Jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni Isidora Žebeljan preminula je u 54. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Kako je saopšteno iz SANU, Isidora Žebeljan je bila jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni a „njen odlazak predstavlja veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu“.

Isidora Žabeljan diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je i radila kao profesor kompozicije od 2002. godine.

Članica Srpske akademije nauka i umetnosti postala je 2006. godine, a članica Svetske akademije akademije umetnosti i nauka 2012. godine.

Pažnju javnosti Isidora Žebeljan privukla je operom „Zora D“ koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003. godine, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab.

Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim pozorišnim kućama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Norveškoj. Za rad na tom polju tri puta je nagrađena Sterijinom nagradom.

Neka od njenih najvažnijih dela su opere „Zora D“, „Maratonci“, „Simon izabranik“ i „Dve glave i devojka“, orkestarska dela „Konji Svetog Marka“, „Zujte strune“ i „Escenas picaras“, koncertantna dela „Igra drvenih štapova“ za hornu i gudače, „Frula i flamingosi“ za klarinet i orkestar, „Tri čudne ljubavi“ za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti“.

Berlinski časopis Frajtag (Der Freitag) izabrao je Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009. godinu. Kao prva javna ličnost sa Balkana, 2014. godine dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Njene kompozicije izvedene su na preko stotinu koncerata i predstava širom Evrope, SAD, i u zemljama Dalekog istoka.

Kao dirigent i pijanista izvodila je svoju muziku ali i muziku drugih srpskih kompozitora.

Kao pijanista je nastupala sa Brodski kvartetom, a osnovala je i svoj Žebeljan orkestar koji je izvodio muziku srpskih kompozitora.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom smrti Isidore Žebeljan uputio je telegram saučešća u kojem je naveo da je ona bila muzički stvaralac velike magnitude.

Ministar je dodao da je Žebeljan postala savremeni klasik u neklasičnom maniru.

“Ostaće upamćena kao jedan od korifeja srpske umetničke muzike s početka 21. veka i jedna od najznačajnijih kompozitorki u istoriji naše kulture”, naveo je Vukosavljević.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila