PRIPREMILA: Slavica MOMAKOVIĆ
Muškatle spadaju u najomiljenije cveće jer cvetaju od ranog proleća do kasne jeseni, vrlo su otporne na promenu temperature i zato su vrlo tražene. Najviše im prija teperatura od 10C do 27C; tada cvetaju raskošno u mnogim bojama – crvenoj, beloj, roze, ljubičastoj, bordo, ružičastoj ali postoje vrste koje imaju cvetove sa nekoliko nijansi. Saksije im odgovaraju koje imaju na dnu rupicu, da višak vode izađe pri zalivanju, jer ne vole da budu u vodi, u protivnom koren može da im istruli. Nikako muškatle nemojte zalivati po suncu, najbolje ih je zaliti predveče ili jako rano, ispod lišća, ne po cvetovima.
Kada počnu hladni jesenji dani, ne dozvolite da ih uhvati mraz, sklonite ih u odgovarajuću prostoriju. Očistite suvo lišće, zalite ih, pustite voda da se ocedi i stavite ih na mesto gde nije mračno i vlažno, da ne bi od vlage propale… Potrebna im je svetlost, ali ne treba direktna. Ako nemate dovoljno mesta, možete ih makazama skratiti koliko treba, one će svakako na proleće nove grane oformiti. Muškatle koje niste rezali i sačuvali ste im bujno granje, posebno viseće, one će sledeće godine samo još više napredovati i biće veće… Dovoljno je da ih jedanput mesečno zalijete ili dva puta, proverite pre zalivanja vlažnost zemlje. Nemojte ih preko zime prehranjivati. Na ovaj načni će te ih praktično uvesti u zimski san. U stanju mirovanja više im odgovara hladnija prostorija nego ona u kojoj je grejanje, jer se tada malo zaliva.
U martu-aprilu mesecu, pregledajte grane, ako ima suvih odsecite ih, orežite još po porebi (nekad je grana pola zelena, pola suva, samo secite suvi deo) zalite ih normalno. Posle dve nedelje presadite ih u veću saksiju sa sasvim novom zemljom. Nemojte sabijati zemlju oko njih jer one vole vazduh. Lepo ih zalijte i tada počnite da ih hranite. U cvećarama možete nabaviti hranu za njih, uvek preporučujem tečnu. Ako su izbile mlade zelene grančice i lišće, nemojte muškatle odmah iznositi na jako sunce, dovoljno je da imaju sunčanu svetlost sve dok ne ojačaju i dobiju lepu tamnu zelenu boju. Tada ih možete staviti na sunce i čekati prve cvetove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila