Marija Vukosavljević cenjena slikarka i ikonopisac rođena je 1979. godine u Valjevu. Diplomirala je na FPUD u Beogradu, član je ULUPUDS-a. Ova izuzetna svestrana umetnica svoju ljubav i talenat prema različitim formama i načinu umetničkog izražavanja, usmerila je istraživanjem i razvijanjem tekstilnih tehnika kao što su vez, tkanje i batik.

U vreme ovogodišnjih Uskršnjih praznika, Marija Vukosavljević priredila je izložbu ikona “Svete žene” u parohijjskom domu Hrama Svetog Save u Beogradu, koja je bila izuzetno posećena i nikog nije ostavila ravnodušnim. Pred lepotom ikona “Svete žene” posetioci su bili istinski dirnuti duhovnim vibracijama i pozitivnom energijom, imali su prostora za duboke poruke i emocije.

Pred vama je dragi čitaoci deo umetničkog stvaralaštva Marije Vukosavljević i razgovor koji će vas bolje upoznati sa njom i tehnikama koje primenjuje za izradu ikona.

Realizovala je projekte u vezu:

PLAŠTANICE – Manastir Vratna, crkva Svetog Jovana. Paune – Manastir Svetog Nekterija, Egina – Manastir Hilandar, manastir Lelić, Barajevo – Saborna crkva u Novom Sadu, crkva Svetog Save u Novom Sadu, crkva Uspenja Presvete Bogorodice, Mladenovac, Vladičanski Dvor u Kruševcu, Manastir Gradac, Brvenik – Crkva Hristovog Vaskresenja u Jerusalimu.

SAMOSTALNE IZLOŽBE:

2020 “Svete žene” – Narodni muzej Zaječar,

2020 “Svete žene” -Galerija Narodnog univerziteta Vranje,

2020 “Svete žene” – Galerija KC Novi Grad, Novi Sad,

2019 “Svete žene” -Mali likovni salon KC Novi Sad,

2017 “Salamandra salamandra” – Galerija Čedomir Krstić Pirot,

2017 “Salamandra salamandra” – Centar za kulturu, Grocka,

2017 “Nevidljiva borba” – Narodni muzej Valjevo,

2017 “Salamandra salamandra” – KC Novi Sad

2016 “Salamandra” – Galerija Gradac Raška,

2016 “Salamandra” crkva Sveti Despot Stefan Despot, Despotovac,

2013 Art market – 12. Soba -10 samostalnih izložbi, Kuća Kralja Petra Beograd, kao i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Zašto ste se odlučili da tema vašeg umetničkog rada budu baš ikone “Svete žene”?

Ideja je nastala u Manastiru Gradac pre više od 10 godina. Tamo sam boravila šest godina izučavajući ikonopis i vez. Kada sam čitala živopise raznih svetiteljki želela sam da postanem kao i one, s obzirom da su one istorijske ličnosti koje su živele u različitim vremenskim periodima i prošle svu težinu života kao što i svi mi prolazimo a ipak su postale svete, tako je naše upoznavanje počelo najpre kroz crteže njihovih likova, zatim vez i molitvu. Tako je nastala ikona.

Kako se zove tehnika koju primenjujete, koje su osnovne karakteristike u njoj? Gde ste je usavršili?

Tehnika još uvek nema svoj naziv, zato što je skup više tekstilnih tehnika, pačvork batik, štampa, vez. Te razne tehnike sam izučavala na Fakultetu Primenjenih Umetnosti gde sam diplomirala na odseku za dizajn tekstila. A kasnije i u Manastiru Gradac.

Kako se pripremate za izradu ikone, koliko vremenski treba da je završite?

Priprema traje čitav zivot kroz trud da se hrišćanski živi u ljubavi prema Bogu i bližnjima. Konkretno, kada mi neko poruči ikonu volim da upoznam poručioca, makar telefonski ili preko društvenih mreža ako je moguće, mnogo je bitno steći lični odnos sa osobom koja će se moliti pred ikonom koju radim. Jer ikona će biti deo porodice, doma, Svetitelj će biti svedok svih tuga i radosti i pokrovitelj i pomoćnik. Posle toga se i ja mogu pomoliti tom Svetitelju da blagoslovi rad i dom u koji odlazi, zatim dolazi kreativni proces.

A kao što ništa ne biva bez Božijeg blagoslova, tako ni stvaranje ikone, tako u zavisnosti od toga jedan rad može da se radi više nedelja a može i mnogo duže.

Kakve su reakcije ljudi s obzirom da su tehnika i materijali drugačiji od one koja se koriste za izradu ikona?

I sama sam svesna da su moje ikone sasvim nove i drugačije, ali sam jako bila iznenađena reakcijama. Mnogo pohvala je stiglo na moju adresu, ali ono što mi je ostalo u srcu je devojčica koja je u prodavnici igračaka i sladoleda vuče majku za rukav i plačnim glasom govori “kupi mi kupi”!

Da li planirate izrade ikona svetitelja?

Zapravo prve ikone koje sam radila su bile ikone Svetog apostola Pavla, tako da radim i svetitelje. Ovaj koncept je bio samo zbog izložbe, zadala sam sebi temu.

Jeste li imali izložbe u inostranstvu ,postoji li neka zemlja gde bi ste posebno voleli da predstavite vaše radove?

Na žalost, još uvek nisam bila u inostranstvu, postoji ideja da prvo odem u Pariz u “Srpski kulturni centar”. Imam želju da idem gde je god naš narod u rasejanju i gde god ima pravoslavnog sveta uopšte, a posebna želja koja je sasvim lične prirode je da odem u Ameriku jer je moj najmlađi brat tamo i nisam ga videla sedam dugih godina…

Na koji način vaše ikone mogu da se kupe, kome zaiteresovani trebaju da se obrate?

Ikone mogu da se poruče ili odberu preko Facebook profila, instagrama: @svetežene ili emaila: vukosavljević.mm@gmail.com telefonom mogu pozvati na broj 0652678001

Za kraj, da li bi ste želeli da poručite nešto našim čitaocima?

Pustimo Boga i Svetitelje u naš život i naš dom,prepustimo im bar deo briga jer mnogo je lakše kada imamo na koga da se oslonimo.

Slavica MOMAKOVIĆ

U DONJOJ GALERIJI IKONE OD MARIJE VUKOSAVLJEVIĆ MOŽETE VIDETI U VEĆEM FORMATU:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila