Čitatelite koi ne sledat redovno se seќavaat deka minatata godina vo April prvi objavivme za životnata odluka na korpuletniot folk pejač Dule Zrnovski koj se odluči po operatven pat da im se sprotistavi na kilogramite so koi dolgi godini maka mačeše. Blagodarenie na tekstot objaven na našiot portal vo koj progovorivme za operativniot metod  bariatric sleeve koj go primeni i podocna javno go promoviraše profesorakata po violina Riana Ramiz  koja e i koordinator na Dr. Gurdal Oren hirurg od Turcija specijaliziran za ovoj tip na operacii, Dule doznava za laparaskopskata operacija ja kontaktira Riana i zaminuva vo bolnicata Medikana kade uspešno e operiran.


Vsušnost Zrnovski zaradi golemiot broj na kilogrami bil rizičen pacient no Dr.Oren go prifatil pridizvikot i rešil na Dule da mu pomogne so svojata stručnost i znaenje. Operacijata pominuva vo najdobar red, a personalot zaedno so Riana mu prireduvaat i rodendensko iznenaduvanje na Zrnovski koj tamu go proslavuva  svojot 39 rodenden. Negovata odluka se pokažala  kako odlična i toj vo megjuvreme gubi golem broj na kilogrami so što predizvikuva silen interes. I se ќe bese sovršeno da ne se pojavea neodamna slikite  od pejačot  pred i potoa kako reklamna preporaka za sosema druga bolnica od Turcija. Ovaa “reklama” gi zbuni site potencijalni pacineti na Dr. Oren koi gi sledat operiranite ličnosti i predizvika rakcija na društvenite mreži zaradi lažnata preporaka. So žestoka reakcija se objavi i koordinatorkata  Riana Ramiz koja go iznese svoeto razočaruvanje  od postapkata na Zrnovski za koj reče deka e neblagodaren i manipulativen čovek, a pak Zrnovski i vozvrati na prozivkite ušte požestoko tvrdejќi deka nejzinata uloga vo posreduvanjeto e samo zaradi finansiskiot benefit od koj lično taa ima korist.


Kolku vakvata postapka na Zrnovski e neetična osobeno sprema ženata što prva mu podade raka za spas od debelinata, a potoa i prema ostanatite lugje koi se soočuvaat so ovoj problem zatoa što im preporačuva bolnica vo koja ne e operiran go prašavme lično pejačot koj začudeno ni odgovori:
-“Mi pobaraa sliki od drugata bolnica za da objavat rezultati od operacijata, a jas im kažav deka sum operiran vo Medicana i ne znam vo što e problemot. Tie toa go naglasija.Isto i edna druga bolnica od Srbija mi pobra sliki, ne gledam vo što e problemot. Ne zedov nikakvi pari za toa, a nemam potpišano ni dogovor so Medicana za da ne davam izjavi ili svoi sliki na drugi bolnici, taka da ne i trebaše na Riana da me proziva bez osnova. Naskoro ќe se pojavam na TV i ќe gi soopštam rezultatite što gi postignav so operacijata vo Medicana i se ќe e jasno” ladnokrvno ni odgovori pejačot.


Za razlika od negovata izjava koordinatorkata na Dr. Oren, Riana Ramiz ni ja otkri drugata strana na vistinata:
“Prikaznata odi vaka:
Preku vas tekst Dule Zrnovski doznava za Op.Dr.Gurdal Oren i Riana kako pacient i coordinator i na krajot od Mart 2019 mi se javuva za da se informira za Sleeve metodata. So ogled na negovata togašna težina od 250 kg toj spagjaše vo porizičnata grupa na pacienti za operiranje pa dobi suma od 6000 evra za operacija. No.Dr.Oren sakajќi da mu olesni mu ponuduva dokolku se složi operacijata celosno da bide snimena od televiziska ekipa da plati samo 4000 evra, taka da Dule operacijata ja plati 4000 evra so toa što celiot proces se snimaše dokumentirano.Toj e najteškiot pacient na Dr. Oren operiran dosega i se pomina vo sovršen red. Životot po operacijata si teče nie sme vo kontakt se do eden den koga mi soopštuva deka dobil pokana da bide coordinator na edna turska bolnica za sleeve metodot. Mu velam Dule ubavo e da si coordinator, ama nemožeš da reklamiraš druga bolnica koga tvojata operacija beše izvršena vo Medicana i celiot proces od Dr. Oren sniman, na što mi odgvori Riana koga pari se vo prašanje čovek se može da napravi?!? Posle ova ne znam što bi možela drugo da kažam za čovek, maž koj ima 40 godini i e spremen da laže za taka suštenstveni raboti. Dule ne znae ni angliski ni turski ne znam na koj način može da gi koordinira zainteresiranite pacienti”
začudeno poentiraše Riana koja vidno potresena od neetičnosta na pejačot odluči poveќe da ne dava značenje na negovata manipulacija i so ovaa izjava stavi točka na nivniot odnos.


Dali posle se Dule ќe ja sogleda svojata neetična postapka i javno ќe se izvini za manipulativnosta so slikite ostanuva da vidime naskoro kako što toj sam ni reče vo negovoto televizisko obraќanje…

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila