Postoje pjesnici i tekstopisci s čijim se radom upoznate na društvenim mrežama i prosto se iznenadite. Takav je slučaj sa mojim današnjim sagovornikom, Ibrahimom Brajkom Mešinovićem, koji je za relativno kratko vrijeme svog predstavljanja na FB osvojio simpatije i privukao pažnju i pjevača i ostalih kolega iz svijeta muzike. Sigurna sam da je Brajkovo vrijeme za uspjeh već došlo, u šta ćemo se uvjeriti u narednom periodu.

Poštovani Brajko, recite nam nešto o Vašem rodnom kraju i Vašem pjesničkom putu.

Teslić je, grad lipa, moj rodni kraj. Iako sam otišao ‘78. godine tamo se uvjiek rado vraćam. Posebno volim dolaziti zimi. Sjećanje na osnovnu školu me i sad drži. Naime, kako sam dobio ‘keca’ iz pismenog zbog Kemala Malovčića? Pisali smo pismeni i ja u teci umjesto zadane teme pišem tekst pjesme “Nevjernice moja” za druga koji nije vjerovao da je znam napamet. Nisam to uspio sakriti i eto ti keca. To je bio četvrti razred od kada i počinje pisanje mojih pjesama.Tri velike sveske napisanih pjesama ostalo mi je u kući u Bosni. Nažalost zbivanja devedesetih nisu bila povoljna za nikoga pa niti za nas pjesnike.Sve je nestalo u ludnici rata. Živim sada u Dalmaciji koja gaji klapsko pjevanje i koje, po meni ima dosta zajedničkog sa sevdalinkom. Uskoro bi trebala izaći moja zbirka pjesama ove jeseni. Najviše volim teme o rodnom kraju što se i vidi u mom pisanju.Tužan sam kad moji zemljaci dođu iz recimo Amerike a sinovi ili unuci ne znaju pozdraviti baku ili dedu. Što se tiče interneta objavljujem redovno već druga godina.

Da li je komponovana muzika za Vaše tekstove i ko su Vam saradnici? Jesu li i neki pjevači otpjevali ponešto iz Vaše bogate kolekcije pjesama?

Mnogo pjesama je urađeno sa demo snimcima. Ova nesretna Korona je sve zaustavila, ali nadam se da će jesen biti plodna. Neki kažu da sam napisao himnu za rudare “Hljeb sa sedam kora” koju izvodi Zijad Zijo Šut. Takođe on pjeva pjesmu “Oj Babino” pjesma za predivno mjesto kod Zenice. Posebno sam ponosan na pjesmu”Mati”u izvođenju Damira Šabica Fazle.Od ostalih pjevača planiram saradnju sa Nisvet Miki Osmanović. Pjesme su gotove i za Dragan Jerković, Izo Teča,
Esad Plavi, Sutko Mustedanagić, Adnan Ado Velić, koga posebno cijenim..Od saradnika posebno izdvajam kompozitora Nurfeta Alibegovića-Rufu.Imam oko 2000 pjesama.

Vaša poruka čitaocima www.svet-australia.com?

Moja poruka je ostati vjeran izvornoj pjesmi. Sevdalinku gajiti i nikad ne zaboraviti odakle si i ko si. Naravno zahvalan sam vam što dajete šansu da se pokažemo da smo tu.

Poštovani Brajko, ja Vam se u ime redakcije i u svoje ime najsrdačnije zahvaljujem na razgovoru, želim Vam svako dobro i u ličnom i profesionalnom životu, da Vas pronađu svi zainteresovani pjevači i da uskoro pjevamo Vaše mnoge, prelijepe pjesme.

Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila