AKO SE RAZBOLITE OD KORONE NE ČEKAJTE, PRAVO IDITE U BOLNICU, VEROVALI U NJU ILI NE!

 

Dana Petrović umetnica fotografije i osnivač popularne grupe “Svetla Srbije” na Facebook-u, nalazi se već 7 dana na lečenju u Covid bolnici u Batajnici. Iako je još uvek na kiseoniku, osećajući se malo bolje i znajući da mnogi brinu za nju, zadnja 2-3 dana počela je da se javlja na svojoj stranici na Facebook-u. Dana je veoma omiljena i jaka ličnost, borac, plemenita, pozitivna, puna života, pa se očekuje i ovoga puta da će bitku sa Koronom pobediti i uskoro izaći iz bolnice. Inače živi u američkom gradu Hjustonu sa decom i suprugom čuvenim slikarom Nenadom Mirkovićem. Kako izuzetno vole Srbiju, kupili su kuću na prelepoj i živopisnoj planini Kamena Gora, gde pronalaze umetničku ispiraciju za svoj rad. Dana je na odmoru u Srbiji dobila koronu. Pitali smo je kako se oseća i zamolili da podeli sa našim čitaocima iskustvo sa bolešću i lečenjem. Na to je odgovorila hrabro u njenom stilu: “Može”!

 

 Na Kamenoj Gori planini sa 1300 metara nadmorske visine, na čistom vazduhu i u sred prelepog sela, dobila sam temperaturu što je za neverovati. Pošto ja nisam neko ko koristi lekove niti voli da ide u bolnice, odlučila sam da se sama lečim. Jedanaest dana sam imala temperaturu što me je nateralo da slikam pluća, stanje je bilo loše. Na insistiranje moje dece iz Hjustona i supruga sednem u taksi i pravo za Beograd. 

 

U Beogradu, pozvala sam privatnu kliniku, došli su tek uveče, stabilizovali me i za dva sata naplatili mi $500. Rekli su mi da moram odmah u bolinicu. Ja njima na to kažem: “Neću”, kao “sutra ću” još uvek nadajući se da moja situacija nije tako ozbiljna.

Ujutro odmah uzmem taksi i pravac u Batajničku bolnicu, što nije bila preporuka ovih sa privatne klinike. Primili su me odmah, moje čekanje je imalo cenu – dobila sam zapaljenje pluća, nisam mogla do kupatila, kašljala sam, gubila vazduh, bilo je strašno.

Odmah je počela terapija u punoj sobi pacijenata, ni manje ni više nego nas 20, starosti između 37 do 93 godine. Bolnica je nova, čista, lekari se maksimalno trude, celo osoblje takođe. Drago mi je što moj mladi lekar Nikola, koji me je kući stabilzovao, dolazi u Batajnicu, to mi takođe pomaže. 

Posle 7 dana aktivnog uzimanja antibiotika bolje mi je, dosta bolje.

 

Koliko znam pokušavali ste pre nego što ste razboleli da se vratite u Ameriku, ali su letovi bili otkazani zbog Korone.

 

To je tačno; pokušavala sam da se vratim ranije ali putovati u vreme Korone je postalo jako teško i komplikovano, letovi su mi bili otkazani. Decu nisam videla 6 meseci što mi je jako teško, mogo mi nedostaju, nedostaje mi suprug, moja kuća, sve… Sa Božijom pomoći, jedva čekam da se  vratim u Ameriku, da vidim, zagrlim i  izljubim moju porodicu. Znam da će posle izvesnog vremena početi opet da mi nedostaje Srbija. Tako je to kod nas, mnogo smo vezani za Srbiju.

 

 Postoji li prognoza, kada će te izaći iz bolnice?

 

Lekari ne daju baš tako lako prognoze, ali ja se nadam da bih mogla za nedelju dana da izađem iz bolnice.

 

Hvala Dano na razgovoru, u ime redakcije želimo Vam brz oporavak i što pre da se vratite kući. Imate li na kraju poruku za naše čitaoce?

 

Hvala Vama, pozdravljam Vašu cenjenu redakciju, vaše čitaoce uz poruku: Ako se razbolite od Korone ne čekajte, pravo idite u bolnicu, bez obzira da li u nju verovali ili ne! Želela bih takođe da pozdravim moju voljenu porodicu, prijatelje, članove moje grupe iz “Svetla Srbije”, sve dobre ljude koji mi svakodnevno iskazuju ljubav i podršku. Posebno pozdravljam celo osoblje u Batajničkoj bolnici i tim lekara koji brinu o meni. Hvala svima!

 

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

  1. Dano Dano, razbacujes se sa taksijem, a avionsku kartu kupujes kod indusa, umesto u srpskoj agenciji, samo zato da bi “ustedela” 5 pisljivih dolara, nema da fali (karakter)!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila