanama na čuvenoј Ibarskoј magistrali pre diskografske kariјere. Pevala јe u Vrnjačkoј Banji i kada јe čuo kompozitor Budimir Buca Јovanović, predložio јe Azemini da dođe u Beograd kako bi snimili ploču.

U Beograd јe došla 1970. godine i odmah nastupala u tadašnjoj legendarnoј i elitnoј kafani Skadarliјa.

Prvu singl ploču po imenu „Ne kaži mi zbogom ni danas ni sutra” snimila јe sa Bucom Јovanovićem 1970. godine.

Sarađivala јe sa naјpoznatiјim kompozitorima i tekstopiscima Srbiјe i Јugoslaviјe: Buca Јovanović, Dobrivoјe Ivanković, Iliјa Spasoјević, Spaso Berak, Јovica Petković, Novica Negovanović, Miodrag Todorović Krnjevac, Mića Stoјanović, Mirko Kodić, Predrag Vuković Vukas i drugi. Poznate pesme: „Niz kaldrmu klepeću nanule”, „Volim te i ako ne smem”, „Tužna priča”, „Mene moјa zaklinjala maјka”, „Kolo igra kod komšije”, „Žao mi јe”, „Var’o si me dugo var’o”, ”Neka moјa duša vene” i mnoge druge.

Živi u Beogradu, ima kćerku Suzanu, unuke Sandru i Minu.

Rame uz rame pevala je van vremenske hitove sa pokojnim Šabanom Šaulićem, Vidom Pavlović, Hankom Paldum i sa mnogim drugima.

Sa Šabanom Šaulićem

POSLE SVIH USPEHA U VAŠOJ DUGOGODIŠNJOJ  KARIJERI, DA  LI JOŠ NEŠTO POSTOJI ŠTO BISTE ŽELELI DA OSTVARITE?

Što se tiče muzičke karijere, mislim da sam ostvarila dosta i zadovoljna sam. Sećanja, uspomene, priznanja… sve je to našta sam ponosna. Kreativan čovek uvek ima želja. Eto često se setim mojih dragih kolega koji na zalost, više nisu sa nama. Volela bih, da u znak zahvalnosti i sećanja na njih   napravim jedan koncert, da kroz priču, pesmu, secanja, zajedno sa publikom, podelim. Mnogo toga i odamo im počast.

Sa Hankom Paldum

KOLIKO VAM JE VAŠA, VEOMA USPEŠNA KARIJERA, POMOGLA KROZ ŽIVOT, A KOLIKO VAM JE OTEŽAVALA?

Moje muzičko bitisanje donelo mi je samo dobro. Uz velika imena sam rasla, stvarala i kroz svet muzike , oblikovala i svoju ličnost i ostvarila snove, obišla svet i srela na hiljade finih ljudi, koji su obogatili moj život a sve to kroz pesmu.

VI STE  VANSERIJSKA ESTRADNA UMETNICA, VAŠU KARIJERU STE ZAPOČELI U BOSNI SA 16 GODINA. I PUNIH 50 GODINA PLENITE VAŠOM PESMOM, VAŠIM FAMOZNIM GLASOM. KAKO GLEDATE NA MUZIČKA STVARANJA DANAS? U POREĐENJU NA VAŠA VREMENA?

Stvarati tada i sada je ogromna razlika. Uslovi za muzička stvaranja i rad su bila mnogo teži nego danas. Kriterijumi su tada bili jako strogi. Stvaraoci tadašnje muzike bili su mnogo zahtevni, uslovi, putovanja, emitovanja i svega što prati taj rad, takođe su bili teški. Ali ja kažem, imala sam sreću da sam stvarala u to vreme i da mogu da ponovim opet bi odabrala to vreme.

KOLIKO JE BILO TEŠKO U TOM VREMENU POSTATI ESTRADNI UMETNIK?

Mnogo teže nego danas. Ja lično sam se morala boriti prvo sa familijom. Nije moja porodica željela da se bavim pevanjem, pogotovo moja majka. Tada, morao si prvo da znaš da pevaš, da znaš da poštuješ i dostojanstveno prezentuješ, rad čuvenih stvaralaca. Iz tog vremena, bilo je i danas ima, velikih pevača, konkurencija je bila velika i trebalo se izboriti za svoje mesto na jedan ljudski i dostojanstven način. Tadašnja velika imena, tražili su i velike rezultate.

PESMOM STE OBIŠLI SVET. KOJE DESTINACIJE SU OSTAVILE NA VAS DUBOKA I LEPA SEĆANJA?

Da, kao i što rekoh na početku, zahvaljujući pesmi i muzičkoj karijeri, obišla sam veliki dio svjeta. Evropu, Kanadu, Ameriku, Australiju… svuda me je bilo i uvek sam bila dočekana i ispoštovana od publike. Gde god da sam bila, brz obzira na umor na ta daleka putovanja i sve što je pratilo moje turneje, ja sam uvek dobro raspoloženje, sunce i lepotu života, nosila sa sobom. To je publika uvek znala da ceni. Australija mi je ostala u lijepom sjećanju, što zbog publike i lijepih koncerata, što zbog jedne ljubavi, koja se tada dogodila kroz naše gostovanje. Jednom mladom kolegi sam pomogla da snimi materijal i bio je i on pozvan za gostovanje u Australiju. Vidi sudbine, zaljubi se on i ostade tamo. Ima li išta lepše od ljubavi koja se rodi kroz pesmu.

MNOGE NAGRADE, PRIZNANJA I POČASTI SU DODELJENE KROZ VAŠU KARIJERU. SIGURNO SVAKA OD NJIH IMA POSEBNO MESTO I VREDNOST. KOJA NAGRADA VAM JE DOŠLA NEOČEKIVANO I DA STE BAŠ PONOSNI NA NJU?

Da, svaka je moja pesma nekom lepom nagradom ili zahvalnicom nagrađena i svaka ta nagrada je meni podjednako vredna. Publika i ljudi koji su i stotine kilometara putovali da bi došli na koncert su moja najveća nagrada. Svaki njihov aplauz je nagrada za mene i hvala im.

A ako bih morala da izdvojim jednu od mnogih neka to bude Estradna nagrada Srbije i Postavka u “Kući Sevdaha” Sarajevo, kao i ”Zlatna Lira“ za izuzetna nezaboravna vokalna ostvarenja 2021. godine. Kao što rekoh, sve su mi magrade i priznanja za moje muzičko stvatalaštvo podjednako drage i važne.

O VAŠEM ŽIVOTU BI SE MOGAO SNIMITI FILM. DA LI JE BILO TAKVIH PONUDA I DA LI MOŽDA RAZMIŠLJATE DA SAMI NAPIŠETE KNJIGU O VAŠEM ŽIVOTU?

Da, moj život je film. Bilo je dosta ponuda i dan-danas ih ima. Prioritet sam uvek davala muzičkom stvaranju i tom linojom ću se voditi dok postojim. Što se knjige tiče, sve je to vredno zapisano i mislim da publika i pobornici dobre i kvalitetne pesme to zaslužuju od mene. Ja sam penzioner, imam i vremena i volje pa u koliko neki dobar izdavač je zainteresovan, može mi se obratiti da obradujemo publiku i sa jednom lepom knjigom.

DA LI STE USPELI, POSLE TOLIKO RADA, DA OSTVARITE PRAVO NA PENZIJU? MNOGE VAŠE KOLEGE NISU?

Tako je. Ja sam posle pedesetogodišnjeg rada u mirovini. Ostvarila sam penziju. Kao i svaki savestan građanin ja sam na vreme uplaćivala sve što je trebalo za ostvarivanje penzije. Moj savet za mlade kolege je da to isto čine i misle na dane kada više iz ko zna kojih razloga prestanu sa aktivnim radom. Svaka etapa života zaslužuje da bude dosledana kvalitetnom životu.

SEM GOSTOVANJA, GDE STE UVEK RADO VIĐEN GOST, KOJIM AKTIVNOSTIMA SE BAVITE SADA?

Iako sam u mirovini i dan danas rado Sam vidjen gost u aktuelnim televiziskim emisijama, na festivalima, gde sam često revijalni i gost večeri, što mi je posebno drago, koliko zbog druženja sa publikom, toliko i da na taj način pratim današnje kolege i kad imam priliku i po koji savet da pružim tim dragim mladim umetnicima. A iznad svega se zalažem za očuvanje dobre i kvalitetne pesme.

OD MNOGIH VAŠIH PESAMA KOJU BISTE IZDVOJILI KAO NEKU KOJA OPISUJE VAS?

Opet jedno teško pitanje. Moja svaka pesma nosi deo mene i poruku. To bi bilo isto kad bi majka morala da se izjasni koje djete joj je nadraže. Ali pošto sam ja vezana za ljubav neka bude pesma “Što se gubi ono što se ljubi“ i  “Volim te volim i ako ne smem“.

KOJU PORUKU ŠALJETE  MLADIM IZVOĐAČIMA NARODNE  MUZIKE?

Negujte i pevajte dušom, to živi i to publika oseti i ceni. Naravno, mora se pratiti interesovanje i šta je to što narod želi da čuje. Ali budite uvek odani onome što pevate. Pesma traži dušu. Da ima ton, pa onda slika. To dvoje idu jedno uz drugo i nikako jedno bez dragog.

PORTAL “SVET AUSTRALIA” ZAHVALJUJE VAM SE I ŽELI VAM JOŠ PUNO LEPOG ŽIVOTA I DOBRIH PESAMA, KOJE SMO NAVIKLI  OD VAS. KOJU PORUKU ŠALJETE KA NAŠIM CENJENIM PRATIOCIMA?

Hvala Portalu Svet Australia na pažnji i prostoru koji ste mi ustupli. Neka vaš portal ostane ovako otvoren za sve ljude i neka vas krase najfinije i najlepse reči koje ispisujete i delite  sa svima nama širom sveta.

Vase pratioce pozdravljam od srca u želji da ste svi zdravi, veseli i srećni. Posebno pozdravljam sve naše vredne ljude koji su daleko od svojih najmilijih. U srcu vas voli i nosi vaša Azemina Grbić ❤️

IMG_9276

Slađana BOJOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila