Izuzetan pevač, muzičar, kompozitor i tekstopisac, Velibor Sitarica rodom je iz romantičnog grada Sombora, u kojem su mnogi umetnici našli ispiraciju za svoja dela. Danas živi i radi u svetski poznatom gradu Nijagara Folsu (Niagara Falls) blizu Nijagarinih vodopada. U svojoj pevačkoj karijeri objavio je dva albuma “Sjede su kose moje” i “Namiguša”; takodje i nekoliko singlova “Ostajem sam”, “Krvopija”, “Kristina”, “Gorim” itd. Velibor je veoma tražen pevač u Kanadi i Americi, jer odlično peva, ima veliki repertoar, lako se uklapa u razne muzičke poslove, bilo to da su koncerti, zabave, slavlja, itd… Iz ovog razgovora saznaćete više kakve su posledice pandemije Korona virusa za posao u Kanadi, o lepotama Nijagare, Veliborovim  planovima, itd…

Kakva je trenutno situacija za posao umetnika u Nijagara Folsu, i Kanadi; da li su popustile mere predostrožnosti zbog pandemije Korona virusa?

Posla za umetnike u Kanadi još uvek nema. Iako u Nijagara Folsu, najmanje ima zaraženih, do pre neki dan bili smo u totalnom karantinu. Izolacija je nastala zbog turista iz Toronta i drugih gradova u kojima je karantin. Sada su otvoreni marketi, ali restorani i kafici nisu. Još uvek ne vidim kraj svemu ovome, samo da budemo živi i zdravi i da ovo sve brzo prođe.

Živite u prekrasnom Nijagara Folsu, blizu svetske turističke atrakcije Nijagarinih vodopada, jeste li zbog njih izabrali taj grad za život?

Pogodili ste, život je lep u Nijagara Folsu nadomak Nijagarinih vodopada. Živeo sam pre u nekoliko kanadskih gradova ali  jedan od razloga su Nijagarini vodopadi što sam izabrao da živim u njemu. To je manji grad, ima oko 85.000 stanovnika ali je nesvakidašnje lep. Živim pola sata šetnje do vodopada, kada je lepo vreme uživam da prošetam  do njih. Nijagarini vodopadi su nestvarno lepi, čarobni, nije čudo što toliko privlače turiste iz celog sveta.

Kada ste zapravo došli u Kanadu, koji je bio razlog što ste ostali? 

U Kanadu sam došao na poziv da pevam, zavoleo sam ovu zemlju, pored mnogo dobrih prijatelja koje sam stekao zarađuje se dobro, već 16 godina živim u njoj.

Malo je poznato da ste muzički obrazovani, da pored pevanja svirate više instrumenata. Sa kojim ste prvo instrumentom zaplovili u muzičke vode?

Završio sam nižu i srednju muzičku školu ali moram reći i ekonomsku školu. Moj prvi instrumet je bila violina. Svirao sam je 4 godine, zatim sam prešao na harmoniku, kasnije na klavijaturu. Kada sam 1991. godine snimio hit “Sjede su kose moje” desio se preokret, počeo sam profesionalno da se bavim pevanjem, da snimam, komponujem, pišem pesme, evo sve do danas. Moja karijera je izuzetno bogata nastupima, obišao sam dobar deo sveta pevajući.

Nameravate li ove godine da nešto novo snimite i obradujete publiku?

Iskreno da vam kažem imam odličnu pesmu. Trenutno nije moguće da idem u studio na snimanje zbog Korone virusa, veoma je teško u ovim uslovima sve realizovati. Za sada mogu samo da se nadam da će biti bolje i da ću moći da se vratim poslu koji najviše volim, a to je pevanje. Moj život je muzika i želeo bih da tako i ostane…

Često nastupate sami kada pevate, imate li poseban razlog za to?

Uglavnom sam sebe pratim na klavijaturama ali to nije obavezno, nastupao sam sa mnogim odličnim kolegama kada je to bilo moguće. Primetio sam da me publika takvog voli, mogu maksimalno da pevam svoj repertoar, to zvuči jako dobro kao uvežbani orkestar da svira. Osim toga, organizatorima se isplati da me angažuju, oni u većini i odlučuju. Uklapam se u poslove što je danas u muzici sasvim normalno.

U modi su dueti da li bi ste otpevali duetsku pesmu sa nekom koleginicom?

Ako mi se pesma dopadne vrlo rado. Kad sam bio mlađi eksperimentisao sam u muzici, sada više to ne radim. Znam sigurno šta želim. Kada bih trebao da pevam duet, onda bih voleo da to bude sa nekom poznatom i dobrom pevačicom.

Sombor je grad dobre pesme, tamburaša, boema, kafanica, fijakera, otišli ste davno, koliko Vam nedostaje?

Nedostaje mi mnogo moj voljeni Sombor, njegove lepe ulice, rodbina, prijatelji, druženja. Puno mi srce bude kada se svakodnevno čujem sa mojim roditeljima…

Hvala Velibore na razgovoru, imate li poruku za naše čitaoce?

Hvala Vama i redakciji Portala Svet Australia! Pozdravljam najsrdačnije sve vaše čitaoce uz poruku: U životu sve mora proći pa se nadam i ovo će čudo što je zahvatilo ceo svet. Budite mi živi i zdravi, uvek okruženi najmilijima, sve najbolje vam želim, vaš, Velibor Sitarica.


Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila