Kako što najavi Vladata od deneska na teritorijata na cela država započnuvaat da se sproveduvaat novite anti-kovid merki koi mnogu radikalno gi ograničija nevakciniranite gragjani, na  koi veќe nema da im se dozvoluva prisustvo vo kafeani, vo kladilnici i trgovski centri. Ovaa merka ušte so samata najava predizvika silen revolt, pa izminatiot vikend se protestiraše zaradi diskriminacijata i prisilnata metoda za imunizacija. Sekako deka ovaa merka povtorno ќe im zadade udar i na ugostitelite i na muzičarite koi posle godina ipol dobija pravo za rabota i nastap. Tokmu minatiot vikend mnogu muzicari gostuvaa vo letnite bavci i otvorenite restoranski kompleksi kade za posledno ova leto imaa nepodelena publika.

Taka vo Prilep vo atraktivniot restoran “Laki” vo sabotata gostuvaše legendarniot Efto Pupinoski kogo publikata posebno saka da go gleda i sluša vo živo i da uziva vo negovite mnogubrojni hitovi bez koi nema veselba vo Makedonja.

Efto vo manirot na golem umetnik i gospodin čovek ja iskoristi posetata na Prilep pa lično ne pokani da bideme negovi gosti i od prv red da uživame vo zabavata koja beše vistinska fešta na radosta. Mlado i staro so neskriena emocija uzivaše vo bevremenskite hitovi na maestralniot Efto kako što se “Tugja si beskrajno”, “Tinke Katinke”, “Ah ah Ana”, “Prosti mi dušo moja”, “Lihnida” koi vo eden glas grleno gi peeše so prisutnite gosti. Ona što osobeno faciniraše e vokalot na ovoj naš cenet umetnik koj i vo živo zvučeše identično kako na nosačite na zvuk, skoro neverojatno. Nastapot na Efto beše pridružuvan od iskusnite prilepski muzičari poznati kako “Kafe-Denar- Bend” koi imaa zasiluvanje od saksofonist i harmonikaš.

I muzičarite i Efto bea na visina na svojata zadača pa bukvalno go sledea sekoj impuls i želba na gostite ne dozvoluvajќi da ima ni malku pauza kolku za zdiv da se zeme. Veselbata beše euforična, a vo muzičkite blokovi naizmenično se miksaa makedonskite novosozdadeni pesni so onie izvornite, no i so aktuelnite regionalni hitovi, koi se odomaќineti na ovie prostori.

Koga sme veќe kaj pesnite od sosedite posebno prijatno iznenduvanje za mene beše izvedbata na Efto na proslavenata “Đurđevdan” koja ne očekuvav deka makedonski interpretator može taka sovršeno da ja otpee,  istaknuvajќi i gi site melodiski finesi što muzičarite često gi zanemaruvaat.

Publikata uživaše i vo izvedbata na “Vrati se bela Marie” golem hit od negoviot počinat brat Sekula Pupinoski, potoa vo izvedbata na “Ja izlezi Gjurgjo” “Ako odam vo Bitola”, “Rozo moja” i sekako vo antologiskata “Lihnida” koja odnovo i odnovo predizvikuva nostagični čuvstva i silna emocija.

Ona što moževme kako počesni gosti na Efto da go zabeležime e negovata izrazita skromnost koja go odlikuva site godini kako pejač koj ne se štedi koga publikata e vo prašanje, istovremeno počituvajќi gi site nejzini želbi pa duri i slikanjeto za spomen.

Inaku Efto dosega nekolku pati imal nastapi vo restoranot “Laki” vo Prilep, što znaci deka publikata odnovo i odnovo go bara, no se čini deka so sabotniot nastap toj ja zatvori letnata sezona, barem koga stanuva zbor za živite svirki. Kako  što kazavme na početokot  od denes stapuvaat na sila novite anti-kovid merki pa muzičkite fešti veќe nema da možat da se organiziraat.

Velat se što e ubavo kratko traee, pa taka i ova naše druženje so Efto koe ne raspoloži , osveži i razgali, pa posakavme naskoro da go povtorime na zadovolstvo na site…

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila