U vremenima koja su neizvjesna i teška, za muzičku branšu posebno, iznjedriti projekat kakav je Sevdah uz harmoniku – Zlatka Zlaje Sjerića sa prijateljima, je ogroman i svake pohvale vrijedan angažman. Sevdalinka je majka pjesme bosanskohercegovačkog područja, autentičan zvuk duše ovih podneblja, jedinica mjere za tugu i radost kroz pjevanje, za merak i sevdah svojstven BiH prostorima… Kulturološkog i muzičkog značaja, ali prije svega emotivnog, ovaj projekat je s radošću dočekan među publikom.

Tekstopisac, kompozitor, aranžer/producent i harmonikaš Zlaja Sjerić potpisuje mnoge hitove kroz svoju karijeru: Tebe nema -moglo bi se reći i lična autorska karta Z. Sjerića (otpjevali Nihad Alibegović, Marinko Rokvić, Zorica Marković), Hej mala (Omer Livnjak i Rifat Tepić), Ženo moja (Angel Dimov), Avlija (Hasiba Agić), Varalica, Leti leti sokole (Rizo Hamidović). Radio je i filmsku muziku za američko-kanadski film Gangster exchange i Vidiš li ovaj grad. Učesnik je festivala: Ilidža, Bihać, Tuzla, Velika Kladuša, Miholjsko leto, Uteks…

https://bmc-etno.lnk.to/sevdah-uz-harmonikuWE?fbclid=IwAR2fu_PE9bcUDcPmu4JzOqMh8MWihlkzwnuAmTQ-hJ792ErYofnudfckv34

(klikom na gornji link otvoriće vam se etni link Zlaje Sjerića)

Sevdah uz harmoniku je projekat kojim ste zajedno sa svojim prijateljima pjevačima sevdalinci dali jedan osvježeniji, zasluženi značaj i pristup. Možete li nam reći nešto više o tome?

Regionalni projekat “ZLAJA SJERIĆ I PRIJATELJI – SEVDAH UZ HARMONIKU” je muzički, studijski projekat na kome pratim 20 vrsnih umjetnika, vokalnih solista iz regiona bivše Jugoslavije, a to su Merima Njegomir, Beki Bekić, Danica Krstić, Branka Šćepanović, Aleksandar Tirnanić, Zdravko Đuranović, Hasiba Agić, Ibro Selmanović, Josip Matić, Ringo Hamidović, Pavao Anić, Naum Petreski, Mensura Bajraktarević, Arif Alajbegović, Ramiz Brkić, Žuti Serhatlić, Esad Merulić, Refik Kolić, Lidija Matić i Esma Kovač. Na svakoj pjesmi harmonika je odsvirana na 8 do 12 kanala i sve je sinhronizovano u jednu cjelinu u stereo tehnici, tako da je postignut jedan polifoni, orkestarski zvuk i uz odličnu vokalnu interpretaciju vrhunskih majstora sevdalinke dobili smo jedan prijatan ugođaj za prave sladokusce i ljubitelje ovog muzičkog žanra.
Izvode se, kako izvorne sevdalinke, tako i pjesme komponovane u tom duhu, a neke od njih su: Kad sam mlada, nek’ sam voda hladna, Malenim sokakom ne prolazim više, Tebi majko misli lete, Vrbas voda nosila jablana, Kraj bagrema, Stade se cvijeće rosom kititi, Srdo moja, ne srdi se na me, Oj djevojko pod brdom, Pjevaj Bosno pa me razveseli, Iz kamena voda tekla…

Regionalni muzički projekat Zlaja Sjerić i prijatelji  – SEVDAH UZ HARMONIKU uskoro će ugledati svjetlost dana u vidu digitalne prezentacije (digitalni cd) u izdanju BMC Etno iz Sarajeva, a planiram i štampanje jednog tiraža “fizičkog nosača zvuka”, koji danas manje egzistira.
Projekat je već prezentovan na RTV Crne Gore, kao i u printanim medijima, kao što su, Oslobođenje, Express, Pobjeda, Dan, Dnevne novine, portal Estradnjaci.ba, a pod rubrikom “kultura”, što me posebno raduje… Po izlasku projekta planiraju se promocije na RTBiH RTS-u, RTV Skoplje, Kalman radiju, a moje prvo online gostovanje povodom ovog projekta biće ovih dana na meni jako dragom MC radiju, na poziv vlasnika i voditelja, gospodina Muhameda Čengića Čenge.

Vaše djetinjstvo i rodni kraj?

Rođen sam 14. 01. 1964. u Sarajevu, u radničkoj porodici, gdje sam imao sretno i bezbrižno djetinjstvo, pokazujeći od malih nogu interesovanje i talenat za muziku, kada dobijam jednu malu harmoniku od 12 basova, kao igračku, koja vjerovatno utiče na kasniji izbor instrumenta koji ću svirati sve do danas.

Muzički počeci i Vaša karijera?

Kao desetogodišnji dječak počinjem pohađati časove harmonike kod nastavnika Bate Petromana, poslije čega prelazim kod profesora Dragutina Basraka, a potom teoretsko znanje stičem kod vrsnih muzičkih pedagoga, Alda Kezića, Spase Beraka, Sulejmana Mrehića, Zorana Nikolića… gdje proširurem svoje muzičke horizonte svirajući pored narodne muzike i klasičnu, starogradsku, džez i evergrin muziku..
Bio sam i član RKUD Proleter iz Sarajeva… Poslije toga polažem audiciju pred komisijom kojom je predsjedavao profesor Slobodan Vidović, postajem član Udruženja estradnih radnika BiH i počinjem da se bavim estradnim bavljenjem muzikom, prateći pjevače po ugustiteljskim objektima, koncertima i turnejama širom zemlje i u inostranstvu, a potom i komponovanjem i studijskim radom.

Sjerić rekord's, projekti, saradnici?

Studio “SJERIĆ RECORD'S”, čiji sam vlasnik, nalazi se u predgrađu njemačkog grada Majnca, gdje se radi kompletna muzička produkcija, od ideje, do finalnog proizvoda,  što znači, tekst, melodija, aranžman, programiranje, snimanje instrumentalnih i vokalnih dionica, (glavni vokal i prateći vokali) miks i post produkcija. Sarađivao sam sa mnogim estradnim imenima kao što su:
Nihad Alibegović, Marinko Rokvić (4 kompozicije), Zorica Marković, Angel Dimov, Vera Matović, Rizo Hamidović(oko 40 kompozicija), Mišo Maunaga,  Rifat Tepić,  Hamid Ragipović-Besko,  Šeki Bihorac, Hasiba Agić, Nuki Doličanin (Nervozni poštar), Hido Doličanin, Rizo Džanković, grupa Druga obala, Asim Brkan, Selim Sivić-Semo, Muriz Kurudžija, Eso Samardžić, Hajro Rusević, Asmir Hadžirić, Mirsad Jarović, Salem Kapetanović,  Hazbo Mekić, Senad od Bosne,  Emir Dedić, Omer Livnjak, Aldin Čoralić, Sanela Sijerčić, Ramiz Brkić, Hašim Ćatić, Refik Kolić, Jasmin Burek, Zdravko Đuranović, Izeta Milišić,  Asif Katica, Semir Hasić, Loki Tadić,  Ahmet Kadić, Mirza Zelenjaković,  Muhamed Kočan,  Mirsad Nandy Ruhotina, Senad Kuč, Semir Babić i još mnogi…

Vaš život u Njemačkoj i porodica?

Živim u njemačkom gradu Majncu, sa suprugom Draganom i sinom Sašom. Pored muzike bavio sam se i drugim poslom, radeći u auto industriji.

Vi ste tekstopisac, kompozitor, aranžer i svirate harmoniku. Koliko je ta  svestranost zahtjevna u smislu sveobuhvatne posvećenosti poslu? Da li sarađujete i sa drugim autorima, pored pjevača?

Tačno je da se bavim pisanjem, komponovanjem, aranžiranjem, produciranjem, sviranjem… ali je do te “svestranosti”, došlo nekako spontano, dugogodišnjim radom i iskustvom. Međutim, kada dogovaram posao sa pjevačima, nikad ne postavljam uslov da moram ja biti auror i muzike i teksta, da nije uslov da se moja kompozicija mora snimati u mom studiju, ili da ne radim aranžman na kompoziciju drugog autora. Uslovi te vrste jednostavno ne postoje. Što se tiče tekstova pjesama, sarađivao sam sa više tekstopisaca, kao što su, Milenko Jakšić, Enver Šadinlija, Tešo Mrkonjić, Indira Gerina, Ado Kustura, Mirjana Novaković…

S kim se iz svijeta estrade družite i privatno i kakvo je Vaše viđenje estrade danas?

U ovo vrijeme pandemije druženja su onemogućena i   u odnosu na vrijeme prije korone, su postala prava rijetkost, a mislim da ni generalno na estradi nema druženja kao nekad kad se išlo zajedno na turneje i svirke koje su trajale po nekoliko mjeseci i praktično smo “živjeli” zajedno… Preko društvenih mreža najviše kontaktiram sa pjevačima Ramizom Brkićem i Zdravkom Đuranovićem, harmonikašima Samirom Zavlanom i Muamerom Kebićem, tekstopiscem Muharemom Haretom Vražalicom… Razmijenim po neku riječ sa Marinkom Rokvićem, Aleksandrom Ilićem, Hankom Paldum, Hasibom Agić, Aleksandrom Tirnanićem, Bekijem Bekićem, Ibrom Selmanovićem…

Nova, mlada imena iz svijeta muzike koja vidite kao kvalitet, šta biste im poručili?

Mladih talenata ima jako mnogo i ne bih ovaj put izdvojio nikoga, ali moj savjet im je, ako se otbiljno žele baviti ovim poslom,  da strpljivo i temeljito, korak po korak  grade jednu stabilnu i dugotrajnu karijeru, stavljajući akcenat na kvalitet. Jer brz uspjeh “preko noći” vrlo često znači i brz “nestanak” …

Šta novo iz Vaše produkcije možemo očekivati u skorije vrijeme?

Najnoviji projekat produkcije “SJERIĆ RECORD'S” će biti muzika za dokumentarno-igrani film autora Admira Beganovića “VIDIŠ LI OVAJ GRAD”, koju sam završio i čeka se montaža filma.. Saatoji se od desetak muzičkih tema, moderno aranžiranih, koristeći folklorne motive našeg podneblja.

Vaša poruka čitaocima portala www.svet-australia.com?

Moja poruka bi bila, “čuvajte zdravlje, ljubav, iskrena prijateljstva i slušajte kvalitetnu muziku.”

Ja vam se u svoje i ime redakcije srdačno zahvaljujem na razgovoru, sa najljepšim željama za Vaš lični i profesionalni život, te da se uz Vašu muziku što prije nazre kraj ovom teškom periodu u životima svih nas.

(Po izboru gl. urednika pjesma “Vrbas voda nosila jablana – Naum Petreski i Zlajo)

Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila