Jelena Tomašević, multipopularna pevačica pop, etno i tradicionalne narodne muzike, oduševila je beogradsku publiku svojim brilijantnim nastupom na solističkom koncertu 22. decembra u “Kombank” dvorani. Poznata po jedinstvenom vokalnom umeću i vrhunskim interpretacijama zbog kojih je ponela brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, Jelena je blistajući, uverila prisutne da pripada maestralnoj vokalnoj eliti i da joj sve više pristaje svetska muzička scena na kojoj se inače često pojavljuje.

Sa nastupa u Kombank dvorani. Slike: Miloš Nadaždin

Pre intervjua, podsetićemo vas, dragi čitaoci, na Jelenine početke i na njenu bogatu karijeru.

Počela da peva u rodnom Kragujevcu, u 7. godini života kao član KUD “Abrašević”. Već u 13. pobedila je na republičkom takmičenju folklornih ansambala Srbije. Njen veliki pevački dar, među prvima, otkrio je virtuoz na fruli Bora Dugić što je bio razlog za početak njihove saradnje. U 18. godini pobedila je na TV takmičenju za mlade talente “3 K dur” u projektu nacionalne televizije i tada je započela svoju profesionalnu karijeru. U to vreme sarađivala je sa eminentnim umetnicima Kornelijem Kovačem, Zdravkom Čolićem, Vladom Georgijevim, kome je inače pevala prateće vokale i bila gost na albumu grupi “Biber” na kojem je otpevala pesme “Gde si bilo jare moje”, “Čije je ono devojče”, “Gipsy part one” i “Gipsy part two”.

Zahvaljujući njenim velikim glasovnim mogućnostima snimila je mnoge pesme za arhivu Radio Beograda.

Uspešno je predsatavljala Srbiju na internacionalnim festivalima u Českoj, Rusiji, Bugarskoj i Belorusiji. 2005. godine pobedila je u Beogradu na “Beoviziji” sa pesmom “Jutro” Željka Joksimovića, započela je saradnju sa njim i produkcijom pod njegovim pokroviteljstvom “Mina Kord”.

Prvi studijski album “Panta Rei” koji je snimila, postao je najprodavaniji i najuspešniji album u regionu. Njen izuzetan glas postao je poznat Evropi kada je pobedila na “Beoviziji” 2008. godine sa pesmom “Oro” Željka Joksimovića na tekst Dejana Ivanovića sa kojom je nastupala na “Evroviziji” i osvojila u finalu 6. mesto.

Drugi studijski album pod nazivom “Ime moje” koji je objavila 2015. godine ubrzo je dostigao veliki uspeh prethodnog.

Televizijska publika Jelenu gleda godinama kao veoma uspešnog člana žirija “Pinkovih Zvezdica”.

Širom naše zemlje i na internacionaloj sceni Jelena je održala brojne koncerte na kojima je predstavljala srpsku kulturu u najboljem svetlu.

Jelena sa suprugom Ivanom Bosiljčićem i ćerkom Ninom u Moskvi. Slika: Privatna Arhiva

Jelena živi u Beogradu u srećnom braku sa čuvenim glumcem Ivanom Bosiljčićem iz kojem imaju ćerku Ninu.

Održali ste solistički koncert 22. decembra u “Kombank” dvarani u Beogradu, da li ste imali poseban povod ili ste se jednostavno zaželeli Vaše publike? Kakvu važnost pridajete koncertu, šta Vam je novo doneo?

Ova godina je donela koncerte i druženje sa publikom na moju veliku radost. Iako sam se trudila da u ovom periodu izolacije objavljujem singlove, zapravo nam povod za koncerte nije potreban, već samo želja da se sretnemo i da pevamo zajedno. Ovo naše druženje u Kombank dvorani sam nazvala prednovogodišnji koncert i zaista je to i bio. Svečan, značajan za sve nas, a svi smo otišli kući zadovoljniji i srećniji nego što smo došli. Bolji doček Nove godine nisam mogla da zamislim.

Sa bratom Darkom u Sava Centru. Slika: Luka Pilipović

Sa solističkog koncerta u sava Centru. Slik: Luka Pilipović

Koje Vas emocije obuzimaju kada razmšljate o prošloj godini, solističkom koncertu, koliko je trajao, kakav ste program izveli, ko Vas je stilizovao od modnih kreatora?

Prošlo je više od dve godine od mog velikog solističkog koncerta u Sava Centru, naravno računajući i prethodnu godinu kada nigde nismo imali koncerte. Mnogo smo se zaželeli druženja i publika i ja, jer oni koji već godinama dolaze na moje koncerte, znaju da su naša druženja prožeta emocijama i divnom energijom. Pevali smo zajedno više od dva sata hitove sa prvog i drugog albuma, kao i sve singlove koji su izlazili poslednjih godina. Uvek na svojim koncertima iskoristim priliku da otpevam nekoliko izvornih pesama u prilagođenim aranžmanima, u znak sećanja na dane kada sam kao dete pevala izvornu muziku u KUD “Abrašević” i u “Smilju” u Kragujevcu i publika uvek to prihvati sa oduševljenjem. Imala sam pre par meseci akustični koncert u beogradskom “Buda bar”-u za samo stotinak ljudi i to je takođe bio jedinstven susret. Na velikim koncertima uvek nosim haljine moje dugogodišnje saradnice, kreatorke Tijane Todorović, tako je bilo i ovog puta.

Koji je sledeći korak, čime će te obradovati Vašu vernu publiku?

Radujem se što će publika uskoro da čuje moj novi album za koji su pisale moje drage kolege Maja Sar, Sergej Ćetković, Leontina, Aleksandra Milutinović, Goran Kovačić, Branko Koprivica, Mahir Sarihodžić, Darko Dimitrov… mnogo divnih imena na jednom mestu. Stvarno jedva čekam.

Koliko ste nosača zvuka do sada objavili, koja imena nose?

Prvi album “Panta rei”, drugi album “Ime moje”, treći album se upravo snima, 7 singlova, mnogo arhivskih snimaka izvorne muzike za Radio Beograd, album sa grupom “Biber”.

Gostovala sam na albumima Bore Dugića, čestvovala sam u veoma uspešnim projektima radija S “Zvezde pevaju zvezde”. Pevala sam u filmovima “Ivkova slava”, u seriji “Budva na pjenu od mora”, mjuziklu “Beli ždralovi”.

Ako bi ste trebali povući paralelu, kojem žanru više pripadate, pop muzici, etno ili tradicionalnoj?

Kao dete sam se više bavila izvornom muzikom i folklorom, a onda sam se preorijentisala na pop muziku, koja me je uvek interesovala. Iako je moja karijera zasnovana na pop muzici, nikada ne bih odustala od izvorne i prave narodne pesme, jer je to ono što opisuje naše nasleđe i kulturu.

Vrhunska elegancija. Slike: Miloš Nadeždin

Vašim vrhunskim nterpretacijama, glasom nesvakidašnje boje i lepote, prefinjenim stilom i izrazom, osvojili ste publiku u regionu kao i u inostranstvu. Prate Vas različite generacije, gde god pevate izazivate veliko interesovanje. Postajete svetska zvezda, da li se tako osećate?

Hvala vam na komplimentima. Zaista sam privilegovana što imam priliku da se bavim onim što volim najviše na svetu. Uvek na svojim koncertima ističem da se u životu ništa ne podrazumeva, a naročito se ne podrazumeva da vas neko voli. Zahvalna sam svojoj publici što je uz mene svih ovih godina i što imam za koga da pevam.

Imate li neostvarenu muzičku želju, na kojoj svetskoj sceni  bi ste voleli da održite koncert?

Iako sam najviše nastupala u našem regionu, ali i po Evropi, neostvarena mi je želja da pevam u Australiji. Verujem da će se uskoro stvoriti uslovi za to i da moźemo da napravimo koncerte koji će biti za pamćenje.

Mnogi misle da ste fantastičan muzički tandam sa Željkom Joksimovićem. Hoćete li ponovo sarađivati?

Željko je napisao divne pesme za mene i zahvalna sam mu na tome, kao i na podršci koju mi je pružio na početku moje karijere. Opet ćemo sigurno sarađivati u budućnosti i stvarati antologijske pesme.

Jeste li isplanirali kako će te provesti novogodišnje praznike, da li će te pevati negde?

Uglavnom sam do sada pevala na nekom trgu za Novu godinu, pa vam mogu reći da mi je prijalo što sam prošle i ove godine dočekala Novu godinu u krugu porodice.

Slike: Miloš Nadeždin

Vaš suprug Ivan Bosiljčić pored toga što je vrhunski glumac peva izuzetno dobro, da li ste razmišljali o duetskoj pesmi, verujem da bi to za publiku bio poseban poklon, jer ste omiljen umetnički par?

Verujte da nas to svi pitaju. Mi smo svih ovih godina našeg braka odolevali da ne mešamo posao i privatni život, ali ako se bude desila neka božanstvena pesma u budućnosti koja će nam oboma odgovarati, zašto da ne.

Jelena Tomašević na studijskim fotkama. Slike: Miloš Nadaždin

Kada pogledate u nazad koji su trenuci bili ključni u Vašoj karijeri za ono što ste postigli i što se danas?

Ključni momenti su svakako “3k-dur” 2002. godine kada sam pobedila u super finalu nacionalnog takmičenja za mlade talente. 2005. godine pobeda na Beoviziji  kao i 2008. god. predstavljanje Srbije na Evroviziji (6. mesto). Žiriranje u dečijem muzičkom tv takmičenju “Pinkove zvezdice” (2014-2018). Koncerti u Sava centru 2016. 2017. i 2019.

Hvala Jelena na razgovoru. U ime redakcije portala “Svet Australia “i moje ime želim Vam srećnu Novu godinu i Božićne praznike. Za kraj šta bi ste poručili našim čitaocima?

Želim vam isto što i sebi i svojoj porodici, da budemo zdravi, da sačuvamo zdrav razum, da se čuvamo međusobno i da se konačno završi ova situacija sa Covidom koja nas je zadesila.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila