Tekst pjesme “Abu Dhabi”, na koju niko nije ostao ravnodušan, a koju je sjajno otpjevala naša muzička zvijezda Jana, potpisuje moj današnji sagovornik, autentičan tekstopisac nesvakidašnje kreativne energije, Saša Rakić.
Poštovani Saša, za početak razgovora čestitam Vam na napisanom hitu za Janu, Abu Dhabi. Činjenica jeste da je ovaj tekst izazvao brojne, ponekad i oprečne reakcije dežurnih kritičara, ali s druge strane nesporno je da je pjesma postala hit u rekordnom vremenu. Recite nam nešto više o cijelom projektu.
Hvala Nataša na čestitkama, pesma je naišla i na pozitivne i na negativne komentare, posebno na društvenim mrežama. Ali pesmu takođe prati stalni rast broja pregleda na Youtube i deljenja na društvenim mrežama, najviše na Tiktok-u.Tekst sam pisao na melodiju  Igora Jotića, mladog, talentovanog kompozitora u ekspanziji, koja mi se odmah dopala i tekst je bio gotov za desetak minuta.Cilj je bio da pesma bude vrcava, za zabavu i razbibrigu i Jani se to dopalo na prvo slušanje.Tako je nastala saradnja zaokružena u studiju Nenada Nikolića Patala koji je pesmu aranžirao.
Vi već dugo potpisujete zanimljive tekstove, s kim ste sve saradjivali  i kako je tekao Vaš put tekstopisca?
Voleo sam poeziju od ranih dana, još kao dete sam redovno išao u biblioteku i uzimao knjige skoro svakog drugog dana. U osnovnoj školi sam pisao kratke priče i pesme za školski časopis a u srednjoj školi sam zavoleo muziku i rodila se tad ideja da pišem tekstove za muziku. Mnogo godina kasnije upoznajem kompozitora Mlađu Milosavljevića sa kojim sam i započeo zvanično da radim kao tekstopisac. Dao mi je vetar u leđa i uverio me da moji tekstovi imaju upotrebnu vrednost. Potom počinje i saradnja sa Slavkonijem i uspeh sa pesmom “Imati pa nemati”. Nakon toga usledila je velika pomoć moje prijateljice Tanje Malović koja me povezala sa Mićom Nikolićem i Vericom Šerifović koji su mi takođe mnogo pomogli i večno sam im zahvalan. Usledile su saradnje i sa mnogim drugim autorima, Saša Nikolić, Beki Bekić, Bojan Memišević, Kemiš, Senad Drešević, Mensura Bajraktarević, Vladimir Stajić, Neša Aleksić itd.
Gdje pronalazite inspiraciju za Vaše pjesme, ko je Saša Rakić privatno?
Inspiraciju pronalazim svuda,u običnim stvarima i dešavanjima. Nekad me inspiracija ščepa dok kupujem na pijaci ili dok radim baštenske poslove, nema pravila. Retko u mojim tekstovima ima autobiografskih elemenata, uglavnom sam odličan posmatrač i receptor tuđih emocija koje prenesem na papir. Privatno sam jednostavan, imam svoj svet u koji uvek mogu da pobegnem kad “zagusti” i jedna sam vrsta kućnog moljca ahaha. I dodao bih da umem biti i veliki lenjivac.
Kakvo je stanje po Vašem mišljenju na današnjem estradnom podijumu? Čini mi se da nikada više nije bilo ni tekstopisaca ni pjevača, jedino kompozitora i aranžera je mali broj, pogotovo onih istinskih profesionalaca?
Današnja muzička scena je mnogobrojna, hiperprodukcija je evidentna ali smatram da još uvek za sve ima mesta a i da se stanje kristališe i da je muzika sve kvalitetnija. Sve se menja i u svetu pa i u našoj muzici a vreme ce dati svoj epilog.
Pripremate li nam nešto novo u skorijoj budućnosti? S kim od pjevača biste željeli saradjivati?
U pripremi uvek ima pesama,imam tu sreću da mi kompozitori šalju dobre,inspirativne i neobične melodije a to je ključ dobrog teksta.Voleo bih da pišem za Draganu Mirković.
Kakav biste savjet dali mladim tekstopiscima i početnicima i može li se živjeti samo od pjesničkog pera danas?
Savet novim autorima je da budu istrajni, uporni, da rade na sebi, budu samokritični, da u afirmisanim autorima ne gledaju “konkurenciju” nego da iz njihovih pesama “kradu” zanat i uče se metrici i raznim stilovima pisanja. Svakako im želim sreću jer je i sreća vrlo bitan faktor za uspeh u bilo kojoj sferi.
Postoji li recept za dobar tekst danas? Da li je to totalna neobičnost teme i što šokantnije to bolje, ili je i dalje to samo emocija koju znate ili ne znate da prenesete na papir?
Me postoji recept za dobar tekst, ukusi su različiti a i ono što se danas traži je teško svrstati u dobar tekst. Teško je izjednačiti pojmove lep tekst i komercijalnost. Ja lično, tekstove pišem onako kako me ponese melodija ili po zadatku, najčešće unesem emociju ali znam tekst napisati i zanatski, kao zidar koji zida zid.
Vaša poruka za čitaoce Svet-a Australia?
Pre svega hvala Vama Nataša i portalu Svet Australija na ustupljenom vremenu i prostoru, hvala što se interesujete za moj rad.Vašim čitaocima želim da ih mimoiđe korona i da uživaju u svojim životima po mogućstvu uz muziku od rane zore. Svako dobro!
U ime redakcije i u moje ime Vam želim još mnogo napisanih hitova i svako dobro u ličnom i profesionalnom životu. A sad da još jednom zajedno čujemo “Abu Dhabi”:

Nataša Glamočanin

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila