Postojat muzički legendi koi ostavaat dlaboki tragi vo estradnata memorija iako ne se eksponiraat katadnevno i ne preferiraat po sekoja cena da se pojavuvaat na mediumite. Nivnite pesni se onoj glasen svedok na minatoto što najdostoinstveno zboruva za vrednosta na ličnosta po koja edna pesna stanala zapametena. E tokmu takov lik e i pročuenata bitolska legenda Cane Nikolovski poznat kako Cane – Elita po grupata vo koja beše vokalist i so koja ja otpea pročuenata “Žaklina ljubov moja” pesna koja vo 90 godini gi kršeše kopjata pomegju muzičkite urednici i publikata, zatoa što ednite ja zabranuvaa kako  šund, a publikata ja baraše kako lek. Na krajot kako što i sekogaš biva pobedi publikata, a muzičkite urednici i novinarite otstapija priznavajќi deka takov golem hit retko se slučuva.

A što se slučuva so interpretatorot, odnosno so Cane, kade e i kako e toj ќe doznaete vo prodolzenie…

Najprvin koja beše pričinata da ja napuštiš Makedonija, kolku vreme živeeš vo Španija i dali vredeše toj radikalen čekor što go napravi od denešen aspekt odnosno što dobi a što izgubi ?!
-Pričinata za napuštanje na Makedonija beše mojata sestra koja za žal sega ja nemam. Taa tamu imaše restoran, me pokani da peam i sviram kako one man band samo tri meseci kolku što imav viza. Toa mesto mnogu mi se bendisa i koga se vrativ vo Makedonija posle tri meseci celo vreme mislev za povtorno da se vratam. Taka da jas veќe 16 godini živeam vo ovoj prekrasen grad Santa Pola (Alicante). Inaku ništo ne izgubiv. Vo Makedonija toa što posakav mi se ostvari so mojata muzika, a ovde mi e mnogu ubavo so mojata familija, živeam pokraj more, mnogu se relaksiram i isto nastapuvam po barovi so internacionalna muzika kako so peenje taka i so mojata flejta.

Važiš za muzička legenda koja od sekogaš preferiraše da bide svoja duri i po cena da e osporuvana. Dali se seќavaš na vremeto koga “Žaklina” beše osporuvana kako šund pesna i kako uspeavte da se izborite za nejziniot ramnopraven plasman na mediumite?
– Mnogu ubavo se seќavam, mnogu se pišuvaše za nas, deka sme pioneri na šundot. Fokusot na nas kako golem protivnik na našata muzika i novinar što najlošo pišivaše za nas beše novinarkata Hađi-Skerleva od togašen “Ekra”, ama nie od kritiki ne se uplašivme i prodolživme da pravime muzika za narodot vo istiot stil i dosta tradicionalna muzika vo naš stil.

Da naglasime deka tvojata muzička naobrazba započnala kako fjeltist i toa malkumina go znaat zatoa što mislat deka si samo vokalist. Kolku Cane do sega ima napišano pesni koj stil odnosno žanr mu e omilen?
– Da, jas mojata muzička kariera ja započnav kako pejač vo 7 oddelenie. So svojata gitara počnav koga se peeše po parkovi i koga se zapišav vo sredno mužičko učilište se odlučiv da sviram flejta, ovoj instrument mi e vo dušata i mnogu go sakam Vo mnogu pesni ja imam iskoristeno najpoveќе so “Madrigali” i skoro vo sekoja pesna imav staveno flejta, toa beše vreme na rock muzikata. So grupa “Madrigali” beše najubavoto pominato vreme, potočno od 1975 do 1981 god. Što se odnesuva za pesnite imam napišano dosta pesni i za flejta i za vokalno peenje, mojot žanr na muzika e od se ponešto. Ja sakam instrumentalnata muzika so flejta nezavisno dali e etno ili  jazz flute. Mnogu ja sakam isto našata makedonska pop rock muzika i go sakam vremeto pominato so “Elita” koga go dostignav vrvot na muzičkata popularnost so “Žaklina”, “Koga trgnav Cveto”, “Ja izlezi Gjurgjo”, “Koj ja mati vodata” i dosta drugi pesni za koi i jas samiot neznam kolku se točno vo brojka.

“Žaklina ljubov moja” e pesna koja sruši barieri i go ima predznakot na mega hit. Dali se seќavaš kako nastana taa kultna pesna i spored tebe što beše presudno za euforijata što ja predizvika?
-“Žaklina ljubov moja” nastana po moja ideja na tekst na Valentin Soklevski. “Žaklina” beše posledna pesna što se stavi na albumot i ja vežbavme so akustični instrumenti na kauč, a ne znaevme kako ќe žvuči vo studio. Od kako se snimi “Žaklina” jas ja odnesov studiskata trakata vo Radio Bitola, a tie tamu što rabotea mi velea, abe što e ova, ovaa pesna e vistinski mega hit, po 20 pati ja puštame na den, a koga izleze kasetata, vo toa vreme bea kaseti, za mnogu kratko vreme se prodadoa vo tiraš od 30.000 primeroci koi gi izdade togašnata aktuelna produkciska kuќa “Vezilka” na Ilija Stojanov.

Iako živees vo stranstvo ti slediš se što se slučuva i na našata estradna scena, koj e tvojot vpečatok kako muzičar ?
– Jas se pratam, kako makedonskata pesna taka i se drugo što se slučuva vo Makedonija, a posebno mi e kejf što mnogu ja sakaat i ovde našata muzika. Nie imame ubava muzika so koja može samo da se gordeeme.
Momentalnata situacija sekade e rizična vo odnos na Pandemijata što go zadesi celiot svet, kakva e sostojbata vo tvoeto mesto kade živees i kakov e tamošniot režim i merki za pretpazlivost?

Momentalnata situacija e sekade ista kako i vo Makedonija. I ovde vo Španija isto imaše karantin, a jas za tie pominati dena vo izolacija snimiv okolu 90 pesni i site se na makedonski jazik vo različni žanrovi na muzika, pa naskoro ke gi selektiram i izberam pesnite i instrumentalite koi ќe gi stavam na novoto CD.
Dali ostana ušte nekoj predizvik za realizacija, i što si posakuva Cane ?
-Muzikata ostanuva moja opsesija i za idninata. Ќe sozdavam i izveduvam muzika dodeka me drži glasot i dodeka možam da ja držam flejtata. Ja sakam Makedonija ja sakam makedonskata muzika, toa e ona što me drži i vo segašnosta i mi dava volja za idninata.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila