Taa e žena fenomen, živ primer na tezata deka godinite se samo brojka zošto gi nosi fantastično. Iako veќe ima impresiven broj na godini tie voopšto ne ja poremetuvaat nejzinata privatna no i profesionalna aktivnost. Ednostavno i vo svoite devedeseti godini Dobrila Čabriќ Ivanovska pleni so energijata, izgledot, načinot na odnesuvanje, načinot na komunikacija, so eden zbor pleni so svojata životna filozofija koja transparetno ja pokažuva. 

Dobrila so svojot Eliksir na mladosta

Ovaa žena zmej e naša makedonska gordost i dama koja umee da ve predizvika so životnata radost što ja poseduva…Verojatno i taa niz svojot život imala ugornini i padovi, prepreki i neramnini koi ja čeličele nejzinata volja, no gledajќi ja nejzinata aktivnost i vo desetata decenija od životot jasno e deka e apsoluten pobednik.
Dobrila vo društvo na Viki Srebrova i Igor Gjambazov

Vo vreme na Korona koga cel svet e preplašen za svojot život i zdravje Dobrila ušte ednaš iznenaduva so poimanjeto na celata situacija. Taa mnogu decidno i vo ovaa situacija ni obrazloži kako se odnesuva i kakvi se nezjinite lični uveruvanja:
“Koronata ne može da me stigne zošto mojot imunitet go drži medot koj go konsumiram i koj e zaštiten moj proizvod poznat kako “ELIKSIROT NA MOJATA MLADOST”! Redovno plivam vo moeto prekrasno, lekovito ezero i imam energija za izvoz.
Kaj mene e sekogaš veselo. Sekoj vikend imam gosti na muzika smea i družba.  Neodamna mi beše gostin eden od najpoznatite srpski kompozitori Saša Dragiќ i mi podari hit pesna koja se vika “Prijateli”, a počnuva so zbrovite “Kad ti život podeli pogrešne karte”… Inspiracijata za ovie stihovi ja dobi koga igravme karti i koga postojano gubeše od mene, a poraz ne podnesuva. Saša beše vo društvo i na našiot poznat voditel i novinar Ređo Baljiќ koj isto taka e mnogu duhovit i društven čovek. Preubavo se druževme. Saša voedno se oduševi i od mojata kniga koja e pri kraj za izdavanje. Ona što go pročita go predizvika naskoro da mi napravi monodrama vo koja ќe gi ima najkomičnite inserti od mojot prebogat život so gosti pejači, a toj lično toa ќe go menađira, potrebno e samo da se normalizira situacijata i da se otvorat granicite”
– vo eden zdiv ni reče energičnata Dobrila.

Sasa Dragic Dobrila Čabric i Redjo Baljiќ

 

Taa naskoro ќe se pojavi i na “Ohrid Fest” kade ќe zeme učestvo na folk večerta pa sakavme da znaeme dali pesnata koja ќe ja pee i se dopagja i dali očekuva možebi da bide i nagradena?!
“Pesnata mi ja napiša Zoran Hristov i e vo stil na romansa, no Koprov smeta deka taa pesna treba da ja stavam vo albumot što go snimame, a toj ima drugi tri gotovi pesni za mene, taka da ostanuva da vidam koja ќe mi odgovara najdobro.

Dobrila koja sekojdnevno pliva i meditira vo ezeroto

Momentalno kaj mene na gosti e edna pejačka od Novi Sad se vika Gordana Mikiќ i na moja preporaka Koprov i nea i dade mnogu ubava pesna za Ohridskiot festival, a se vika “Eh da beše”. Isto taka vo plan mi e da se pojavam i na Valandovskiot Festival koj ovaa godina ќe se održi na 29 Septemvri. Za tamu imam preubava pesna što ja potpišuva Koprov, a se vika “Dojrana”
– ni otkri Dobrila koja site nagaleno ja vikaat Dobi.
Dobrila so Barbara Jakovleska na lanskiot Ohrid Fest
 
Na krajot od razgovorot ušte ednaš vo svojot srdečen i prepoznatliv manir ni reče deka i e krivo što ne sme poblisku za da ja počustvivame prirodnata blagodet na nejziniot Dojran vo koj vodata e taka topla, polna so jod i gusta kako da e morska pa ne pokani prva prilika da ja posetime i da uživame vo nejzinoto gostoprimstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila