Estradna umetnica Zorica Paravinić – Stella, spada u kategoriju pevačica koje su uvek pevale probrane i kvalitetne pesme. Lep glas, bogat repertoar, ponašanje damsko i atraktivan izgled, otvorili su joj muzička vrata na našoj domaćoj sceni i inostranstvu. Gde god bi se pojavila, dočekana je sa poštovanjem. Iza sebe ima bogatu karijeru, veliki broj koncerata, turneja, televizijskih nastupa itd…

O sebi je rekla:

– Rođena sam u lepom gradu Loznica, u zapadnoj Srbiji, kroz koju protiče meni draga rečica Stira. Ljubav i talenat za muziku, nasledila sam od mog tate Dragutina, koji se jedno izvesno vreme bavio profesionalno muzikom, svirao je harmoniku i prelepo pevao. Na dan mog rođenja on i njegov orkestar svirali su u “Zelenom vencu” u Šapcu i tada je u šali rekao “rodila se pevačica”. I eto to se dogodilo…

Tvoj tata nije mogao da nasluti da ti je tada prorekao sudbinu. Kako je sve počelo? 

– Prvo moje amatersko pevanje počelo je u osnovnoj školi u horu. U sedmom razredu sam se učlanila u KUD “Karadžić”, kao njihov najmlađi član igrala sam i pevala u horu. Posle godinu dana prvi put sam zapevala kao solista na koncertu u domu “Vuk Karadžić” i od tada nisam prestala da maštam da postanem pevačica. 1976. godine, upoznala sam sefa benda Dragana Malčevskog koji je iz Beograda došao da svira u Gradsku kafanu (omiljeno mesto mladih). Kada je čuo kako pevam, ponudio mi je da krenem na turneju sa njima po Jugoslaviji. Tata nije hteo ni da čuje, mama iako stroga, stala je uz mene i pomogla mi da sašijem nekoliko haljina. Na kraju, dobila sam dozvolu. Počela sam da se spremam i učim pesme, jer tada se po boljim hotelima svirala starogradska muzika, romanse, izvorne pesme, narodne, pop i inostrane…

Gde je bio tvoj prvi profesionalni nastup?

– Moj prvi profesionalni nastup bio je u hotelu Ambasador u Nišu. Dobila sam angažman 2 meseca, novembar i decembar sa dočekom Nove godine. Sa tim bendom sam radila uspešno sedam i po godina, proputovali smo staru Jugoslaviju. Rastali smo se kada je došlo vreme da snimim svoju prvu ploču. Upoznala sam tada Raleta i Mariju Čajić i sa njima sam počela saradnju.

Da li je tačno da si bila maskota fudbalskog tima Crvena Zvezda?

– Tačno je! 1984. u proleće, Crvena Zvezda je slavila svoj jubilej, od njih sam dobila ime Stella i bila sam njihova maskota.

Koliko si albuma uradila u diskografiji? Da li si za radio snimala trajne snimke?

– Snimila sam 9 albuma. Prvi za Jugo Disk, drugi za RTV Ljubljana, treći za Diskos, četvrti za Jugoton, i ostalih 5 za PGP-RTS. Snimila sam nekoliko trajnih pesama za Radio Beograd uz ansambl Branimira Đokića; “Nad izvorom vrba se nadnela”, “Aj berem grozđe”, “Ništa lepše od naše seljanke”, “Sinoć ja i moja kona”, itd.

Koje su se novokomponovane pesme najviše izdvojile u tvojoj karij?

– Izdvojile su se: “Ako se zaljubiš u mene”, “Kad bih bila”, “Kad te slome laži”, “Loznica”, “Zovite mi prvu ljubav”, “Vratiću se na Kosovo”, “Kud da idem i gde da te tražim” (tu pesmu smo Šeki Turković i ja zajedno presnimili).

Jedna si od retkih pevačica koja je ostala verna srpskom narodnom melosu. Kako si odolela turbo-folku?

– Uvek sam volela lepe narodne pesme, odabrane tekstove, što se tiče turbo folka, nemam ništa protiv, ali ja ne uživam u takvoj muzici, niti se snalazim u njoj.

Gde je Stella danas i čime se bavi?

– Mogu reći slobodno, Stella danas uživa, živim mirno, ne jurim nastupe kao nekad, već prihvatam samo ono što mi odgovara. Nikada nisam bila pohlepna i nisam gazila preko mrtvih!

Za ovu godinu, da li imaš nove muzičke planove?

– Iskrena da budem, nemam trenutno planove, ne vidim sebe u ovoj preplavi realiti pevača.

Kakvo je tvoje mišljenje o stanju danas na srpskoj estradi?

– Hvala Bogu imamo dosta dobrih narodnih i pop pevača, kako starijih tako i mlađih i dobro za sada brane bedeme estrade, od najezde kvazi pevača.

Koje nagrade i priznanja najviše ti znače?

– Bilo je nekoliko meni dragih nagrada: Na “Moravskim biserima” sam 1997 god. dobila specijalnu nagradu žirija i nagradu medija. 2004. dobila sam treću nagradu za kompoziciju. Na “Šumadijskom saboru” za pesmu “Kad bi bila” delila sam sa Radišom Uroševićem 2. mesto žirija. Na “Banjalučkom festival” 1998. god. drugo mesto publike. Dobila sam priznanje za očuvanje naše narodne muzike ispred festivala u organizaciji 202-jke sećanje na Živku Milošević. A humanitarnih koncerata, nema broja, uvek sam se odazivala.

Tvoja ćerka je bila prva pratilja miss gde je ona sada i čime se bavi?

– Ja imam dve ćerke, starija je Goga i mlađa je Milica. Goga se nekada bavila modelingom, pre 3 godine snimila je pop album i sa njega su se izdvojile 3 pesme. Mogu da kažem da su postali hitovi, jer se slušaju svakodnevno na našim popularnim radio stanicama. Nastupala je prošle godine na Beoviziji sa pesmom koju su radile Šveđanke. Ako neko želi da je čuje može posetiti njen kanal na Youtube Goga Stanić- Gogi. Ona se srećno udala ima ćerkicu Iskru i sada čeka drugu bebu koja će stići u oktobru, još pol ne znamo. Ovih dana je snimila duet sa svojim suprugom Markom Mandićem i nadam se da će uskoro postaviti novu pesmu na svoj kanal.

Stella prilikom boravka u Australiji 2000.

Da li planiraš ponovo da posetiš Ameriku i Australiju?

– Iako sam više puta bila i to u zlatno doba, kako kažu u Americi i u Austaiji, volela bih opet da dođem da vidim prijatelje koje sam upoznala i sa kojim sam i danas u kontaktu.

Kako provodiš dane u vreme izolacije zbog Korona virusa?

– Izolacija mi jedino pada teško zbog dece što ih ne viđam, ne smemo da rizikujemo, Goga je u drugom stanju a Iskra ima samo 6 meseci. Inače uvek imam nešto da radim, čitam knjige, pričam sa rođacima i prijateljima i prolazi vreme. Uvek sam bila disciplinovana pa i sada poštujem šta nadležni kažu. Mislim da više ništa neće biti isto posle Korone.

Stella sa našim urednikom 2000.

Hvala Stella na razgovoru, šta bi za kraj poručila našim čitaocima?

– Želela bih svim čitaocima portala Svet Australia brzu normalizaciju života, da se što pre vrate na svoj posao da se opuste. Želim im dobro zdravlje uz mnogo pozdrava. Takođe, veliki pozdrav redakciji i glavnom i odgovornom uredniku Radetu Beraku.

Za kraj pogledajte i poslušajte jednu od prelepih pesama naše Stelle:

https://www.youtube.com/watch?v=HoTTLkCu-Mc

Slavica MONAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila