Ako do sega ne ste znaele deka kako pod žanr postoi i “pečalbarski rap”, novata pesna  na “2 Bona” i “Slatkaristika”  toa praktično muzički ќe vi go pokaži. “Glavo luda” e naslovot na nivniot  zaednički muzički spoj vo koj kako lajt motiv se koristi poznatiot refren od legendaranata istoimena pesna na Zdravko Čoliќ. Tematikata e sovremena i ja oslikuva momentalnata  bezidejna sostojba vo našata zemja vo koja edinstvenot izlez mladite generacii go gledaat vo preselbata vo drugite državi koi se doživuvaat kako veteni zemji. Pesnata počnuva tokmu so stihovite :

-Moj je život Švicarska, moja je život Nemačka, braќa ko familija, majka ovde nemam ja…

Pesnata mnogu slikovito vo 3 minuti ja opišuva apsurdnosta na predizvicite so koi se soočuva mladinata koja e želna za dobar standard i dostoinstven život koj za da go dobie treba da go trampa so najvrednoto kako što e familijata, roditelite, braќata i sestrite…Posle se, taka zarabotenite pari ja gubat vrednosta pa stihovite koi  velat:- “Imam pari ne se raduvam” ja nosat poentata na ovaa  trap hip hop numera koja osvojuva na prvo slušanje.

Inaku Marko Marinkoviќ  poznat kako “Slatkaristika”  i dvoecot Mario Jeliќ i Antonio Stojanovski prepoznatlivi kako “2Bona” zaedno ja sročile muzikata i tekstot na ovaa nivna zaednička numera koja naide na odličen odziv kaj publikata što se poistoveti so realnata tematika i im upati poddrška na umetnicite velejќi deka maestralno uspeale da spakuvaat se što živeeme vo nekolku minuti. Pesnata do sega ima nad million pregledi i sigurno ќe bide esenski hit koj ќe se vrti po radio stanicite koga veќe ne može da se sluša po diskotekite. Ovaa godina umetnicite ne moraa da pravat dopolnitelni kompromisi pomegju komercijalata i ličnite želbi i afiniteti, zatoa što so pandemijata im se ograničija nastapite vo živo, ama pak od druga strana imaa vreme da sozdavaat muzika koja ќe ima vrednos i večnos. Da se nadevame deka nekoi od niv go iskoristija momentot na vistinski način… 

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila