Moć vremena najbolje odmeri težinu vrednosti svakog istinskog umetnika, trajanje ih čini dragocenim i posebnim, nama prepoznatljivim, a njima znači najveće i najvrednije priznanje. Grandiozna multitalentovana umetnica, čuveni kopozitor Jasmina Jakšić daje najbolji primer svojim vrhunskim, bezvremenskim delima, jer sa njima piše istoriju, na našoj i medjunarodnoj sceni u različtim muzičkim žanrovima; etno, folk, pop, klasičnoj i duhovnoj, kao  i muzici za balet, film i pozorište…

Ova izuzetna diva, rodjena je u Šapcu u strogoj oficirskoj porodici koja je imala svoja pravila i zahteve i kao takva nije ni slutila da će “njihova devojčica” tokom odrastanja, pokazati svestrani umetnički talenat i velikim uspesima pomerati muzičke granice.

Već u četvrtoj godini života, pokazala je da je drugačija od svojih vršnjaka, čitajući uspešno note ali i slova. Bila je veoma introvertna, živela je za svoj svet muzike koji je počela da usavršava u muzičkoj školi – odsek harmonike. Na prijemnom ispitu pitali su je da otpeva neku poznatu pesmu da bi utvrdili njenu muzikalnost, odgovorila je da ne peva tudje pesme jer ima svoje, što je momentalno dokazala.

Uporedo je išla u muzičku i osnovnu školu, svakodnevno je vežbala sviranje harmonike po najmanje 6 sati. Detinjstvo je provela posvećena učenju i muziciranju kao i komponovanju klasične muzike, ostvarivši prvi put nagradu u 12. godini za “Etidu u d-molu”.

Tražila je uvek nove izazove, bila je član orkestra muzičke škole koji je bio poznat po mnogim  priznanjima na takmičenjima, kao solista, takodje je dobitnik mnogih školskih nagrada. Uporedo, pevala je u čuvenom Šabačkom horu od 66 devojaka, sa kojima je obišla mnoga svetska takmičenja na kojima je hor odnosio prva mesta u svim konkurencijama, pod vodjstvom čuvenog Branka Đukovića, kasnije dekana muzičke akademije u Beogradu. Bila je vrlo aktivna kao dirigent dečijih horova kao i osnivač, a kasnije i dobitnik priznanja kao kompozitor za dečiju muziku.

Jamina je bila poznati član rock bendova, takodje i kao autor pesama za “Kakadu” grupu, čiji je prvi album izdao “Sarajevo Disk”.

Voleći muziku svim srcem,Jasminu su interesovali svi žanrovi i visoko obrazovanje, završila je  Svetsku književnost i Muzičku akademiju.

Znamo da život nekad namešta dugačije puteve nego što smo planirali, na nagovor nekoliko folk pevača, počela je da komponuje za estradne umetnike, pokazala se vrsnim autorom mnogobrojnih hitova, sa brojkom od preko 1000 snimljenih pesama. Sa suprugom Milenkom Jakšićem napoznatiljim i najplodnijim tekstopiscem po mišljenju novinara i medija, osnovala je “Jakšić Music” produkciju, gde zajedno sa odabranim saradnicima u studiju u Beogradu, nastaju najveći hitovi i najlepše pesme pisane za naše pevače, kao i bugarske, rumunske, turske itd… Nosilac je priznanja za pesmu decenije “Duša Ranenav” u Bugarskoj u izvodjenju Poli Peskove, etno muzičke dive sa tih prostora. Jasmina komponuje etno muziku i za druge narode kao i duhovnu, gde je za Ilahiju Džanet u izvodjenju hora “Stambol” dobija mnogobrojne nagrade kod nas u Turskoj i Jordanu. Poznato je da je uradila mnogobrojne pesme za hrvatske pevače…

Jasmina je stvaralac kompletne muzike za italijansku baletsku scenu koja je trebala da ima premijeru prošle godine u Moskvi, ali zbog Korone i svima znane situacije, još se čeka na realizaciju.

Veliki humanista, učestvovala je bezbroj puta na raznim humanitarnim priredbama. Ovih dana radi na vizantiskoj duhovnoj muzici i najavljuje nešto sasvim novo. U ime ljubavi sloge i pravoslavlja, priprema projekat duhovnih pesama pod nazivom “Miris Tamjana”. Ako postoje zainteresovani donatori, mogu da joj pišu u poruke na njen FaceBook ili email.

Od naših popularnih pevača sa kojima je saradjivala, navešćemo nekoliko sa  kojima je imala naveće uspehe, a to su; Louis, Sinan Sakić, Šaban Šaulić, Kemal Malovčić, Jelena Bročić, Zorica Brunclik, Enes Bregović itd.


Njen najpoznatiji hit “Sve se osim tuge deli” je komponovala za Lujsa.

U svojoj impozantnoj karijeri dobitnica je mnogih priznanja, izdvojili smo značajne:

Nagrada sa festivala Marko Polo, kao i nagrada za Svetsko muzičko stvaralaštvo. Dobitnik je povelje za očuvanje sevdaha, jer je autor mnogih sevdalinki.

Važno je reći da je Jasmina državni sudija za sve kategorije plesa koje je takodje izučila nizom godina, producent je pevanja i sjajan pedagog.

Na pitanje koja je razlika izmedju muzike  “nekad i danas” Jasmina je odgovorila:

“Nekada su vremena stvaranja muzike bila kvalitetnija i muzički i pevački, sve je imalo svoj pravi smisao, ali danas umetnici kao i njihove sudbine su samo u stvaranju prave vrednosti, jer sve ostalo je šou biznis i to treba jasno razgraničiti. Vrednosti su dobile na težini – pale su na dno.

Uvek inspirisana da svoj svet još iz detijstva ulepšava i širi, Jasmina je za kraj ovog članka rekla:  “Umetnik ne može a da ne stvara jer stvaranje daje oblik, oblici život i snove pretvaraju u živu dušu koja uzvraća stvaranju ljubavi i smisao… Umetnost je za mene udisaj i izdisaj!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila