So pojavata na socijalnite mreži započna i naporedniot virtuelen život za koj na samiot početok site bea ubedeni deka e nešto što može da se kontrolira i deka stanuva zbor za obična zabava koja e ovozmožena preku IT tehnologijata i so koja lesno se  upravuva. Lugjeto naivno poveruvaa deka tehnološkata evolucija  nemože da gi zarobi i deka potrebno e samo da se pritisne kopčeto za da se izleze od toj nerealen svet. No, za žal realnosta dobi opasen konkurent koj uspea da uzurpira golem del od vremeto na sekoja individua i preku zabavata, komunikacijata i možnostite da go prevzeme primatot na našite životi. Nekoi lugje vo virtuelniot svet gi gledaat samo možnostite i prednostite, drugite pak koi možebi pomalku go razbiraat i čuvstvuvaat go preziraat velejќi deka e lažen i potpolno bezvreden, no fakt e deka toj sega veќe e sostaven del od našeto sekojdnevie i nešto na koe se navlekovme.

Deka e toa taka potvrduvaat  se pogolemiot broj aplikacii i društveni platformi koi se razlikuvat po odredeni specificnosti, a so samoto toa selektiraat i odreden tip na populacija koja e spremna da gi prifati ponudenite pravila na igra.

Posle uspešno “položeniot  test” so “Facebook”, “Twitter” i “Instagram” na red dojde “Tik – Tok” društvena platforma na koja mnogu poveќe se pee, igra, glumi, imitira i ima za cel da ja predizvika imaginacijata i kreativnosta na sekoj pedinec pa i grupa.

 

Ovaa društvena mreža osobeno dojde do izraz so početokot na Korona Pandemijata i prisilnata izolacija. Lugjeto ne znaejќi kako da se spravat so ograničenata sloboda, višokot na energija i neograničenoto vreme se vpuštija vo zabavata koja prestavi mnogu ličnosti vo novo kreativno svetlo, a istovremeno gi natera da bidat inspiracija za onie koi gi sledat. Taka se pojavi odrednicata Tiktokeri koja gi označuva site aktivni prezenteri na ovaa mreža, a megju niv sekako deka ima i poznati javni ličnosti koi dopolnitelno intrigiraat so svoite video sodržini.

Na Tik – Tok može da ja vidite i zgodnata loto devojka Marijana Stanojkoska, potoa atraktivnite folkerki Suzana Gavazova, Irena Veljovska,  Sanja Sani Grozdanovska, Ani Malinkova,  a od maškite kolegi društvo im pravi mladiot bitolčanec  Pece Petrovski koj isto taka e dosta aktiven. Ivona Jovanoviќ  e ušte edno poznato estradno lice koe ima brojna publika na ovaa aplikacija, a tuka e i nejziniot nerazdelen prijatel Mario Arangelovski.

Sepak od site nabroeni ovoj pat nie ќe ja izdvoime Irena Veljovska kako najkreativna Tiktokerka koja pokaža zaviden talent za gluma, igra, pesna, imitacija i sport. Praktično video klipovite od Irena obiluvaat so strastvena gluma, moќna transformacija, avtentična imitacija i silna energija koja predizvikuva na pokret na smea na igra i zabava.

Irena preku svojot primer demonstrira kako višokot na energija može korisno i krativno da se potroši, a istovremeno gi otkri site svoi kvaliteti so koi raspolaga i koi se taka važni i bitni za show biznisot na koj i taa mu pripagja. Video klipovite na Veljovska na Tik – Tok spagjat vo domenot na dnevna zabava i navistina žalosno e što taa i sličnite na nea kaj nas, na našata javna scena ne se dovolno afirmirani. Porazitelen e faktot što našata estradna scena često improvizira i ne koristi režiserski uslugi pa taka pejačkite kako Irena ostanuvaa mediumski neiskoristeni, pa svoite talenti  gi demonstriraat preku društvenite mreži. Možebi ovoj pat neštata ќe poprimat obraten redosled, pa talentot povtorno ќe uspee da si go probie patot do uspehot.

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila