Vrhunski interpreter narodne muzike Igor Đurović rođen je u Beogradu, u njemu je odrastao, završio srednju medicinsku školu odsek za fizioterapeuta i krenuo na studije Prirodno matematičkog fakulteta. Muzikom se bavi od rane mladosti, u početku kao član pop-rok bendova u osnovnoj školi, kasnije se posvetio narodnoj i novokomponovanoj.

Profesionalnu karijeru započeo je 1994. godine, sa željom da nastavi muzičku tradiciju koju je početkom 70-tih započeo njegov otac, legendarni pevač pokojni Ljubomir Đurović, što je svojim prelepim glasom i visokim muzičkim rezultatima ostvario.

Pored uspešnih diskografskih izdanja, komponovanja i pisanja tekstova za sebe i kolege, učestvovao je na mnogim festivalima na kojima je postigao značajne rezultate; “Cetinje fest” 2008. – Prvo mesto stručnog žirija, “Cetinje fest” 2009. – Drugo mesto stručnog žirija, “Festival Zeta” 2018. – Prvo mesto stručnog žirija itd…

Sa kolegama pevačima

Na svim festivalima nagrada se računala, plus, za kompoziciju i interpretaciju. Igor je aktivan član PAM-a (Udruženje za zaštitu prava muzičara Crne Gore) i u  Udruženju estradnih umetnika Crne Gore.

Srećna porodica Đurović

Danas živi u Podgorici sa suprugom Sanjom, ćerkom Marijom i sinovima Milošem i Lukom.

Povod za naš razgovor je bio Igorov novi CD koji je u pripremi, uspesi koje je postigao, takođe, dotakli smo se raznih tema vezanih za njegov posao itd…

Muzički stručnjaci,kolege i široka javnost, izuzetno cene Vaše velike glasovne mogućnosti i podržavaju Vaša muzička ostvarenja. Koliko ste zapravo do sada snimili nosača zvuka, pod kojim nazivom, za koje produkcijske kuće ste ih izdali?

Do sada sam snimio i izdao tri CD- a, prvi za beogradski “Jugoton” 1995. godine, drugi za “City Records” 1998. a treći za crnogorsku izdavačku kuću “Canary”. U pauzama izdavanja sam snimao i promovisao singlove, najčešće na festivalima ali i kroz prelepe spotove u svojoj privatnoj režiji, kao i u produkciji RTCG.

Pripremate novi CD, šta možete u ovom trenutku da nam otkirijete o njemu? Poznato je da su većina pevača tajnoviti, sve do promocije.

U toku je snimanje mog novog, četvrtog CD-a za koji sam se dugo pripremao. Nije da sam tajnovit (smeh), nego sam sada najviše fokusiran na pevanje i celokupan projekat, nisu stigli detalji na red, naslov itd… Mogu da kažem da imam sjajan tim saradnika vrhunskih profesionalaca koji daju uvek svoj maksimum, a to su: Peđa Nedeljković, Aleksandar Aca Kovačević, Dragan Aleksandrić, Rajko Eličić i Beki Bekić koji mi je uradio nekoliko prelepih pesama, što mislim da je dovoljno, da vam obećam, da će pesme biti veoma kvalitetne.

Sa majkom Slavicom

Pevate izuzetno gotovo sve muzičke žanrove, komponujete, pišete tekstove, šta Vas najviše ispunjava, kreativni rad koji sa saradnicima stvarate ili susreti sa publikom i divnim trenucima koje provodite zajedno?

Kreativni rad je rezultat određenih emotivnih trenutaka, u kojima nastaju tekstovi i melodije inspirisani raznim dogadjajima i temama. Oni su deo mene i mog sezibiliteta i srećan sam svaki put kad stvorim neko delo. Ipak, emociju koju imam i koju svaki put iznova doživim kad nastupam ne može ništa da zameni. Taj osećaj mi uvek iznova daje snagu i želju za novim nastupima i susretima sa publikom. Srećan sam što to i slušaoci na nastupima prepoznaju, tako da zajedno uživamo u tim za mene čarobnim trenucima.

 

Legendarni Ljubomir Đurović

Vaš otac čuveni pevač Ljubomir Đurović ostavio je veliki trag u narodnoj muzici. Vi ste nastavili njegov put, porodičnu muzičku tradiciju. Koliko ste danas blizu onog što ste zacrtali da ostvarite, ili ste već tu?

Moj otac je ostavio veliku zaovštavinu u narodnoj muzici, poseban trag u crnogorskoj. Na žalost kratko je živeo, samo 30 godina, pa je samim tim sve što je u svojoj prekratkoj karijeri stvorio za mene fantastično, kako svojim muzičkim kvalitetom, tako i prodornošću svoga glasa. Nema mnogo primera na našoj domaćoj sceni kao što je on i možemo samo da pretpostavimo šta bi se desilo da je živeo duže. Zadovoljan sam svojim dosadašnjim estradnim životom. Sigurno je da sam mogao i više i bolje, ali morao bih da žrtvujem mnogo toga, na prvom mestu svoj privatni život, a to je nešto što nikako nisam želeo.

Igor sa suprugom Sanjom

Uspomena na Vašeg oca ima puno, da li biste želeli da jednu podelite sa našim čitaocima?

Uspomena na žalost nema previše, ali kao dečaku, najlepša su mi sećanja kada je tata nastupao leti u prelepoj bašti sutomorskog hotela “Južno More” sa orkestrom Ljubiše Pavkovića. Meni bi dali igračku klarinet, da budem član orkestra. Eto, ja sam tu igračku klarinet, zamenio profesionalnim mikrofonom i sigurnan sam da sam učinio pravi potez.

Rođeni ste Beograđanin, čime Vas je Podgorica privukla da u njoj sada živite sa porodicom, jesu li Vas koreni vratili u Crnu Goru?

 Bio je to splet životnih okolnosti, mada mislim i genetika koja me je uvek vukla korenima imala je veliki uticaj. Kada sam shvatio da ću ovde moći da lepo živim baveći se svojim poslom, okružen porodicom, suprugom i decom koji me podržavaju i daju mi snagu i elan da stalno idem dalje, nisam previše razmišljao. Beograd svakako nije daleko, tamo mi je majka, kumovi, prijatelj i često idem tamo, kako privatno, tako i profesionalno na nastupe. Nisam od onih koj se vezuju za kuće, drveće, livade… Ja se vezujem za ljude.

U kom ste muzičkom okruženju, sa kojim kolegama najradije sarađujete?

Imam puno dragih saradnika kako u Crnoj Gori tako i u Beogradu. Osim kolega što sam spomenuo i koji rade na mom novom CD-u, često radim sa mojim kumom Zoranom Kalezićem, divnim koleginicama Brankom Šćepanović, Merimom Njegomir i mogim drugima, ne bi bilo dovoljno mesta da ih sve nabrojim.

Sa pobratimom Markom Nikačom

Želeo bih da izdvojim i spomenem, mog pobratima Marka Nikača koji već dugo živi u New Yorku. Čovek koji nije profesionalno u svetu muzike, ali koji je veliki muzički sladokusac i poznavalac narodne muzike na visokom nivou. Sa njim često pričam o pesmama, muzici a vrlo često dobijem i po neki koristan savet.

Poznato je da u današnje vreme nije teško postati poznat, ali je teško održati uspeh i popularnost. Šta je po Vašem mišljenju ključno za karijeru, koja ostaje kvalitetom zacrtana? 

Slažem se da je sada mnogo lakše doći do popularnosti nego kad sam počinjao, postoje razni formati takmičenja pevača amatera i svi su nam jako poznati, preko TV ih pratimo, zatim Reality Show programi i naravno opcija, da za jako puno para, kupite pesme i vreme na TV stanicama. Ali veliko je pitanje koliko je sve to delotvorno? Pogledajte u svom tom moru hiper produkcije, koliko je istinskih hitova nastalo u zadnjih recimo pet godina? Nema ih ni za prste jedne ruke. Za opstanak na estradi neophodni su upornost, rad, dobre pesme i naravno faktor sreće koji mi često zaboravljamo. Uvek bih svakom mlađem kolegi predlozio umerenu ali kvalitetnu karijeru, pre nego blještavi uspon sa kratkim rokom trajanja.

Kakva je situacija u Crnoj Gori, šta publika najradije sluša?

Crna Gora je uvek bila otvorena za sve muzičke pravce. Publika podjednako voli sve žanrove, ali naravno traži se kvalitet. Od zabavne do izvorne muzike, što pokazuju česta gostovanja pevača iz regiona u Crnoj Gori. Po mom ličnom iskustvu, uvek su svi lepo prihvaćeni i ispoštovani kako od publike, pa sve do vlasnika objekta u kojem gostuju.

Može li se reći da je pandemija korone virusa zaustavljena u Crnoj Gori, kakvo je trenutno stanje, imaju li umetnici posla? Da li se turistička sezona otvorila na primorju, verujem da bi to voleli da znaju naši čitaoci?

Konačno se krenulo sa mrtve tačke. Mi muzičari smo od marta 2020. godine imali izuzetno težak i traumatičan period. Nadam se iskreno da je pandemija korone virusa daleko iza nas. Rekao bih da je turistička sezona krenula solidno i koristim priliku da sve pozovem da dođu u Crnu Goru i uživaju u njenim prirodnim lepotama i tradicionalnom gostoprimstvu.

Hvala Igore na razgovoru, na kraju, imate li poruku za naše  čitaoce?

Pre svega želim da se zahvalim Vama i vašoj redakciji na ukazanom prostoru i da vas srdačno pozdravim. Vašim cenjenim čitaocima širom sveta, želim puno dobrog zdravlja i uspeha i da naravno u moru onog što im se nudi u muzičkom smislu, pronađu i uživaju u kvalitetnim pesmama. Svima šaljem mnogo pozdrava iz prelepe Podgorice,

Vaš Igor Đurović.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila