Slavni muzički i umetnički par, vrhunski interpretatori narodne pesme Jasna Kočijašević i Dragoslav Mihajlović -Kanarinac nedavno su proslavili 50 godina braka sa porodicom i bliskim pijateljima u Nišu gde inače žive. Oboje kažu da će u Beogradu istim povodom prirediti još jedno slavlje za brojne prijatelje i kolege, ali su odlučili da sačekaju dok se situacija sa koronom ne smiri…

Ovi čuveni umetnici, istinski doajeni narodne muzike, ostavili su iza sebe riznicu najlepših narodnih pesama snimanih u duhu tradicije. Njihove odvojene, izuzetno uspešne karijere, zbog prirode posla često se ukrštaju, rado nastupaju zajedno na radost njihove mnogobrojne publike. Potvrda njihovog svaralačkog umetničkog rada su mnoga muzička diskografska ostvarenja, arhivski snimci za Radio Beograd, nastupi na festivalima (na kojima su odneli značajan broj nagrada), televizijskim emisijama, velikim turnejama u zemlji i inostranstvu, solističkim koncertima, humanitarnim priredbama itd. Niška publika je imala privilegiju da prisustvuje na još jednom njihovom velikom jubileju, gandioznom koncertu 2019. godine kada su proslavili 50 godina rada, koji se još pamti zbog izuzetnog nastupa slavljenika i muzičke lepote koju su priredili zajedno sa njihovim gostima.

Diva narodne i izvorne muzike Jasna Kočijašević publici je dobro poznata po raskošnom glasu, brilijantnim interpretacijama i prelepim pesmama; podsećanja radi, za ovu priliku izdvojili smo nekoliko najpoznatijih: “Cvati ružo moja”, “U ranama srce moje”, “Malo cik malo cak”, “Kaži šta te to menja”, “Petli poje ustaj zlato moje”,”Po selu se šapuće”… itd.

Snimila je 22 singl ploče, 3 LP i 1 kompilacijski CD. Ovih dana snima novi CD o kojem će mo pisati kada ga bude objavila.

Dragoslav Mihajlović Kanarinac sjajan pevač, kopozitor, tekstopisac, kantautor i pesnik, umetnik je koji je u svojoj karijeri održao, od svih pevača, najveći broj solističkih koncerata. Njegov lepi, prepoznatljiv, originalan lirski tenor pleni i nikog ne ostavlja ravnodušnim. Može se reći da je pored velikog broja popularnih pesama koje je snimio “Svadba svadba” njegova lična karta. Veoma tražene pesme su: “Oj ovčare beli jaganjčare”, “Budi mi devojka”, “Gori noć”, “Ja te volim”, “Ljubav to smo ti i ja” itd…

Snimio je 30 singl ploča i 5 LP albuma.

Vratićemo se na početak i razgovoru sa našim cenjenim umetnicima.

Kada ste, Jasna, upoznali Dragoslava, koje su okolnosti doprinele da se zbližite i uplovite u bračne vode?

Dragan i ja smo se upoznali 1969. godine, sticajem okolnosti, snimali smo za istu diskografsku kuću i često smo se sretali u službenim prostorijama u Beogradu, to su bili samo slučajni sustreti i na tome je ostajalo. Onda je došla 1969. godina i festival “Ilidža”, gde smo oboje nastupali. Ja sam dobila prvu nagradu stručnog žirija za pesmu “Malo cik malo cak”, a njegova pesma “Ja te volim”, bila je najslušajnija pesma sa tog festivala. Bili smo velika podrška jedno drugome, radovali se uspehu.

Posle festivala opet je svako krenuo svojim putem, da bi tokom 1970. godine naša diskografska kuća organizovala seriju snimanja i koncerata gde smo se mi često sretali. U početku ti susreti nisu značili ništa u emotivnom smislu, a onda se neočekivano za mene desio neki momenat kada sam obratila pažnju na njegovo udvaranje koje do tad nisam videla kao to. Presudan je bio doček Nove 1971. godine u Nišu, to smatram našim početkom, od tada se nismo razdvajali. Nizale su se godine i dočekasmo zlatni jubllej, 50 godina braka.

Vaš harmoničan brak na estradi služi za primer. Kako ste uspeli da ga održite sve te godine? Po Vama šta je važno da se ostane u čvrstoj bračnoj zajednici?

Smatram da je trebalo biti privilegovan i darovan od Boga da dočekaš te godine života pa još i sa svojim partnerom. Nije mala stvar sastaviti 50 godina u profesiji punoj izazova u kojoj smo moj suprug i ja čuvali jedan drugog od izazova i sačuvali, ali nije bilo lako…

Osnov je poverenje, razumevanje (obostrano) a naročito tolerancija i pravila koja važe za jednog partnera da važe i za drugog. Naročito je važan razgovor kad ispadne problem, jer tanka je linija između razvoda i ostati zajedno i biti porodica. Zavisi do čega kome stalo. Meni je porodica osnov svega, nešto do čega mi je stalo zauvek.

Kako je, Dragoslave, muzika ušla u Vaš život i Jasna u Vaše srce?

Počeo sam da pevam kada sam imao 14 godina. Prvi moj javni nastup bio je “Pastirski sabor” u Svrljigu pre 60 godina, sa orkestrom Radio Sofije koji su bili gosti sabora, tada sam prvi put otpevao pesmu “Oj ovčare beli jaganjčare” i pesmu “Tri livade nigde lada nema”. Nastup na “Pastirskom saboru” značio je mnogo, dao mi je da se u moje srce i moj “ŽIVOT” useli pesma, koja će u meni živeti zauvek.

Kada sam počeo da razmisljam o ljubavi i kako da je prepoznam, pronađem, sreo sam je. Bila je!!! Ona je zdravlje, radost, slavlje… ona je pesma, moj “ŽIVOT” moje blagostanje ona je “CARICA” mog života. Od trenutka kada je postala moja ljubav, počela je i moja profesionalna karijera… ona postaje moj “ŽIVOT” i moja JASNA!!! Uz njen osmeh i njen pogled život postaje bajka, zajedno zauvek! Inspirisan Jasnom, napisao sam, komponovao i otpevao stotine pesama. Tajna je za 50 godina umetničkog i stvaralačkog rada, ljubav koja je krunisana brakom i lepotom života.

Pesme “Budi mi devojka”, “Ja te volim”, “Ti ne znaš koliko si lepa”, “Lažu te draga svi”, “Oj ovčare beli jaganjčare”,”Selo moje moj najlepsi kraju”, “Oj Srbijo sele”, “Svadba Svadba” i još stotine napisanih i otpevanih, učinile su pedeset godina braka i ljubavi, života. ZLATNU SVADBU I PEDESET GODINA UMETNIČKOG RADA.

Šta bi ste mladim bračnim parovima preporučili za srećan i uspešan brak?

LUBAV! PESMA! ZDRAVLJE, SLAVLJE I BOGOJAVLJE JE KLJUČ ŽIVOTA! OJ SRBIJO RUŽO RASCVETANA! VOLIM TE! TI SI MENI ČEDU MAJKA ŠTO JE! VOLIM TE, ZA TEBE BIH DAO OČI SVOJE!

Savica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila