Čuvena pevačica Biljana Jevtić uživa veliki ugled u javnosti, osvojila je mnoga srca poklonika narodne i folk muzike,velikim hitovima, lepim glasom ali i stasom, damskim ponašanjem, mirnim porodičnim životom bez skandala, izuzetnim profesionalizmom i velikim repertoarom. Ne treba da brine za svoje trajanje, jer je publika voli i traži širom sveta, gde god ima naših ljudi.

Klasična lepota i elegancija

Njene hitove često možemo čuti na radiju; “Evo ti srce na dlanu”, “Proklet da je ovaj život”, “Ništa ne brini”, “Opasna je igra ta”, “Plitak potok”, “Plakaćemo sutra”, “Suzo jedina”, “Stariš a ne osetiš”, “Nije Mile kukavica”, itd.

Učestvovala je na više festivala gde je visoko plasirana… na “Moravskim biserima” 2010 godine pobedila je sa pesmom “Gledam a ne vidim”.

Na festivalu “Lira” sa svojim suprugom Aleksandrom Acom Ilićem i duetskom pesmom “Al ne umem da se napijem” osvojila je drugo mesto.

Nagrada i priznanja je bilo mnogo tokom njene karijere, izdvojili smo ovom prilikom “Estradno-muzičku nagradu Srbije” koja joj je uručena 2016. godine.

Biljana Jeftić i Aleksandar Aca Ilić žive u skladnom braku od 1989. godine u kojem imaju sina Ivana. Sa pravom su jedan od najcenjenijih brakova na estradi, jer su ga sačuvali i dokazali da su ljubav, poštovanje i poverenje, dobitna kombinacija za mir i sreću.

Porodična idila. Bilja sa svojim “momcima”, suprugom Acom i sinom Ivanom

 

Kada je neko godinama uspešan kao Vi, nameće se pitanje kako je sve počelo da li je “zrno sreće” bilo umešano na samom startu?

Kod mene jeste “zrno sreće” bilo umešano, jer je moja karijera pevačice počela sasvim slučajno… “Prvi glas Srbije” 1980. godine, sigurno bi prošao bez mene, da se moj komšija nije prehladio i zamolio me da ga zamenim na takmičenju radio stanica. Na kraju sam pobedila kao predstavnik Niša sa pesmom “Anica ovce čuvala” što mi je omogućilo da odem na završnu manifestaciju koja se odrzavala u Beogradu u Domu sindikata. Imala sam i tu sreće pa sam u jakoj konkurenciji osvojila prvu nagradu žirija i tako stekla pravo za snimanje prve ploče.

Mnoge ste hitove otpevali, koja Vam je pesma bila prekretnica u karijeri i donela najviše uspeha?

Svakako, to je pesma “Evo ti srce na dlanu”, nekako mi je i najdraža. Ona mi je omogućila da održim prvu solističku turneju. Moj menadžer i ja, razmišljali smo u to vreme, ko bi mogao da mi bude gost na turneji, odlučili smo da to bude Aca koji je tada imao veliki hit “Nedaj se generacijo” niko nije ni slutio da će sudbina kasnije da nas spoji.

Za sreću je potrebno dvoje: Aca i Bilja

Kako ste se zapravo vas dvoje upoznali?

Aleksandar i ja, upoznali smo se davne 1983. godine na jednoj muzičkoj manifestaciji u Kragujevcu. Oboje smo simali prvu ploču, usledilo je upoznavanje, kratko prijateljstvo a kasnije 1986. ljubav čista i iskrena. Često nas pitaju kako opstati u braku, ponoviću, nema formule, za nas oboje najvažnija je ljubav, poverenje i tolerancija. Ne može uvek biti sve skladno i lepo, kao u svakom braku postoje čarke, sitne svađe, ali sve se to prevaziđe. Supružnici moraju međusobno da se dopunjuju ali mora da se zna kad treba da se povuče ručna. Aca i ja smo se jednostavno našli!

Biti velika zvezda nije lako, postoji li nešto što Vam je teško palo u životu?

Jedan od veoma teških perioda za mene je bio kada je Aca otišao na farmu. Želela sam da obeležimo godišnjicu braka, kao i svake godine što smo radili. Nismo mogli zbog opravdanih razloga. Bez Aleksandra nije imalo smisla ništa da se pravi, pozvala sam prijatelje na kolače i kafu i to je bilo sve…

Elegancija i lepota bez preterane šminke

Kako doživljavate trenutno stanje na estradi, da li su nove pesme napravile muzički pomak ili su nazadovale?

Mnogi kritikuju estradu i stavljaju i muziku i pevače u istu vreću, stalno nas vraćaju u prošlo vreme, što mislim da nije u redu. I prošlo i sadašnje vreme donelo je lepe pesme, ne kažem da su sve nove pesme dobre, postoje naravno loše, izbor je veliki i svako neka sluša šta mu najviše odgovara, bez ikakvih pritisaka. Muzika napreduje, ja sam uvek na strani generacije koja dolazi, ako donosi sa sobom kvalitet.

Za one što ih je neko ubedio da dobro pevaju, da će biti zvezde i na brzinu zaraditi pare neće im biti lako kad se suoče sa stvarnošću, naš posao nije nimalo lak, potrebno je puno truda, ulaganja u sebe, psvećenosti i odricanja. U današnje vreme, poznato je svima da se pored dobrog pevanja ceo paket traži, vizuelni efekat je veoma važan itd…

Često me pitaju da dam savet mlađim koleginicama, ja ne volim da namećem svoje mišljenje drugima, niti sebe da guram ispred njih, rekla bih im samo jedno, rad i opet, samo rad, bez toga uspeha nema.

Estradna lepotica Biljana Jevtić

Nije tajna, da mnogi pevači imaju rituale pred nastup, kako se Vi pripremate?

Meni je najvažnije da se dobro ispavam, zbog glasa ali i zbog dobrog izgleda. Ponekad pred nastup okrenem za sreću neki komad odeće naopako (smeh). Ljubitelj sam ranog buđenja, ako je moguće, probudim se u 7-8 ujutro, uživam u svojoj prvoj jutarnjoj kafi u mom dvorištu. Volim da šetam i jedva čekam da obujem patike umeto visokih potpetica, koje nosim na sceni. Sve te male stvari doprinose da se lepo osećam i prenose se i na radno raspoloženje.

Srećna majka: Bilja sa sinom Ivanom

Uvek izgledate savršeno, kad  god sam imala priliku da vas vidim, lice vam je blistalo, u čemu je tajna Vašeg dobrog izgleda, kako se negujete?

Mogu da kažem za sebe da spadam u grupu srećnih žena, jer moj izgled ne zahteva mnogo, imam perfektan ten, kvalitetnu kosu i ni trunke celulita. Na kozmetiku ne trošim mnogo ali ono što kupujem gledam da bude kvalitetno.

Smatram da se telo neguje dobrom izbalansiranom ishranom i redovnim unosom tečnosti. Pritom, pod tečnošću ne podrazumevam samo vodu, već su to čajevi, sokovi, voće i povrće. Dala bih savet ženama da nikako ne idu u solarijum jer isušuje kožu, jednom sam otišla i imam vrlo loše iskustvo. Koža jeste potamnela ali je ostala bez sjaja.

Kod kozmetičara odlazim jednom u 2-3 godine i to tempiram da bude posle mora, kada se pore obično zaprljaju. Inače, vrlo se malo šminkam u dnevnim varijantama. Kad nisam na sceni i kad izlazim privatno, volim svež i prirodan izgled, da budem našminkana ali da se to ne vidi preterano, malo pudera, rumenila, maskare i sjaj za usta, to je sve. Spavam u proseku 8 do 9 sati, nekada sam mnogo više spavala ali danas imam drugačije obaveze, pa ne mogu. San je važan za glas, za ten posebno, jer nikakva šminka ne može umor da prekrije. Ponekad previše sna može da izazove kontra efekat, može da se desi da izgledate naduveno, a ne odmorno.

Korona je umorila ceo svet, pevači sa nesigurnošću prave planove, kako je kod Vas, hoce li biti neka nova pesma u narednom periodu?

Planiram da mojoj publici poklonim novu pesmu do kraja godine. Hvala Bogu krenuli su nastupi, izašli smo iz tunela, vidim radost na licima ljudi, nadam se da je došao kraj ovoj agoniji koja je trajala godinu ipo dana. Stigli su nam ovih dana pozivi iz Amerike i Australije, za sada pratimo situaciju. Mnoga prijateljstva smo tamo sklopili, bilo bi lepo da se opet vidimo.

Dugogodišnje poznanstvo i prijateljstvo. Biljana i Aca sa našim urednikom Radetom Berakom na nastupu kod društva “Vojvodina” u Melburnu, januara 2020.

Imate li na kraju poruku za naše čitaoce.

Vašim cenjenim čitaocima širom sveta želim dobro zdravlje, da uvek budu  okruženi ljubavlju i pažnjom najdražih, takodje i lepom muzikom. Voli vas sve vaša Biljana Jevtić.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila