Romantičarot so sramežliva nasmevka mi e prva asocijacija za Boban Canevski. Toj e muzičar koj seušte go nema pokažano celiot svoj potencijal so koj raspolaga i veruvam deka negovoto estradno vreme doprva doagja. Denovive site prijatno ne iznenadi so svojata nova pesna “Pod javorot”, za koja sam ja sozdade muzikata, dodeka tekstot e delo na novinarkata Tatjana Petrovska, koja se počesto e potpisnik na ubavi i romantični stihovi.

Taka beše i ovoj pat, pesnata “Pod javorot” osvem so ubavata melodiska linija ne osvoi i so ubaviot emotiven tekst, koj ja dopolni sugestivnata interpretacija na pejačot. Kolku ova vreme – nevreme beše inspirativno za avtorite, odnosno izveduvačot ni otrkiva samiot Boban koj priznava deka malku se dvoumel okolu izdavanjeto na pesnata:

– Iskreno poradi situacijata razmisluvav dali voopšto da snimam nova pesna, zošto ni se slučuva nekoe sivilo vo opšestvoto i imam nekoe čuvstvo deka na nikoj ne mu e do pesna, no nekoj mora da go veseli narodot i vo teški vreminja. “Pod javorot” e pesna koja dolgo vreme beše vo fioka i rešiv sega da ja snimam da razbijam monotonija ! Muzikata e moja, tekstot na Tatjana Petrovska, aranžmanot i Studio Marko Denič, a gosti mi se Hilmi Baki –violina i Aleksandar Trajkovski – klarinet. Iskreno mnogu sum zadovolen od priemot na pesnata i imam mnogu pozitivni kritiki, taka što sum prezadovolen.

Nepišano pravilo e čim se izdade pesna da se snimi i video spot, dali e toa sledna aktivnost i kako ti uspeva postojano da balansiraš megju zabavnoto i narodnoto bez jasna žanrovska opredelenost?

– Sekako deka sakam da snimam i video zapis za pesnata so nekoja produkcija, bidejќi so video zapisot pesnata  dobiva vistinski efekt. Okolu prašanjeto kade poveќe se naogjam vo zabavnjaci ili narodnjaci, toa e moja životna dilema i iskreno ne mozam da se odlučam, a pričinata e taa što vo živtot sum imal vlijanija i nastapi i so zabavnjaci i so narodnjaci i toa mi e kako leva i desna raka. Go sakam i Toma Zdravkoviќ i Naum Petreski no i Robbie Williams i Zdravko Čoliќ, taka da toa sum jas taka i ќe prodolžam vo site stilovi.

Teška godina e pozadi vas muzičarte, što očekuvaš naskoro?

– Koronata i pandemijata site ne pogodija, a osobeno nas muzičarite! Imam čuvstvo deka se funkcionira samo nie muzičarite ne rabotime. Mnogu od muzičarite normalno počnaa da rabotat i drugi dejnosti bidejќi gotovinata se troši, a najgolem problem e što kako muzičari so tekot na godinite ne se organiziravme i sega ova ni dojde mnogu teško! Znači ako prodolži vaka mi e strav deka mnogu od nas ќe smenat profesija! Okolu koronata mislam deka nie vo Makedonija kako siromašna zemja ќe doživeme kolektiven imunitet i deka vakciniranjeto ќe ide sporo, bidejќi toa ide sporo vo cel svet, od pričina što pobaruvačkata za vakcini e ogromna. Jas iskreno ne bi se vakciniral, no ako mora ќe go storam toa!


Gledam deka osven muzikata te inspirira i sportot što preovladuva vo ovoj period?

– Vo sportot sum zaljuben od mali godini. Imam mnogu sportovi trenitano od kik boks i taekwondo do košarka, ednostavno sum sportski tip. Normalno so godinite se prisposobuvaš na toa što možeš taka da letno vreme obavezno đogiram, a inaku standardno sum vo teretana, zošto tamu ja vadam negativnata energija. Moeto moto e “vo zdravo telo, zdrav duh”!

Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila