Natprevaruvanjeto na Evrosong za balkancite beše i ostana najreprezentativno, no i najpredizvikuvačko muzičko takmičenje koe i posle 65 godini ima vrven estraden status. Deka e toa taka dokažuvaat od godina vo godina izbranite prestavnici koi na različni načini krevaat fama, obiduvajќi se so site sili da se nosat so evroviziskiot marketing koj često umee da bide silno agresiven. Mnogu od učesnicite odvažno se spravuvaat so stresniot predevroviziski period vo koj imaat bezbroj obvrski i pritisoci, no zatoa pak posle završenoto Evrovizisko finale zaminuvaat  vo iliegala i najčesto pravat mediumska pauza.Toa dokažuva deka voopšto ne e naivno učestvoto na ovoj gala nastan, a ušte pomalku e naivno veruvanjeto deka izbranite prestavnici samo uživaat vo prošetkata na državna smetka i glumat zvezdi. Naprotiv, od momentot koga se izbrani zpočnuva nivnata kampanja koja e podložna na razni javni komentari, a nivniot privaten život na rekapitulacija. Im se prati sekoe pojavuvanje vo javnost, sekoja dadena izjva, pa i načinot na oblekuvanje i zatoa često se slučuva da se meta na ozboruvanje i na žestoki kritiki. Ušte ako imaat nekoj peh kako na primer so našiot lanski prestavnik Vasil Garvanliev koj boite na bugarskoto zname gi imaše vo prvičnata verzija na nacionalniot video spot, ili nesreќnata izjava od tipot deka ima dvojno državjansto, togaš Evrovizija može da bide krajot, a ne početokot na uspešna kariera.

Sekako deka vo načinot na uspešno Evrovizisko prestavuvanje golema uloga ima i timot koj zastanuva pozadi prestavnikot, a našiot evroviziski tim, t.e izbranata ekipa od MTV koja so godini e glaven organizator i pridružnik na ovoj natprevar nejčesto go ostava izveduvačot sam da se izbori so predizvicite koi go zateknale. Ovie konstataciii ne se paušalni tuku se izvedeni od dosegašnoto iskustvo, kako država koja redovno ispraќa prestavnici na ova muzičko natprevaruvanje, na koe često pati sme završile kako autsajderi koi ne uspeale da se plasiraat vo super finaleto. Našiot najdobar rezultat e zabeležan vo 2019 godina, koga Tamara Todevska uspea da se plasira na visokoto 8-mo evrovizisko mesto i da postigne najdobar plasman vo izminatite triesetina godini.

Mladata Andrea

Godinava naš prestavnik e mladata Andrea Koevska koja i nema nekoe estradno iskustvo pa Evrovizija za nea ќe bide vistinsko ogneno krštevanje. Devojkata ubavo pee, izgleda moderno urbano, a pesnata “ Circles” zvuči tipično anglosaksonski. Kolku vakvata muzička mutacija ќe ni donese uspeh i poeni ќe vidime na 12-ti Maj na vtorata polufinalna večer koga nastapuva našata Andrea.

Za razlika od našiot prestavnik, prvite ni komšii, Srbija, godinava krenaa golema fama so nivnata izbrana prestavnička Konstrakta koja bukvalno preku noќ so pesnata “ In corpore sano” go osvoi regionot so zaraznite stihovi “umetnica može biti zdrava” predizvikuvajќi lavina od komentari, filozovski analizi, sociološki tumačenja i kulturološki ekspertizi koi i donesoa vistinska  dominacija na društenite mreži no i na evroviziskata kladilnica.

So ogled na sekojdnevnoto slušanje kaj nas na “In corpore sano”, sigurni sme deka godinava 12-ta od Makedonija ќe odi kaj Srbite, koi i ovoj pat pokažaa deka igraat na orginalna karta, izbirajќi avangardna prestavnička što pee na svoj majčin jazik, eden netipičen tekst, vo koj se zboruva za modernite predizvici na običniot čovek koj e zarobenik na sistemot i negovite pravila.

Dali vakvata filozofija ќe ja razberi i Evropa ќe vidime vo Maj, a do togaš ni ostanuva da uživame vo muzikata neoptereteni od plasmani i glasanje…

B.K.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila