Vo uslovi na samoizolacija doagja do izraz kreativnosta, pragmatičnosta no i energičnosta na odredeni ličnosti, pa taka vidovme koj se od našata Estrada i vo vakvi vonredni okolnosi ja sproveduva svojata agenda…Mnogu estradnjaci naoružani so optimizam od svoite domovi uspešno ja izvršuvaat svojata misija, a nekoi od niv duri najdoa vreme da snimaat i novi coveri so koi prijatno gi iznenadija ne samo svoite obožavateli tuku i nivnite  kolegi čii pesni gi prepeeja.

Takov primer pokaža kumanovskata folkerka Tanja Jovanovska Trajkova koja pred nekolku dena i se pofali na javnosta so prepeanata pesna od koleškata Jule Nikolovska koja beše izvedena na minatogodišniot  “Folk Fest Valandovo”, a se vika “Tuka sum jas”. Inaku ovaa pesna ušte pri samata premierna izvedba na festivalot predizvikuvaše so svojata orginalnost, no za žal ja odminaa nagradite. Sepak velat dobrata pesna uspeva da se probie do slušatelite, dokaz za toa e reprodukcijata što i se sluči za nepolna godina i toa od ušte edna pejačka. Sakajќi da doznaeme po koj princip gi bira pesnite što gi prepejuva ja kontaktiravme Tanja koja kako i sekogaš profesionalno i ljubezno ni ja obrazloži svojata “strategija”.

“Pred dve godini go snimiv mojot prv cover za pesnata “Do mene je” i naidov na ubavi reakcii kaj publikata koja me sledi. Pa ušte od istiot moment počnav da razmisluvam da napravam moja avtorska pesna vo toj stil. I napraviv balada koja mu ja posvetiv na mojot soprug za 13 godišninata od brakot. No, me kopkaše edna druga balada koja ušte od prviot moment koga ja slušnav si rekov zošto mene ne mi ponudi nekoj vakva pesna??? Avtorot na taa pesna e naš semeen prijatel i mi veti deka ќe napravime ušte podobra od taa… Eve veќe e gotova čeka samo da vlezam vo studio i da ja odpeam no situacijata vo koja se naogjame momentalno gi odloži site zamisleni raboti, pa i ovoj plan. Taka da dodeka sme vo karantin rešiv da ja objavam pesnata “Tuka sum jas” kako cover (mi beše snimana vo studio i sedeše vo fioka). Ova beše najpogoden moment da ja objavam i da dopre do srcata na lugjeto kako što dopre i do moeto. I ovaa pesna e dokaz deka i nie (makedonskite izveduvači) imame prekrasni pesni i možeme da gi odpeeme, a voedno i da si dademe poddrška edni na drugi” – zadovolno konstatiraše Tanja.

Na našeto prašanje kako reagiraše koleškata Jule Nikolovska koja go otpea orginalot, Tanja samo ni priloži skrinšot od nivnata prepiska preku mesindjer i dopolni:

“Mnogu od tie što me sledat na socijalnite mreži (instagram i facebook) ja nemaa slušnato pesnata predhodno i mislea deka e moja. No im kažav deke e cover i deka ovaa pesna e odpeana na “Folk fest Valandovo” minatata godina. Dobiv preubavi komentari i sega veќe im e na “repeat” na nekoi od niv – poentiraše Tanja koja očigledno grabi so golemi čekori do celta i ima vo plan ovaa godina da bide vo nejziniot znak…

Biljana KRNČESKAPOSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila