Egzotičnata pojava na Jasmin Lopez na godinešniot “Ohrid Fest” beše vistinsko osvežuvanje za publikata koja pomalku zbuneto ja slušaše odličnata interpretacija na crnomurestata atraktivna devojka koja samouvereno peeše na makedonski jazik. 

I dodeka samite makedonci često se odlučuvaat da peat na tugji jazici Jasmin ne uveri deka postojat stranci koi rado go sovladuvaat makedonskiot jazik i sakaat da peat tokmu na makedonski jazik. Vsušnost nastapot na Jasmin beše vistinska enigma i za nas novinarite koi za prv pat ja vidovme ovaa pejačka so temen ten i graciozno drženje na scenata pa posakavame lično od nea da gi dozneme detalite koja e Jasmin Lopez, od kade doagja, i od koga se zanimava so muzika…


-” Jas se vikam Jasmin Lopez i sum od Kuba. Živeam veke 5 godini vo Makedonija i imam maž od tuka od Makedonija. So muzika se zanimavam od koga znam za sebe ama sega mi e mnogu ubavo i mnogu sum sreќna što ovde vo Makedonija zapeav na “Ohrid Fest” i go osvoiv četvrtoto mesto na pop večerta. Sreќna sum zošto ne mislev nikogaš deka ќe uspeam da sovladam nekoj jazik koj e mnogu kompliciran i na nego da interpretiram pesni”.
 
Dodeka ova go govorite se zabeležuva sreќa vo vašite oči koi se napolnija so solzi radosnici pa dozvolete mi i jas da vi go čestitam dobriot plasman. Mora da ve pofalam i da vi kažam deka na scenata izgledavte mnogu moќno i dostoinstveno pa bi ve zaprašala kako se sluči ljubovta da ve donese vo Makedonija?
 
-“Pa nie so mojot soprug vsušnost se zapoznavme tuka, zošto jas kako pejačka dojdov tuka so dogovor da ostanam okolu tri meseci da peam i nastapuvam. Nie se zapoznavme vo Kubanskiot restoran kade nastapuvav, a toj igraše kako kubanec i togaš se zapoznavme, počnavme da komunicirame, da se razbirame ama ne na makedonski jazik tuku na internacionalniot jazik na ljubovta. I taka poleka do sega pet godini sme zaedno. Jas mislam deka sum “pomakedonka” od nego vo duša, a toj “pokubanec” od mene”.
 
Kakov e makedonskiot jazik za da se sovlada, dali vi beše teško?
 
-“Mnogu teško beše. Vo Makedonskiot jazik fonetikata e dosta komplicirana osobeno za nas koi peeme i zboruvame na Španski jazik. Ama koga ќe posvetite vreme i mnogu ljubov ќe uspeete. Posle prvite 5 do 6 meseci jas počnav da se razbiram so lugjeto. Sakam sekogaš da znam na što lugjeto se smeat, na kakov način lugjeto razgovaraat zošto na španski i na angliski ne uspeav da otkrijam i rekov moram da naučam makedonski i sega mi e super deka možam se da razberam, da razgovaram, da odgovaram i ušte poveќe ќe učam i ќe bide super za mene”.
 
Se gleda deka ste intelegentna ličnost pa otkrijte ni ušte nešto za sebe. Koja e vašata vozrast i dali ste ostvareni kako majka?
 
-“Jas imam 36 godini, seušte ne sum realizirana kako majka no toa e vo plan zošto prioritet za ovaa godina beše muzikata. Posle toa ќe se dogovorime. Jas bi sakala da imame dve deca iako posle 36 godini e malku poteško da se porasnat dve deca zošto vozrasta e pogolema”.
 
Na “Ohrid Fest” ispeavte edna ubava baladična pesna, a vie doagjate od edna temperamenta zemja kako što e Kuba. Dali može da očekuvame vo idnina nekoi latino ritmi od vas?
 
-“Situacijata beše takva što lugjeto vo Makedonija me poznavaat kako tančerka iako jas sum pejačka. Jas možam da tancuvam zošto sum kubanka ama spored profesijata jas sum pejačka. A posakav da peam balada, toa za mene beše predizvik zošto da igram mene ne mi e teško, ama da peam balada i toa na makedonski stil za mene beše golem merak”.
 
Koj ve pokani na festivalot i so koj avtori sorabotuvavte?
 
-“Pesnata “Nekoj reče zbogum” ja komponiraše Grigor Koprov. Toj me vide i reče deka možam da peam na makedonski na “Ohrid Fest”. Pomisliv deka ќe mi bide mnogu teško zošto nikogaš ne sum bila seriozna za da peam na makedonski jazik, ama koga Koprov mi reče deka jas bi možela da peam zošto imam duša i glas, no mi treba malku da ja povežbam fonetikata i deka lugjeto ќe me obožavaat, jas se složiv i rekov zošto da ne”.
 
Sekoja čest bevte odlični se nadevam deka pak ќe se vidime i na drugi festivali i ќe ja sledime vašata kariera ovde kaj nas?
 
-“Sigurno, obavezno deka ќe se vidime. Jas sekogaš del od mene ќe imam za Makedonija zošto mnogu ja sakam i ako mojot pat e da se ostvaram preku peenjeto na makedonski jas toa rado ќe go napravam”.
Biljana KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila