DIVLJENJE KOJE LJUDI IZRAŽAVAJU PREMA NJOJ NEPREKIDNO TRAJE

SAZNAJTE KAKO SE ODRŽAVA I PRESADJUJE

Orideja predstavlja simbol ljubavi i lepote. Nećete pogrešiti ako je  kupite ili je poklonite prijateljima! Njena lepota je raskošna, nesvakidašnja… Postoji preko 750 rodnih orhideja i preko 30.000 hibridnih, svake godine ih ima sve više… Kada je kupujete izaberite onu koja najviše odgovara vašem prostoru.

Svetlost je glavni faktor za održavanje orhideja. Najbolje je staviti na mesto gde ima dovoljno svetlosti ali nikako je nemojte izložiti direktnim sunčevim zracima koji mogu da je sprže. Ako nema dovoljno svetlosti usporiće cvetanje! Prija joj vlažan vazduh, pa je poželjno orošavanje u neposrednoj blizini.

Trudite se da orhideja bude na istom mestu, ona nikako ne voli premeštanje i ne voli promaju. Ako je pomerate zbog zalivanja m, vratite je gde je i bila.

Kada cveta, zalivajte je sa 3 kockice leda ili istom količinom, jednom nedeljno. Posle cvetanja nemojte ni slučajno seći tu granu jer obično iz nje krene druga. Granu možete odseći jedino ako počne da vene i  bude tamno smeđe boje. U fazi mirovanja zalivajte je jednom u 2 nedelje…

Đubrivo (njena hrana), najbolje je ako je tečno, ima ga u svakoj bolje opremljenoj cvećari.  

Ako nije cvetala više od 3 meseca, tada je hranite. Sipajte vrlo malo tečnog đubriva u vodu i zalijte je kao i obično.

 

Prašinu sa listova možete skinuti sa čistom krpom pokvašenom vodom koja je bila na sobnoj temperaturi.

Zdrava orhideja ima lepe zelene listove. Ako listovi požute i počnu da venu to je znak da je previše zalivana ili je na jakom svetlu. Uvele listove treba otkloniti i ostaviti biljku da miruje, malo je zaboravite .

Nestabilnoj orhideji možete odozgo dodati malo mahovine ili sitne kore od drveta..

Orhideja ne voli uznemiravanje – presađivanje. 

Ako je  ipak morate presaditi, ako je izašla previše iz saksije, uradite to  posle  3 godine.

Prvo izaberite saksiju malo veću od prethodne. Orhideja voli da joj je tesno. Ako je velika saksija razviće se previše koreni sistem i slabo će cvetati ili upošte neće.

U saksiju prvo  stavite specijalan kupljeni granulat. Orhideju vrlo pažnjivo izvadite iz stare saksije rastresite je da se lepo korenje rasporedi u saksiji i dodajte vrlo malo sa strane. Ne prekrivajte koren granulatom.

Posle 3 meseca, obično  ponovo procveta.

Uživate u njenoj lepoti! 

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila