Milan D. Šoškić, čuveni tekstopisac i pesnik rodom je iz Berana (Crna Gora). Ovaj izuzetni umetnik doživotni je predsednik “Udruženja tekstopisaca za muzičko stvaralaštvo Srbije” – UTEKS i direktor muzičkog festivala koji se u njegovoj organiciji održao 26-ti put, ovih dana u Beogradu.

Kao doajenu, poeti za narodnu muziku i kulturno stvaralaštvo, dodeljene su mu mnoge nagrade na; festivalima, takođe i povelje od gradova i književnih zajednica. Izdvojićemo nekoliko veoma značajnih;

“Povelja za humanitarni rad od Gradske opšetine Rakovica”, kao i opštine Mladenovac.


Priznanje opstine Berane

“Povelja grada Berana” za najlepše pesme posvećene tom gradu, po Portalu “ZOOM” proglašen je za “Najboljeg tekstopisca u istoriji Crne Gore”, “Povelja za muzičke veze Srbije i Crne Gore”.


Nagrada za “Životno delo” od Uteksa, uručio je Milomir Miljanić

Dobitnik je Plakete “Estradnih umetnika i izvođača Srbije za doprinos očuvanju nacionalne narodne muzike”, takođe dobitnik je nagrade za “Životno delo” od Uteks-a m, koju mu je uručio Milomir Miljanić.

Razgovor sa Milanom D. Šoškićem bio je vrlo prijatan, započeli smo ga sa održanim Uteksovim festivalom.

U vašoj organizaciji finaliziran je “Uteks festival”, kako se osećate posle tako obimnog i odgovornog posla? Koje su nagrade bile zastupljene i ko su pobednici?

Pre neki dan završen je tradicionalni 26. “Uteks” festival na kojem je uzelo učešće preko 80 autora; što izvođača, kompozitora, tekstopisaca, aranžera i ovoga puta, kao organizator festivala, veoma sam zadovoljan postignutim i organizovanim.

Uspeli smo što niko nije u Srbiji a to je da u vreme svetske pandemije Korona virusa, organizujemo festival uz najstrožije mere koje su propisane. Učestvovali su na ovom festivalu izvođači iz Srbije, Crne gore i Republike Srpske.


Pobednik festivala Miodrag Arsić


Najbolja interpretatorka festivala Ružica Pejić – Ruška

Najbolji izvođač i pobednik prestžne nagrade “Milan Babić” je veoma dobar i talentovan interpretator Miodrag Arsić, dok je najbolja interpretatorka naša gošća iz Bosanskog Šamca Ružica Pejić Ruška.


Legendarni, pokojni Milan Babić po kome glavna nagrada festivala nosi ime

Nagrade koje “Uteks” deli na svojim festivalima su isključivo muzičkog karaktera od Prvog glasa publike kojeg biraju gledaoci našeg kanala na YouTube svojim ulazima, pa sledi:

najbolja balada,

najbolji autor festivala,

najizvorniji tekst,

najizvornija melodija,

najbolji debitant,

najperspektivniji izvođač,

najbolji aranžer i najbolji tekst festivala…

Žiri ovogodišnjeg festivala su bile tri dame veoma poznate i priznate, Nela Bijanić, Andrijana Anči Dabetić i Andrijana Jovanović.


Šoškić sa pokojnim Milanom Babićem

Glavna nagrada nosi ime vrhunskog interpretatora narodne pesme  pokojnog Milana Babića; recite nam nešto više o tome.

Uteksov veliki prijatelj je bio legendarni pevač Milan Babić, mi već 20 festivala dodeljujemo nagrade sa njegovim imenom. Od ove godine još jedan legendarni pevač i naš takođe veliki prijatelj preselio se u večnost. Dobrodušni i iskreni Bora Drljača. Od ovog festivala pamtiće se i po nagradi “Za najboljeg izvođača za najbolju zavičajnu interpretaciju”.

Sa pokojnim Borom Drljačom

Napominjem da nekim dušebrižnicima objasnim da smo saglasnost za ove nagrade dobili od njihovih porodica.

Kako ste uopšte došli na ideju da  organizujete fetival?

Na ideju o festivalu odlučio sam kad se kuka i motika okrenula protiv narodnih pesama, tako što su počele da se gase radio stanice koje emituju narodnu muziku, na televizijama sve je manje te muzike koje vole  široke mase. E tu smo i mi i mnogi organizatori iz sveta muzike koji organizuju festivale. Namerno kažem iz sveta muzike jer su to oni što se bave ovom poslom. Sve ostalo je privatno trpanje novca u džep.

Sa Verom Matović

Sa Milančetom Radosavljevićem


Na muzičkom okupljanju: Milomir Miljanić, Dule Rajković, Milivoje Đurišić, Nešo Lutovac i Milan D. Šoškić

Šta mislite i današnjim festivalima, postoji li rivaltet?

Današnji festivali bi bili mnogo kvalitetniji kad se unapred ne bi znali pobednici što nikad nije bio slučaj u Uteksu i neće. Ja lično nisam prijatelj na društvenim mrežama ni sa jednim organizatorom festivala u Srbiji, jer sam blokiran od istih. Toliko ljubomore doživim i pročitam o sebi i Uteksu a da te osobe nikad nisam sreo ni popričao sa njima. A to je valjda kletva ovog našeg posla.

Učesnici festivala


Najbolji tekstopisac festivala Ljubivoje Sretenović Zaka

Predlagao sam da i mi organizatori festivala u Srbiji organizujemo svoje festivale. Tamo gde ih organizujemo da po tri najbolja izvođača koji žiri izabere, organizujemo i jedan veliki humanitari festival u Beogradu gde bi se oni svi pojavili i to bi mislim bilo vrlo interesantno, ali se niko od njih nije javio.

Vlasnik ste mnogih pesama i velikih hitova, znate li približan broj? Navedite nekoliko pevača koji pevaju vaše pesme. Koliko zbirki pesama ste do sada objavili?

Imam snimljenih preko 600 pesama i neke su se veoma izdvojile. Nema svadbe ili bilo kakvog veselja a da se one ne zapevaju “Ivana se kroz Berane šeta”, “Žena na kapiji”, “To Srpkinja samo rađa”, “U Ostroške grede dvije”, “Ja oženjen ona tuđa žena”, “Primi pozdrav iz Berana”.

Moje pesme su snimili Milomir Miljanić, Milivoje Đurišić, Miloje Bubanja, Dule Rajković, Bora Drljača, Tanja Petković, Dragan Krstić itd.

Izdao sam i 6 knjiga svojih pesama i skoro su sve objavljene i snimljene. Ovih dana pripremam i 7. knjigu.

Umetnici rado pamte svoj početak; kakav je bio vaš, gde inače pronalazite inspiraciju?

Dok bejah mlad, slušao sam i narodnu i zabavnu muziku. Slušajući taktove u njima uvek sam negde duboko u sebi razmišljao da ja mogu napisati ovako nešto, bar slično. Tek dolaskom u Beograd, a to je bilo pre 33 godine počeo sam da sklapam svoju mladalačku zamisao. Prve pesme koje sam snimio bile su sa orkestrom “Kristali” iz Zaječara kao i njihovim tadašnjim solistima Tanjom Petković i Draganom Ilićem – Daltonom.

Pesme su u mojoj Crnoj Gori bile baš veliki hitovi a i danas se rado slušaju, a meni su ostale kao najdraže. Inspiraciju nalazim u cvetu, u lepim očima u nekom osmehu, u kiši i u svojoj srećnoj porodici.

 Kada je nastalo Udruženje tekstopisaca “Uteks”; ko ga je osnovao? Koje godine ste mu pristupili?

Udruženje tekstopisaca osnovano je 1987. godine. Osnivači su bili tada a i sada, velika imena pisane reči Radmila Mudrinić-Babić i Mila Janković. Ja sam došao u “Uteks” pre otprilike 20 godina i svojim idejama i aktivnim radom uspeo sa da “Uteks” i njene članove izvučem iz prostorija gde su se držali sastanci i čitale pesme, da na moj predlog počnemo sa festivalima i veliki broj članova podržao me je u ovoj ideji i danas smo tu gde jesmo. Izabran sam za doživotnog predsednika Uteksa-a što mi čini veliku čast i obavezu. Svi oni koji su učestvovali na našim festivalima, a bilo ih je iz Austrije, Amerike, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije… znaju kakva je atmosfera kod nas. Tu smo za pesmu, za šalu, za smeh, za upoznavanje i biće tako.

Sa voljenom unukom Kristinom

Dozvolite mi jedno privatno pitanje, na Facebook-u objavama, videla sam vašu sliku sa lepom devojčicom, jel’ to vaša unuka? 

Jeste, hvala, to je moja unuka Kristina. Moj razlog života, moja olovka, moja pesma, moj svet i svako slovo i svaka reč!

Na kraju, želite li da poručite nešto našim čitaocima?

Poručujem svim čitaocima portala “Svet Australia” da im pesma bude uvek na usnama, posebno zavičajna pesma, jer tako nećemo zaboraviti korene, ko smo i odakle smo.

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila