I taman pomisliv deka konečno ќe pišuvam za nekoj nova tema, realnosta me demantira i so serviranite aktuelnosti me natera da go prodolžam serijalot za Garvanliev, našiot godinešen prestavnik za “Pesna na Evrovizija” koj sekojdnevno predizvikuva bura od revolt i animozitet. Se čini deka Vasil vo kontinuitet go sledi loša sreќa ili poblago kažano okolnosti koi ne mu odat vo prilog. Najprvin toa beše vertikalniot simbol koj beše poistoveten so bugarskoto zname, potoa negovata lanska izjava deka pokraj makedonskoto poseduva i bugarsko državjanstvo, a na kraj i negovoto javno video obraќanje preku koe se izivni bez izvinuvanje za toa što e?!?

Malku konfuzno za tumačenje, iako čovekot ubavo naglasi deka se izvinuva ako povredil nečii čuvstva, no ne se izvinuva za toa što toj vsušnost e! Ovaa rečenica go potvrduva ona što go pišuvav vo predhodniot moj tekst kade napomenav deka toj živeel poveќe od 20 godini niz svetot i jasno e deka se čuvstvuva kako gragjanin na svetot, pa našata nacionalna i politička frustriranost teško može da ja svati?! Ednostavno za nego poseduvanjeto na bugrski pasoš ne e nešto što treba da se krie i takviot stav do nekade e korekten, zošto ako sme realni vo Makedonija ima golem procent na Makedonci što poseduvaat bugarski pasoš od ista pričina kako i Vasil, za da možat da rabotat i živeat vo Evropa, no toj kako naš evroviziski prestavnik trebaše da svati deka koketiranjeto so vtoro državjanstvo vo ovoj moment nema da mu donesi poeni zošto tokmu toa državjanstvo što nego go odnelo vo Evropa nam ni go brani vlezot vo istata taa Evropa?! Negovata iskrenost skapo go čineše zatoa što posle toa video, koe sekojdnevno se šeruva po društvenite mreži, Vasil se sooči so “hejt” i bojkot na nacijata koja vo svojata razjarenost pobara da se stopira negovoto učestvo na godinešniot “Evrosong” i pokrena peticija koja za eden den dostigna 15 000 potpisi. Peticijata praktično e svoeviden presedan, zošto do sega ne se slučila vakva situacija vo koja nacijata bara da ne ja prestavuva nejziniot prestavnik?!

Za da e ironijata ušte pogolema od včera se pojavi ušte edna peticija na internet koja e sprotivna na prvata i preku nea se sobiraat potpisi za poddrška na pejačot?! Dosega ovaa peticija ja poddržale poveќe od 2000 fanovi na Garvanliev.

Vo odbrana na pejačot se javi pratenikot i oficijalen portparolot na vladata, Kosta Kostadinov koj sesrdno go poddrža svojot sogragjanin i naglasi deka so napadite nema da uspeat da go skršat strumičkiot duh, strumičkata hrabrost i perfekcionizam i mu porača da si ja prodolži misijata i da ne se obzrnuva na prozivkite?!

Negovata poraka e vo stilot na pročuenata i na široko primenuvana pogovorka “Karavanot vrvi, a kučinjata si laat” i ja potvrduva političkata apsolutna poddrška što Garvanliev ja uživa od segašnoto rakovodstvo na vladata.

Najmisteriozna vo celata ovaa kakofonija e MRTV koja uporno molči i ne se izjasnuva, iako tokmu taa e odgovorna za evroviziskiot prestavnik i negovata kampanja. Od tamu do sega nitu eden oficijalen prestavnik ne se proiznesol okolu spornite moment so nikakvi kontra argumenti i javnosta dobiva vpečatok kako Vasil da e ostaven sam da se brani od napadite, iako sam nema da patuva za Roterdam, tuku voobičaeno ќe go pridružuva ekipa od najmalku destina lugje od MRTV. Mnogumina očekuvaat deka segašnava situacija ќe bide poučna za nacionalniot servis koj ja poseduva evroviziskata licenca i deka do godina ќe razmislat dobro po koj princip ќe go biraat nacionalniot prestavnik za ”Pesna na Evrovizija”.

Dali ovaa bura ќe stivne i dali Garvanliev na 18 Maj ќe vibrira vo crveno žoltata boja kako što toj veli vo svoeto video, nemože so sigurnost da znaeme no sekako ќe ja sledime aktuelnosta i navremeno i realno ќe gi izvestuvame našite čitateli…

Biba KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila