Kada se upitate koje cveće možete da posadite u rano proleće i učinite posle duge zime vaše terase, vrtove, bašte, staze, žardinjere, saksije, veselim, sarenim i lepim, onda izaberite “dan i noć”, najlepše cveće za dekorisanje jer ga ima u raznim bojama. “Dan i noć” još se u narodu zove ljubičica i maćuhnica. Vrlo je otporan na niske temperature, cvetaće raskošno od marta do jula ako ga posadite na senovitije mesto, nemojte direktno na sunce.

Možete ga zalivati tri puta nedeljno, čim primetite da je zemlja suva zalijte ga dodatno. Nemojte vodu sipati na cvetove i lišće već na koren i zemlju. “Dan i noć” obično se može naći u rano proleće u prodavnicama cveća u manjim  saksijama. Dovoljno je da ga samo zasadite u zemlju, najbolje u razmaku 15 do 20 cm jer će se vremenom stvoriti mali žbunčići. Svake 2 nedelje poželjno je da ga prehranjujete tečnim đubrivom.

Čitajte uvek upustvo da ne biste sa jakim đubrivom uništili biljku. Ako ste se odlučili za sadnju semenom onda ga zasadite pola santimetra ispod zemlje, dovoljno je da u svaku rupu stavite 5 zrnaca, da ih lepo prekrijate rastresitom zemljom i zalijete. Zalivajte svaki dan po malo. Za dve nedelje trebalo bi da biljka izraste. Uživajte u lepoti ovog cveća, idealano je za ukrašavanje dolazećeg Uskrsa, učiniće ga sa njim posebno lepim.

Pripremila: Slavica MOMAKOVIĆ

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila