NA POMOLU SVETSKA KARIJERA UZ BEETHOVEN TEAM GMBH ZURCH

Čuveni pevač Ivan Milinković, u javnosti poznat po jedinstvenom vokalnom umeću različitih stilova, vrhunskim interpretacijama sa kojima čuva muzičko blago koje proizilazi iz narodne muzike, elokvencijom i manirima, pripada najelitnijem krugu pevača na našoj muzičkoj sceni. Negov izuzetan glas i pesme protkane emocijama donose nam raskošne trenutke njegovog umetničkog izraza i stvaraju nam poseban muzički doživljaj.

Poznato je da je Ivan bio vokalni solista skoro trideset godina u grupi “Legende”. Koliko su u to vreme bili popularni najbolje svedoče podaci, odžali su preko 2700 koncerata i nastupa u zemlji i inostranstvu, 59 punih dvorana “Sava Centra” što je bezmalo 14 “Arena” u Beogradu. Uz uvažavanje sjajnih članova umetnika grupe “Legende” potrebno je odati priznanje Ivanovom brilijantnom pevanju  koje je doprinelo velikoj popularnosti “Legendi” i dalo  svakoj pesmi originalni pečat.

Ivan se 2019. godine odvojio od “Legendi” jer je oduvek želeo da ostvari solističku karijeru. U vreme pandemije vredno je radio na novim pesmama, snimio je osam, svaka za sebe predstavlja muzički biser, a to su:

“Ibar ‘usto protiv brega”,

“Svenuće dunje na ormanu,”

“Jano mori” (obrada makedonske izvorne pesme),

“Nagovara soko razvigora”,

“Ne voli me zažalićeš”,

“Ti i ja stranci”,

“Siva magla” i 

“Nema nazad”.

Nedavno je priveo kraju snimanje za dve nove pesme “Pečat” i “Pesma ocu” koje su pored ostalog bile povod za ovaj intervju…

Ovih dana završili ste snimanje dve nove pesme? Ko su Vam bili saradnici?Da li je u njih stalo mnogo emocija kao u dosadašnjim  vašim interpretacijama?

Na početku mog obraćanja Vama, poštovana Slavice i svim čitaocima, želim da se zahvalim na prostoru za intervju i da kažem da mi je iskreno veliko zadovoljstvo i čast! Obzirom da sam do sada za poslednje dve i po godine radio sa saradnicima vredno na odabiru i snimanju mojih novih osam numera za koje su i ekranizovani spotovi, trebalo mi je malo više vremena i za odabir devete i desete numere, jer se kao i do sada vodim upravo mojim muzičkim instinktom gde je tema same pesme i kvalitet osnovni uslov da bih je prihvatio kao svoju i dao sve što mogu kao imterpretator, utkao im život kako se kaže, da bi time došle do publike.

Deveta numera “Pesma ocu” je na neki način omaž ili oda svim očevima koji više nisu živi! Autor teksta, Dragan Radonjić kao profilisan i izbrušen tekstopisac je imao svoj life (životni) motiv jer se seća svoga oca na sebi svojstven način, gde sam se i ja pronašao jer sam izgubio mog oca kada je imao 56 godina. Autor muzike Slavko Stefanović – Slavkoni, koji je inače autor poznat po pesmi “Šadrvani”, urađenoj Šabanu Šauliću, po pesmi “Muštuluk” za Herisa Džinovića, po pesmi “Neka ptice nikad ne polete”, Saši Matiću i mnogim drugima. Znači, vrlo plodni i rafinirani autori koji su u meni prepoznali potencijal za “Pesmu ocu”. Aranžman i produkcija je pripala Dejanu Aksiću i njegovom “Smart studiju”.

Sama numera je razumljivo vrlo emotivna, jer je želja sina da se za mnoge loše ili manje lepe trenutke zajedničkog života izvini ocu prosto nemoguća, jer oca više nema. Taj osećaj večitog kajanja i bola kojim živimo živote je prisutan kod većine, da ne kažem kod svih. Pesma nije snimana i završena da bude hit, već da traje.

Deseta numera “Pečat” je čista pop-balada, autor teksta je Nenad Skundrić, a muziku je komponovala Biljana Obradović Bixy, inače moja saradnica koja me prati na klavijaturama. Aranžman i produkcija je delo Aleksandra Kovačevića u studiju “AK” u Beogradu. Pesma je sa energijom vrlo pokretljiva i muzički i pevački da kažem zahtevna, neizostavna je emocija u njoj, jer bez toga ne vidim sebe u muzici uopšte. Bar oni iz mog najužeg okruženja koji su ih čuli smatraju da imam vrlo kvalitetne i jake numere u svakom smislu. Vreme na sceni i u životu me je naučilo da sve prihvatam sa “rezervom” s toga mislim da će publika kao i uvek dati poslednju reč!

Jeste li ostali verni svom stilu ili ste se okrenuli novom muzičkom pravcu? Ko Vam je radio spotove? Hoćete li obradovati publiku sa promotivnim koncertima?

Upravo iz želje da proširim svoj stilski zahvat ušao  sam u “solističke vode”.

“Pesma ocu” je sofisticiran narodnjak kako bi u žargonu rekli, nasuprot njoj je pesma “Pečat” kao pop numera. U ovom mom novom opusu 10 numera želeo sam da prošaram i lepim narodnim i lepim pop pesmama kao i stilom koji je poseban – etno moderan a to je numera “Nagovara soko razvigora”.

Čista arhaična tema koja je metafora ljubavi dvoje koji se vole. Ciljano je pravljena za mene i vrlo je referentna po mišljenju mnogih, kao pesma za ceo svet. Autori spotova su razni, ne bih sada nabrajao, ali se rukovodim time da spot i ne mora biti skup finansijski, već pričom, narativom, melodijom na kraju mojom interpretacijom!

Želja mi je, naravno velika, da sve ove pesme dođu do slušalaca i da njih i sve druge kao i neke odabrane svetske “standarde” mogu pevati na nekim mojim budućim nastupima u zemlji i svetu.

Osim novih pesama imate li drugih novosti?

Na moje veliko zadovoljstvo mogu već sada da objavim da sam skoro postao klijent, tačnije izvođač iza koga u svakom smislu organizaciono, markentiški i javno, stoji “Beethoven team GMBH Zurich”, Switzerland kao i njihov tim. beethovenvideomusic@gmail.com koji je u meni prepoznao referentnu osobu u svojoj profesiji da bismo mogli da sarađujemo na profesionalnom, tačnije, svetskom nivou, jer oni drugačije a nadam se i ja ne razmišljaju i ne rade. Ako vam kažem da zastupaju iz sveta glume i muzike između ostalih imena poput: Žan Klod Van Dama, Tom Kruza i Robija Vilijamsa, jasno vam je o kakvoj kompaniji i kom kapacitetu je reč. Reci ću samo da mogu da budem presrećan što su u meni prepoznali potencijal i želju za saradnjom, jedinom osobom naše države.

Stoga ćemo nastojati da sve u vezi sa mojim radom, javnim nastupanjima i odnosom sa publikom i novinarima podignemo na surovo profesionalni nivo, kako u Srbiji tako u celom svetu gde će postojati želja za mojim nastupima.

Kao umetnik bogato ste darovani; komponujete, pišete tekstove, pevate sa lakoćom razne stilove. Šta donosi takvu muzičku zrelost koju posedujete?

Bila mi je davna želja da ponudim mojoj publici i potencijalnim slušaocima sve ono što mi leži stilski i gde mogu maksimalno da se iskažem, kako izazovom i emocijom, tako, razume se i vokalno. Ako kažem da mi odgovara dobra narodna pesma, pop pesma, izvorne pesme širog regiona, internacionalna, grčka, španska, napolitanska pesma i kancona, kao i evergin poput “My Way” i mnogih drugih, složićete se da je širina stilova značajna. Moje je da ponudim i dam svoj maksimum a slušaocima je da kažu gde mi više veruju. To je poenta svega.

Mislim da je talenat od 100 % potreban bar 51% i više da bi neko kroz rad mogao da napreduje. Iskren da budem mislim da sam talentom darovan tako da kroz godine rada i muzička zrelost dobija na značaju. Mislim da nisam sve rekao na muzičkom polju i da će još biti puno lepih iznenađenja za moje pratioce.

Za vreme dugogodišnje saradnje sa “Legendama” stekli ste brojnu publiku, dobili ste i novu od kad imate solističku karijeru? Kako sada birate repertoar?

Zasigurno rad sa grupom, tačnije kao pevač koji je kod publike uvek u fokusu, za 30 godina rada širom sveta sam stekao veliki broj onih koji vole moj način rada i očekuju i pitaju šta je to novo i kad će biti? Posto mi je repertoar pored mojih numera širok uvek radimo ja i moji saradnici ili klavijaturista na tome šta ću, kako i gde snimati kao i kako sve to predstaviti u javnosti.

Pandemija je trajala dugo, umorila je i po mnogo čemu izvođače i organizatore. Kako je uticala na vas? Sa kim sada nastupate?

Istina pandemija je sve jako uzdmala, pomerila, mnogi planovi su ostali na dugom štapu. Shvativši da vreme neumitno teče, morao sam za poslednje dve godine da radim na novom materijalu i da ga bar putem mog oficijalnog YouTube kanala kao i društvenih mreža promovišem, da bi kada dođe vreme za normalne nastupe mogao da računam sa tim da bar oni koji prate znaju šta nudim novo. Kada je pratnja u pitanju, moj saradnik je na klavijaturama Biljana Obradović – Bixy ili Slavko Stefanović – Slafkoni.

Veliki uspeh traži velike žrtve, čega ste se najteže odricali?

Porodica je ta koja uvek najviše trpi, ta odricanja su nezaobilazna, da bih bio maksimalno posvećen poslu za koji sam uvek imao maksimalno razumevanje i podršku moje supruge Mice. Svesna da živi sa nekim čiji je posao javni i zahteva mnogo energije, uvek me je štedela i gledala da imam odmor i relaksaciju da bih bio dobar i sebi i porodici kao i publici koja očekuje i mora da vas dobije, sluša i gleda u punom sjaju. Žao mi je što nisam više vremena imao za mog sina Filipa koji već gura dvadesestu godinu starosti. Bilo je puno lepih trenutaka, igre, razgovora slično, ali nikad dosta, uvek treba više.

Da li postoje planovi da zapevate posle dužeg vremena u Americi, Kanadi ili Australiji?

Na pitanje Vaše o mojim nastupima u pomenutim zemljama, nadam se da će biti prilike kada neko ko je zainteresovan bude organizovao tako nešto i u dogovoru sa mojom firmom PR-om, usaglasimo sve elemente koji su uslovi za jedan angažman i dolazak.

Kako se postaje odičan pevač, šta biste posavetovali mladima?

Mora se posedovati talenat, neko manje, neko više, a neko maksimalno, pa shodno tome uz rad neće izostati uspeh. Moj savet svim mladim talentovanim je da moraju raditi na vokalnoj tehnici koja je nezaobilazan uslov da bi se pevački talenat lakše izrazio i da bi duže u poslu trajali. Samim tim dobijaju jednu notu sofisticiranog vokalnog soliste sa talentom i radom vrednim svakog poštovanja.

Gde je Vaša oaza mira?

Živimo supruga i ja već dve godine na Kosmaju, sin je zbog studija u stanu u Beogradu, kada može i hoće da dođe želi da pomogne oko voćki, bašte, dvorišta i nekih tatinih majstorisanja i slično. Blizina Beograda na pola sata vožnje autoputem omogućava da živimo ovde, a kad treba skokne se autom do grada gde su studiji, novinari, saradnici i sve što zahteva moj profesionalni angažman. Naš plac od 45 ari voćke, bašta i psi kao i mačak oplemenjuju i dovode me u svojevrsni RESET.

Time sam napravio pravi potez kada smo supruga i ja odlučili da kupimo plac i zidamo kuću. Blizina Beograda, a kao da je 200 km daleko, prava Šumadija!

Hvala poštovani Ivane na razgovoru, za kraj da li imate poruku za naše čitaoce?

Čitaocima bih poručio da svaki dan svoga života ispune smehom i srećom ma na koji način to bilo, samo tako će biti ispunjeni kao ljudi i emitovaće lepu energiju koju svako želi u svom okruženju. Osmeh na licu, radost u srcu, rad na sebi ka uspehu i samo napred.

Voli Vas Vaš Ivan.

Slavica MOMAKOVIĆ

 

 


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila