Temperamentniot i pravdoljubiv posinok na Esma Ređepova, Simeon Atanasov, denovive gi brifiraše mediumite za otvaranjeto na spomen sobata vo čest na legendarnite Esma i Stevo Teodosievski vo Brisel:

So golemo zadovolstvo ve izvestuvam deka vo Brisel, na 01.10.2021 god. se otvori spomen soba na golemite umetnici i humanisti Esma i Stevo Teodosievski. Za ovaa ideja me pottikna moeto nezadovolstvo od segašnata vlast koja što ne pokaža nikakov interes za muzejot na Esma i Stevo Teodosievski, koj što tie go tie go zaveštija na Makedonija. Mojata ideja nemaše da stane realnost bez golemata podrška na na g-dinot Olivier Boni i negovata sopruga Eleonora Mustafovska. Nivnata organizacija “ESMA- CARREFOUR DE CULTURES”, koja što e glaven organizator na ovaa egzibicija, ima vo plan da go prezentira ovoj proekt vo poveḱe gradovi niz Evropa.

Inicijator Simeon Atanasov

Izložbeni eksponati

Vo Brisel od 1-vi do 15-ti Oktomvri ḱe bidat izloženi fotografii, nekolku fustani koi što Esma gi noseše na svoite koncerti, nakit, poslednata kniga na avtorot Slave Katin itn…
Za žal, ne uspeavme da sočuvame mnogu raboti za da izložime, no se nadevam deka eden den ḱe bidat kazneti tie što bezpravno odnesoa se što beše vredno od dolgogodišnata kariera na Esma i Stevo Teodosievski. Apeliram do nadležnite institucii, “Gospodo”, neka vi bide ova ušte eden potik da go rešite sudskiot spor koj što trae rečisi pet godini. Esma i Stevo Teodosievski zaslužuvaat mnogu poveḱe zatoa što se edinstveni umetnici koi što go ostavija cel svoj trud na Makedonija 
– naglasi Simeon koj očigledno nemože da se pomiri so indiferentnosta na nadležnite institucii…

Spomen soba

Del od tradicionalnata nosija na Esma

Za spomen sobata progovori i edinstvenata ќerka na Esma, Eleonora Mustafovska koja ne go krieše zadovolstvoto od uspešno sprovedenata misija:
Premnogu mi znači i sum mnogu sreḱna što voopšto možam nešto da napravam za mama Esma, zatoa što taa napravi mnogu za mene, taa zaslužuva mnogu poveḱe od ova. Kreiravme organizacija so mojot soprug Olivier Boni, pod naziv, “ESMA – CARREFOUR DE CULTURES”, zatoa što nie od premnogu golemo značenje da se napravat ušte mnogubrojni proekti, koi ke ja opfaḱaat romskata kultura i tradicija”.

Organizatorite

Posetenost

Soprugot pak na Eleonora, Olivier Boni ja naglasi potrebata od vakov afirmativen koncept pa precizirase:
So našata nevladina organizacija, nie sme mnogu sreḱni što uspeavme životot i karierata na Esma da go otkrieme mnogu poveḱe vo detali, bidejḱi taa beše važna figura na balkanskata i romska muzika. Moravme da bideme trpelivi zatoa što godina ipol našite aktivnosti, našite želbi, bea vo miruvanje, no eve sega počnuvme so aktivnosti! Ovaa izložba e edno mesto za otkrivanje, za sredbi koi podržuvaatrazmena i dijalog pomegju zaednicite, pomegju narodite. Muzikata i umetnosta ne poznavaat granici i nie sakame izložbata da patuva vo drugi gradovi i zemji. Isto taka so ova sakame da se pottiknat lugjeto koi premnogu često se smetaat za izolirani od opšestvoto, zatoa sto ima mnogu umetnici i tvorci megju romite, vpročem toa go demonstriraše i samata Esma celi 55 godini.
Biba KRNČESKA

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila