Ponekogaš spletot na okolnosti onevozmožuva rabotite da se odvivaaat spored planovite, no ima edna krilatica koja veli “koga ne odi po plan odi po sudbina” ! I verojatno toa e najtočnata konstatcija koja životot ja nosi. Taka i kaj našata sogovornička, renomiranata i ceneta folk dama, Milica Kuzmanovska, planovite se pomešaa, sudninata isporača “neplanirani nastani”, pa namesto promocija na dolgo podgotvuvaniot nov album, taa se sooči so Kovid zarazata i post zdravstvenite posledici koi seriozno go narušija nejzinoto zdravje. Na sreќa Milica soočena so predizvikot iznajde duhovna sila i ušte pogolema verba i se izdigna nad situacijata, pa blesna poveќe od sekogaš.

Nov izgled: Milica

Na scenata se vrati podmladena, razubavena i pozgodna od predhodno, so novi pesni, so nov elan i so nova nasmevaka, ne samo od estetski aspekt tuku i od životen, nejzinoto lice zrači, a promenite bea šlagvort za našiot razgovor:

Milica kaj tebe ima mnogu noviteti i povodi za razgovor, pa ќe započneme od onoj najvpečatliviot vizuelniot. Kolku kilogrami izgubi i kako ja postigna fizičkata transformacija so koja gi vooduševi obožavatelite?

– Vo poslednava godina, kaj mene, neplanirano i netendenciozno se slučija, prvenstveno fizički promeni koi ne možea da ostanat nezabeležani i bez vnimanieto na javnosta, so ogled na mojata javna profesija. Fizičkata transformacija koja ja doživeav é posledica na nekolku mesečnata borba so zdravstveni problemi koja ponatamu se manifestiraše vo druga forma, kako kompletna promena na mojot životen stil, odnosno načinot na ishrana i fizička aktivnost. Vo period od 8-9 meseci, izgubiv 23 kg, mnogu sum zadovolna od postignatoto, a se čuvstvuvam kako drug čovek, ednostavno, se čuvstvuvam prekrasno.
Milica Kuzmanovska na Lesockit festival 2021

Novata Milica se čini blesna onoj moment koga go najavi svoeto “Feniks Voskresnuvanje”. Se sooči so seriozni zdravstveni predizvici za koi javno progovori. Kako se čuvstvuvaš sega zdravstveno?


– Preferiram da zboruvam za ubavi i pozitivni raboti, no od počit kon moite prijateli i ljubiteli na makedonskata pesna, morav javno da se oglasam i da objasnam što se slučuva so mene veke podolg period. Celi tri meseci, počnuvajќi od januari, bev doma, prvo so kovid, potoa od negovi posledici završiv vo bolnica so operativen zafat, posle toa, sleduvaše periodot na oporavuvanje… Od ovaa vremenska distanca, samo ќe kažam deka, posle sé, se čuvstvuvam fantastično.

Vo momentite na zdravstvena kriza ti smogna sila i izdrža. Od kade ja crpeše taa verba i kolku tvojata duhovnost ti pomogna pobrzo da go prebrodiš teškiot period?


– Sekogaš sum davala poenta na duhovnosta, pred sé drugo. Verbata vo našiot Tvorec mi é najsilnata potkrepa vo najteškite momenti, tuka se i moite najbliski, mojata majka i decata. Koga čovek duhovno raste, mnogu polesno gi pronaogja i otvara vratite na mirot i spokojot, kon koi težneeme site nie.
Milica so kolegata Toni Ocevski

Koga sme veќe kaj duhovnosta, zabeležitelno beše deka gi korstiš i Grabovoj kodovite, odnosno nizite na broevi za koi ovoj  ruski naučnik tvrdi deka se duhovno povrzani so Boženstvenata sila. Dali takvite tehniki ti pomognaa i koe e tvoeto iskustvo so niv?
– Učenjeto na Grigorij Petrovič Grabovoi mi pomogna mnogu vo osoznavanje na vistinata za sposobnosta na čovekot da se samoisceli, toa ni e dadeno od Bog, no čoveštvoto e mnogu nisko padnato vo kolektivnata svest i tie Božji darovi se zaboraveni. G.G é najgolemiot naučnik na denešnicata, toj so svoeto učenje i metodi na upravuvanje na najvisokoto-informativno nivo, sprečuva katastrofi od globalni razmeri, lekuva od site bolesti za koi kažuva deka se informacija koja doagja odnadvor, a od nas zavisi dali kje ja prifatime i duri i voskresnuva… Na ovaa tema može bezkonečno da se zboruva i znam, deka, koga nekoj ќe go čita ova, možebi i nema vo celost da razbere, za toa é potrebna strukturizacija na svesta koja se postigniva so čitanje na negovite dela, nad 500, koi se napišani na visoko naučen jazik, i mnogu teški za razbiranje. Site nie ќe imame visoka svest, zatoa što edinstveniot pat e toj, ednonasočen i pravoliniski i sekogaš vodi kon Bog.

Ajde da se vratme na muzikata. Na krajot na zimata izleze i tvojot nov album koj zaradi okolnostite seušte ne e ispromoviran adekvatno. Kakvi se planovite okolu nego i koi pesni spored tebe vo izminaiot period se izdvoija?
– Izleguvanjeto na mojot album “Ti si moja sreќa”, beše tivko, bez nekoja mediumska prosledenost, a jas, lično, negovoto pojavuvanje, iako imav želba da napravam i promocija na istiot, go “proslaviv” vo bolnica. Realni uslovi za tolku posakuvanata promocija seušte ne gledam i ne gledam možnost taa da se realizira vo dogledno vreme. Do nebo im blagodaram na moite dolgogodišni sorabotnici, Goce Đukleski, Sašo Livrinski, Dejan Milenkovski i Ljupčo Sokolovski kako producent, tie mnogu mi pomognaa vo realizacijata na ovoj proekt.

Apsolutna promena na podobro: Milca Kuzmanovska
Krajot pak na letoto, go krunisa so svojot nastap na Lešočkiot Festival i izvedbata na preubavata pesna “Razdelba” koja taka melemno zvuči i e vistinski biser.

– Vo moite pesni, najčesto e opeana ljubovta, taa večna i nepresušna tema. Tekstot za “Razdelba” se rodi kako inspiracija od samata muzika, a gi dobi najubavite komplimeti tokmu zaradi samata lesnotija i ednostavnosta koja pleni pri slušanje.


Se počesto se javuvaš  kako tekstopisec na svoite pesni koi veќe imaat odredena prepoznatlivost spored stilot i spored tvojot vokalen filigran. Dali e polesno da se pee nešto što lično ќe se sroči?

– Izminatiov period imav mnogu slobodno vreme, barav način kako da se “spasam” od ovaa monotonija i nametnat strav i ludilo vo koi živeeme. Vo početokot možebi nesvesno, no podocna mnogu odgovorno go prifativ ovoj intelektualen predizvik koj se pretvori vo uživanje. Zadovolstvoto stana ušte pogolemo koga počnav da pišuvam tekstovi i za moi kolegi, od koi, poslenite dva otpeani na Ohridskiot festival. Da peeš tekst sozdaden od svojata misla i napišan so svoja raka e isto taka predizvik so prekrasno čuvstvo za nešto svoe.

Osven estradniot angažman javnosta te prepoznava i preku Združeniteo “Hema” kade si maksimalno aktivna i posvetena na podignuvanje na javnata svest za hematološkite zaboluvanja i nivno navremeno dijagnosticiranje. Koja beše pričinata što te natera da go prifatiš ovoj predizvik?

– Vo “HEMA” sum od početocite, koga go formiravme združenieto i toa stana nerazdelen del od moeto sekojdnevie. Rabotam volonterski i najmnogu angažirana sum vo delot na komunikacii. Ne é lesno da se boriš za osnovnite pravata na pacientite vo uslovi na zdravstven sistem kako našiot. Vo suština našata cel é podignuvanje na svesta na naselenieto za polesno prepoznavanje na simptomite na hematološkite bolesti i maligniteti i navremena dijagnostika. Moja lična pričina i vodilka e humaniot aspekt i želbata za pomoš na onie na koi toa im é potrebno.

Mora da te prašam i za tvojot prepev na preubavata srpska pesna “Ponekad se mene seti” od legendaranata Vida Pavloviќ so koja go oduševi regionot. Sigurna sum da beše živa i samata Vida Pavloviќ deka ќe ti čestitaše na interpretacijata. Kolku ovoj prepev ima šansa da te odnese na srpskata scena?

– Ovaa pesna na legendata i seušte nemadminata vo toj stil, Vida Pavloviќ, za mene go odbeleža kako ubav početokot na ovaa godina i za koja se nadevav deka ќe bide podobra i posreќna za site. Blagodarna sum što prepevot go prosledi moderniot muzički trend i fantastično prozvuči. Što se odnesuva do ambiciite za rabota na srpskiot pazar, ne sum gi imala nikogaš, ni na početokot na mojata kariera, tamu e sé veќe komercijalno orientirano i ne se sovpagja so moite umetnički i emotivni svaќanja za muzikata , a da bidam i realna do kraj, veќe ne se sovpagja ni so godinite .
 
Na kraj ne smeam da ja odminam tvojata nova biserna nasmevka so koja pleniš i sekako tvojot kompletno nov izgled koj očigledno ima i emocionalna pozadina. Dali Milica Kuzmanovska e vljubena i kolku veruva vo ljubovta?

– Bez ljubov ovoj svet ne bi postoel… Sposobnosta da se spoznaeš samiot sebe i da se sakaš takov kakov što si, é emocionalna inteligencija i kompetencija od koja sé počnuva, so nea se ragjame sozdadeni da sakame i ljubime sé što postoi na ovoj svet. Da, veruvam vo ljubovta kako univerzalna i bezuslovna sila, a, od aspekt na žena, vo ljubov vo poinakov oblik, najmnogu vo ljubov kon moite deca. Tie se sekogaš na prvo mesto, potoa e sé drugo…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila