Se čini deka posle novogodišnite  praznici koi voglavnom pominaa vo znakot na svirkite, muzikata i pejačite, nastapi eden pasiven period vo koj kako site po malku da zdivnaa i posakaa da se odmorat za da soberat  nova energija.

Post prazničniot period završuva so početokot na predstojniot mesec, potočno na 3 i 4 februari koga e najaven spektakularniot koncert na golemiot umetnik Masimo Saviќ. Toj ovoj pat  ќe ima svoe debi vo najubavata koncertna sala, Makedonskata filharmonija, a publikata ќe ima možnost da uživa vo “best of” programata kade što Masimo i negoviot super bend ќe gi izvedat najgolemite hitovi “Stranac u noči”, “Iz jednog pogleda”,”Dodirni me”, Kladim se na nas”,”1000 ljudi” i drugi koi ja odbeležaa negovata 30 godišna kariera.
Masimo Saviќ doagja vo Skopje posle tri godišna pauza, a negovite nastapi od sekogaš  važele za svoevidni artistički seansi vo koi publikata uživala. Sepak dali preporakata što ja ima  ovoj umetnik ќe bide dovolna za da se kupat vleznicite koi činat od 1500 do 2000 denari ne bi možele da tvrdime zatoa što makedonskiot standard e mnogu nizok pa često ljubitelite na kulturnite nastani ne možat da gi ispratat site slučuvanja.

A deka slučuvanja ima dosta i toa vo mesecot Februari potvrduva i najaveniot koncert na sitnata i dinamitna Danijela Martinoviќ  koja na denot na vinoto i ljubovata – 14 februari ќe nastapi vo “Makedonskata Opera i Balet” so svoj celovečeren koncert koj e del od golemata turneja koncerti pod imeto “Neopisivo” koi pejačkata gi započna ušte pred krajot na minatata godina. Ovoj pat Danijela najavi edno poinakvo  kabaretsko druženje vo koe publikata ќe pee, ќe se smee, ќe sluša poezija i ќe gleda gluma. Ednostavno ќe uživa vo nejzinite hitovi koi ќe bidat prepeani vo sosema novi aranžmanski formi na rumba i samba stilot, a vleznicite za ova doživuvanje se veќe pušteni vo prodažba.

Veќe sledniot den na 15 Februari vo Skopje vo Arenata “Boris Trajkovski”  se slučuva koncertot na “trojcata musketari” Miroslav  Iliќ, Naum Petreski i Mile Kuzmanovski.  Koncertot e nasloven kako “Vo vinoto e pesnata” a trojcata veličenstveni pejači  ќe priredat vistinsko uživanje za merakliite koi ovoj nastan nikako ne smeat da go propuštat.

Za krajot na februari najaven e ušte eden interesen koncert koj ne treba da se propušti, a ќe se sluči vo “Centarot za kultura” vo Bitola. Imeno tamu ќe nastapi ženskiot pop sostav “Frajle” od Novi  Sad, Srbija koj uživa golema popularnost i iskreni simpatii kaj makedonskata publika. Ova e vtoro gostuvanje na “Frajle” vo konzulska Bitola, a so ogled na slušanosta na nivnite pesni na našite mediumi ne se somnevame deka i ovoj koncert ќe bide predvreme rasprodaden.

Biljana KRNČESKA

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila