Postoi uveruvanje koga pesnite se vo prašanje deka orginalot ne može ni eden prepev da go nadmine, no isto taka postojat primeri vo koi prepeanata verzija e mnogu popopularna od orginalot. Neodamna, blagodarenie na emisijata “Nikad nije kasno” i gostuvanjeto na Muhi Ameti Muhamedali vo istata otkrivme deka vsušnost ovoj priznat muzičar, kompozitor, aranžer i pejač e avtor na edna mnogu popularna kompozicija koja od kako ja prepea Saša Matiќ pod imeto “Maskara” se stekna so titulata mega-hit.

Praktično ovaa pesna koja izvorno se vika “Soj romni” što na romski znači “Kakva žena” ja komponiral i snimil vo 97-ta godina samiot avtor Muhi, a posle 4 godini vo 2001 –ta, ja objavuva Saša Matiќ pod imeto “Maskara”, kako udarna hit numera na istoimeniot album.

Vo megjuvreme “Maskara” se steknuva so balkanska slava, pa javnosta e uverena deka stanuva zbor za novokomponirana orginalna numera, se do neodamnešnata demistifikacija odnosno gostuvanjeto na Muhi vo “Nikad nije kasno” i negovoto skromno priznanie deka e legitimen avtor na ovoj mega-hit.

Muhi so žika

Muhi so poznatiot klarinetist od Gracija Vasilis Saleas

Se razbira deka iznesenata informacija za site nas beše pomalku šokantna, pa pobrzavme da go kontaktirame Muhi i da go prašame kako se sluči Matiќ da ja prepee negovata pesna, dali toj kako avtor bil kontaktiran okolu prepevot i se razbira dali dobil nekakov finansiski nadomestok od popularniot kolega:

– Da vi kažam jas vo togašnoto vreme vo 1997g. seušte ne bev preselen vo stranstvo koga ja snimiv ovaa pesna, a se vodev kako eden od najdobrite kompozitori, aranžeri, tekstopisci i muzičari koj sviri na piano i ima osvoeno dosta Grandprix nagradi na različni festivali. Pesnata “Soj romni” vo togašnoto vreme koga ja snimiv, isto beše mnogu aktivna i popularna numera i toa na cela eks Yu teritorija, no, ne znam kako Saša Matiќ dojde do mojata pesna, koja ja snimil bez da me praša. Praktično jas nikade ne figuriram na negovata numera “Maskara”, nema nikakvi informacii za mene kako avtor, isto kako da ne postojam, a najmalku što možel e barem da me potpiši kako kompozitor na taa pesna. Koga toa go doznav strašno se razočarav. Site mi kažuvaa Muhi tvojata pesna ja prepejale… I navistina koga ja slušav mi beše od ednata strana krivo, a od drugata milo, deka pesnata stana golem hit kako vo Srbija taka i vo regionot. Finansiski pominav so 0 % ne dobiv ništo no pak ќe rečam poveќe ќe mi značeše da bev ispočituvan i potpišan kako avtor – iskreno ni prizna Muhi vo nevrzaniot razgovor koj go vodevme vednaš posle negovoto vraќanje od Srbija.

Mihi so Muharem Serbezovski

Inaku Muhi svojot orginal “Soj romni” go ispea vo živo na Grandovata scena i predizvika vistinska euforija kaj publikata koja stana na noze i so gromoglasni aplauzi ja pozdravi izvedbata na orginalot.

Muhi so Shreya Ghoshal od Bolivud Indija

Muhi do Šaban, Prija i Šerif

Ostanuva da vidme što na seto ova ќe kaži Saša Matiќ i dali voopšto ќe se oglasi i izvini za prisvojuvanjeto na tugjata kompozicija…

B.K.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila