Kada je krajem 1987. po prvi put gostovala u Australiji kao gost već afirmisane pevačice Vere Matović, imala je par hitova koji su je gurnuli u vatru zvanu Estrada, ja sam u Grand Reception u Sunshine društvu za stolom rekao “Ova mala će da razvali estradu”. Onako suvonjava sa tršavom kratkom kosom već tada je kao tinejdžerka vladala scenom.

U međuvremenu će izrasti u jednu od najvećih muzičkih zvezda na prostorima bivše Jugoslavije, srećno zasnovati brak i već dve decenije uspešno uz pevanje voditi vlastitu muzičku produkciju. Ali, krenimo redom.

Jedan od Draganinih intervjua u januaru ove godine

Muzička karijera Dragane Mirković krenula je 1984. godine sa prvim solo albumom “Imam dečka nemirnog”, a godinu dana kasnije i “Umiljato oko moje” koji je takođe bio solo album. Album izdanje “Spasi me samoće” pojavljuje se 1986. u saradnji sa grupom Južni vetar. Taj singl je postao veliki hit koji će nju i njen bend odvesti na sam vrh tadašnje jugoslovenske muzičke scene. Pokazaće se da će ona tom bend una neki način postati “zlatna koka”.

Sa Južnim vetrom je snimila još četiri albuma: “Ruže cvetaju samo u pesmama” (1987), Najlepši par (1988), sa hit singlom “Milo moje, što te nema”, “Simpatija” (1989) i “Pomisli želju” (1990). Krajem 80-ih i 1990-ih godina, Dragana je gostovala po gradovima ex-yu sa Južnim vetrom, a u toj pokretnoj muzičkoj pozornici bili su još: Kemal Malovčić, Semsa Suljaković, Sinan Sakić, Mile Kitić i Toško Vasilov.

Takođe 1989. godine Dragana je sarađivala i sa pop bendom Zana sa snimivši pop hit „E, moj doktore”.

Mirkovićkin osmi studijski album (i treći solo projekat), “Dobra devojka” (1991), imao je dva glavna hit singla: “Umreću zbog tebe” i “Dodaj gas”. Usledili su “Dolaze nam bolji dani” (1992) sa više hitova: „Umirem majko“, „Pitaju me u mom kraju“, „Da, da, da“, „O, da li znaš“, „Dobro jutro, dobro dan”, ” Sedmi dan”.

Iste godine održala je jedanaest uzastopnih koncerata u Beogradu, pred preko 50.000 ljudi. Za razliku od mnogih drugih balkanskih pevača, Mirkovićkinu karijeru nisu poremetili događaji na prostorima bivše YU. Ona je 1993. snimila deseti studijski album “Do poslednjeg dana”, na kome se našla istoimena hit pesma, zajedno sa „Baš tebe volim ja“. Nove hit pesme pojaviće se na njenom jedanaestom albumu, “Nije tebi do mene” (1994): “Crni leptir”, “Čarolija”, “Varala bih, varala” i “Opojni su zumbuli”.

Sa novogodišnjen nastupa u Vrnjačkoj Banji

Dragana se oprobala i na filmu, u komičnom filmu “Slatko od snova”, koji je premijerno prikazan 4. decembra 1994. Pevala je na engleskom jeziku za tonski spot za film. Godine 1996. Održala je veliki koncert u Skoplju, u Makedoniji, na stadionu FK Vardar pred 30.000 navijača. Tokom turneje 1995. godine videlo ju je preko 200.000 ljudi, a dve godine ranije proglašena je trećom najpopularnijom ličnošću bivše Jugoslavije.

Mirkovićka je devedesetih objavila još četiri albuma: “Plači zemljo” (1995) sa hit pesmama “I u dobru i u zlu”, “Vratite se meni”, “Uzeli si moja jutra” i “Divlja devojka”.  Album “Bez promene” pojavljuje se godinu dana kasnije sa singlovima “Dušu si mi opio”, “To nije tvoja stvar” i “Oči pune tuge “. “Kojom groom” izlazi 1997. sa pesmama poput “Poslednje veče”, “O na, na, na” i sa naslovnom numerom. Njeno poslednje izdanje devedesetih bilo je “U godini” (1999) u saradnji sa Zlaja Bend. Nakon izdavanja svog sedamnaestog studijskog albuma “Sama”, sa hit singlom “Svatovi” i naslovnom numerom, usledila je četverogodišnja pauza.

Vratila se sa “Trag u vremenu” 2004. godine. Na povratničkom albumu nalazilo se više hitova, uključujući „Tamo gde je milo moje“, „Prsten“, „Zašto zoro svanjavaš“ i „Preživeću“. Potom je objavila još dva albuma: “Luče moje” (2006) sa hit singlovima “Pečat na usnama”, “Na kraju”, “Luda kao ja”, “Nepoželjna” i naslovnom numerom, zatim “Eksplozija” (2008) sa pesmama poput “Laste”, “Zemljo okreni se”, “Ko je ta” i “Moj život”.

U prvoj polovini 2011. godine objavila je tri nove pesme i remiks nekih starih hitova. Nove pesme, “Drugovi”, “Srce moje” i “Jedini”, postale su hitovi u zemljama bivše Jugoslavije. Rearanžirana verzija njene pesme iz 1991. godine „Umreću zbog tebe“ takođe je dobro primljena. Te četiri pesme, zajedno sa šesnaest novih, nalaze se na njenom jubilarnom dvadesetom studijskom albumu, izdatom 5. decembra 2012.

Ne bih mnogo o Draganinom privatnom životu koji je ona držala daleko od radoznale javnosti i jedna je od retkih zvezda koju tokom dugogodišnje karijere nisu pratili skandali. Samo ću reći da se udala 1999. za biznismena iz Austrije, poreklom iz BiH, Tonija Bijelića sa kojim je izrodila sina Marka i ćerku Manuelu.

Sa svojom porodicom živi u Beču gde je pokrenula i privatnu muzičku produkciju DM TV koji se gleda putem satelita širom sveta. Uspela je i da postane deo džet-seta poznatih svetskih ličnosti.

Kad se ovo malo rečeno, pogleda, dovoljno je zaključiti o kakvoj je veličini reč. Eto, razloga više da se njeni koncerti, u Melburnu, 27. Marta u Melburnu i dan kasnije, 28. Marta, u Sidneju! Detalje pogledajte na flyer-ima uz ovaj članak.

Detalji Draganinih nastupa u Australiji: Kliknite na slike da uveličate

Njen muzički pratilac je već više godina, vrhunski majstor Adnan Ado Musić koji stiže sa njom u Australiju. U donjoj galeriji možete videti koliko poverenje vlada između pevačice i muzičara.

Dragana sa svojim vernim dugogodišnjim muzičkim pratiocem Adnanom

I za kraj, jedna od Draganinih pesama, po izboru autora “Nije tebi do mene”:

https://www.youtube.com/watch?v=b00dYvLnRZY

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila