Ako posijemo sjeme cvijeća na kamenu brzo će ga odnijeti vjetrovi. No, sjeme koje se posije u srcu i zalije ljubavlju vjetar ne može istrgnuti. Ono nađe put ka suncu i  njegove latice stazu do čovjeka. Stoga bih željela da  i moje riječi, kako pisane tako i izgovorene na promociji u Čikagu, izniknu u srcima onih koji su ih primili i postanu most između Montreala i Čikaga.

Ja sam na ovom putovanju pronašla sebe. Vratila sam se duhovno i duševno ispunjena kako toplim i velikodušnim prijemom, tako i novim poznanstvima sa ljudima koji su me na mnoge načine oplemenili i obogatili, počevši od promocije u Estgate bistrou kao i promocije u Crkvi Hristovog Vaskrsenja. Stoga bih željela da se zahvalim svima koji su svojim prisustvom uljepšali  i obilježili moje književno veče ‘’Spoj riječi i duše’’, održanom povodom promocije mog novog romana ‘’Moj pedalj zemlje’’, koje je potvrdilo da je umjetnost jedan od najvećih prijatelja ljudskog roda. U tom univerzalnom univerzumu nema granica, a umjetnička djela služe kao čvrste spone između ljudi.

Hvala mojoj dragoj Gordani Nenadović, slikarki, umjetnici bez granica, za inicijativu i organizaciju mojih promocija u Čikagu. U Gordani sam stekla ne samo koleginicu umjetnicu već i velikog čovjeka i iskrenog prijatelja.

Takođe želim da se zahvalim svima koji su srcem učestovovali u realizaciji ove promocije: Olji Matić Dejli i njenoj porodici na predivnoj dobrodošlici u Eastgate bistrou. Toplo i iskreno hvala mojoj dragoj Milki Kovačević, voditeljki promocija, na bogatstvu riječi i duha koje su mi bile zvijezda pratilja. Neizmjerna mi je čast i radost da upravo Milka Kovačevič Figurić, dugogodišnja cijenjena  novinarka Radio Sarajeva predstavi moja djela i ‘’Moj pedalj zemlje’’ te tako uveliča i svojim glasom, znanjem, toplinom  i osmijehom obogati ovaj kulturni događaj.

Hvala predivnoj publici na posjeti i toplom prijemu i druženju. Veliko hvala poštovanom konzulu Konzulata Srbije Milanu Varadinoviću na ukazanoj časti i posjeti promocije u Eastgate bistrou. Takođe se srdačno i iskreno zahvaljujem cijenjenom konzulu Bosne i Hercegovine, Edinu Sehiću kao i vice konzulu BiH, poštovanoj Dariji Bugarin za podršku i radost koju su mi ukazali dolaskom na književno veče.

Toplo se zahvaljujem cijenjenom svešteniku, ocu Srđanu kao i Crkvenom odboru na promociji u Crkvi Hristovog Vaskrsenja te svim prisutnim na dobrodošlici i toplom prijemu.

Zahvaljujući divnom prijemu roman ‘’Moj pedalj zemlje’’ lako je našao svoj most do publike i nadam se da će i poruke ovog romana lako i brzo doprijeti do duše čitalaca i tako ispuniti cilj svog postojanja i mog stvaranja. Pored romana poseban akcent stavljen je i na moju prvu knjigu za djecu ‘’ Mačak Marko i druge priče’’, izašlu 2014. godine u izdanju izdavačke kuće’’ Kreativni centar’’, Beograd. Mačak Marko je dobitnik nagrade ULUPUDS za 2015. godinu. Inače je vjerni pratilac na svim mojim putovanjima kao pokazatelj moje ljubavi prema mališanima kao i uspješne saradnje sa Kreativnim centrom.

Roman ‘’Moj pedalj zemlje’’ izašao je u julu ove godine u izdanju izdavačke kuće Bosanska riječ, Sarajevo u uredništvu mog cijenjenog urednika Ivice Vanje Rorića.

U ovom romanu željela sam da kroz priče o ljubavi, prijateljstvu i radosti odrastanja na malom pedlju zemlje oživim i ovjekovječim jedno vrijeme koje je postojalo te da ga ostavim našoj djeci i budućim generacijama kao poklon.  Mnogi od likova više nisu sa nama, ali jesu njihovi nasljednici i zato sam pažljivo birala sudbine da ne povrijedim ni sjećanje na zauvijek otišle ni uspomenu na njih u onima koji su ostali. Istovremeno sam željela da mi svaka od ovih sudbina posluži kao nadahnuće za pitanja i odgovore o smislu života u njegovoj prolaznosti- čemu i kojim vrijednostima težiti da bi se obogatio život koji nam je dat sada i jednom na ovoj našoj crnici zemlji? Životi mojih ličnosti, njihove ljubavi, muke, stradanja, psihička i fizička preživljavanja, njihove rane i žuljevi, kao i njihove radosti, služe kao inspirija za univerzalne poruke ovog romana nama koji smo još tu i onima koji ostaju iza nas:

Zaviri u svoju dušu prije nego zaviriš u tuđu. Tamo ćeš naći stotine grijehova, malih i velikih, sakrivenih po uglovima kao miševi. Priznaj ih prije nego optužiš druge za njihove. Njima njihovo, a tebi tvoje. Tek tada ćeš vidjeti da ni tvoji nisu ništa manji ni bolji od tuđih, možda nisu isti, ali imaju isto ime pred Gospodom Bogom. Zovu se tako od praiskona, dati su nam da živimo sa njima i nosimo ih kao kengur svoje malo u vreći. Da se po njima poznajemo, da budu pečat naše duše, pečat ljudskog roda. Svakom čovjeku duša, svakoj duši svoj žig”

Hvala Čikagu na otvorenim vratima dobrodošlice jer je time ‘’Spoj riječi i duše’’ ostvario potpunu misiju na čikaškom pedlju zemlje posadivši sjeme ljubavi i istovremeno ponijevši nove mladice ljubavi u Montreal.

Naš put i život začet je na širokom dlanu

 istine i života;

no, on počinje i završava se

na pedlju zemlje dok istina, put i život

ostaju da traju u beskonačnosti vasione.

 

Nataša Bartula


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila