Negovata egocentričnost i prestavitelna pojava ednostavno ve predizvikuva na komunikacija, a voedno ste svesni deka pred sebe imate eden posebno orginalen primerok na muzičar, akter, rocker i od skoro isklučitelno uspešen mentor koj vo poslednata sezona na “Zvezdite na Grand” donese edna nova energija i svežina….Đorđe David lično i personalno vo prvo lice ednina ni otkri kako razmisluva eden ortodoksen rocker koj go iskoristi momentot na popularnoto talen show za da i se nametne na publikata i posle tolku godini da gi dočeka svoite 5 minuti na slava….

Vie zaedno so Ivana Peters godinava ja otvarate pivskata fešta vo Prilep kako vi izgleda celokupnata atmosvera?
Đorđe David: Se čuvstvuva elektricitet, se čuvstvuva tenzija vo onaa pozitivna smisla. Očigledno deka ovaa manifestacija ima ozbilna tradicija koja ja potvrduva golemiot priliv na gosti od site kraišta na Makedonija. Jas samo možam da vetam od imeto na site nas koi ќe bideme na scenata večerva deka navstina ќe vi go poklonime srceto. A, posle ovoj naš koncert ќe pregovarame za sleden koj ќe go povtorime za od prilika godina dena zatoa što veќe vo oktomvri izleguva mojot nov album, a od septemvri prodolžuvam vo žirito na “Zvezde Granda” vo novata sezona. Dobro reče Neša Galija na konferencijata za pečat Makedonija e tlo koe e muzikalno. Dalmacija i Makedonija se dve najmuzikalni regii na Balkanot što se odnesuva lično do mene, i koj vo Makedonija ќe pomine so svoeto peenje i so svoeto muziciranje pored takvi likovi koi Makedonija gi iznedri kako najmala republika od onaa bivša golema država, zaslužuva sebe da se vrednuva na edno povisoko nivo.Taka da ovoj nastap e eden ozbilen test za nas večerva i imam trema taka što posakuvam ušte na prvata pesma lugjeto da izreagiraat. Jas znam deka ќe se povrzeme zaedno so publikata. Na krajot na kraištata Makedonija ovaa sezona tokmu i vo “Zvezdite na Grand” gi pomesti kriteriumite, pa bi sakal da upatam poraka i do mediumite vo Makedonija malku poveќe da obratat vnimanie na svoite makedonski pejači zatoa što mislam deka tie preku ovoj natprevar znameto na Makedonija ili na Severna Makedonija kako sega ja vikaat go nosat i veličaat na najvisoko nivo.
Koga sme veќe kaj taa tema vie sesrdno se založivte za makedonskite natprevaruvači borejќi se zaedno so niv do posledniot moment. Se pokažavte kako odličen mentor, pa me interesira kako beše da se raboti so niv i kako se snajdovte so ogled na jazičnata bariera koja postoi?
Đorđe David: Nemam jas jazična bariera jas sum student na gluma koj vo vreme na stara Jugoslavija moraše da znae i slovenečki i makedonski da zboruva zatoa što toa spagjaše vo opisot na rabotnoto mesto. Nie rabotevme prestavi na Dubrovačkite letni igri na Splitskoto leto kade režiseri bea makedonci, slovenci i nie ednostavno moravme da gi vladeeme jazicite. Da se raboti so makedoncite e eden poseben blagodet, edna posebna vrsta na blogorodnosti zatoa što  toa se lugje koi imaat sluh. Toa se lugje koi se dobro naslušani tradicionalna makedonska muzika vo koja ima elementi na jazz, rock, pop, bluz…Mislam deka Vlatko Stefanovski tokmu na takov način so decenii tvori i raskažuva preku svojata gitara, taka da bi sakal ovaa godina da imam ušte pogolem broj na mladi talenti od Makedonija so koi ќe rabotam zatoa što toa ednostavno e lekovita sostojba da se raboti so taka talentirani lugje.
Dosta ste egocentričen, toa verojatno beše i vašata karta za vlez vo žirito na “Zvezde Granda” kade beše zadovostvo da se slušaat nekoi vaši repliki, no od druga pak strana se dobivaše čuvstvo kako mentorite da se natprevaruvate pomegju sebe namesto da se stavi akcentot na natprevaruvačite.
Đođe David: Đejla Ramoviќ koja e pobednička na “Zvezde Granda” ima možebi dvaeset pati poveќe foloveri od kolku jas na instagram, dest pati poveќe od Ivana Peters koja beše del od timot na Jelena Karleuša i možebi edno dvaeset pati poveќe od kolku što imaat i Viki Miljkoviќ i Ana Bekuta. Sepak e akcentot staven na tie mladi lugje. Vo prviot i vtoriot krug akcentot  e staven na nas kako na mentori zatoa što nie sme tie koi izbirame što ќe stavime vo “lonecot” od ona što ni e ponudeno. Koga ќe se dojde veќe vo tretiot krug koga počnuvat duelite nie veќe pagjame vo vtor plan, a vo prv plan izleguvaat onie mladi lugje koi se svesni za svojot talent i odat ponatamu vodeni od dobar vetar predizvikan od serioznata borba na samite konkurenti no i na našite megjusebni razmisluvanja kako mentori. Sekoj od tie mladi lugje vsušnost e  svoeviden reprezent na nekoi naši razmisluvanja, na našite karieri na toa kako nie rezonirame i na ona što sme go doživeale. Jas na primer imav vo finaleto devojka koja e istetovirana Milica Atanaskoviќ što dovolno zboruva što za mene znači asfaltot i što za tie maldi lugje znači asfaltot. A od druga strana imav najdobar primerok za romskata muzika koj se rodil vo poslednite dvaeset godini. Mislam deka najdov nov Kral za romskata muzika na balkanot, a toa e Darinost koj e od Skopje. Toa go pokažuva mojot dijapazon, mojot način na razmisluvanje. Znači jas možam da rabotam i so lugje koi peat narodna muzika, zošto i sam ja peam podobro od 90 % narodnjaci, no toa može da go vidite ako odime zaedno vo kafeana, a koga e rock & roll muzikata vo prašanje go imavme Goce Boškovski Čoki koj prv pat go peeše “Time” vo “Zvezdite na Grand” što pred godina dena toa nikoj ne go ni sonuvaše deka tamu ќe go slušne. Ja peeše i “Makedonija” se razbira, peeše i od “Plavi Orkestar” i od “Van Gog” i. t. n. Ednostavno mojata prikazna koja jas sakam da ja raskažam e da se vratime na boite na ljubovta. da se vratime na boite na harmonijata kako vo muzikata taka i so odnosite megju lugjeto. Da se vratime na boite na rock & rollot zatoa što toj e sloboda pred se. Toa što postoi granica pomegju Srbija i Makedonija, pomegju Srbija i Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina mene kako na Titov pioner ne mi znači apsolutno ništo. Jas imam prijateli sekade i se odnesuvam kaj i da pojdam kako gostin, a ne kako aroganten belgraganin, zatoa što mojata majka mene me vospituvaše kade i da pojdam da bidam dobar gostin i toa e nešto što vsušnot niz moeto mentorstvo go prenesuvam na mladite lugje. Taka da Goce Boškovski Čoki koj e od ovde od Prilep i koj stigna zaedno so mene do šestiot krug e veќe del od mojata familija. Jas ednostavno site tie lugje koi od četvrtiot krug pa ponatamu prodolžija so mene gi smetam za moja familija, toa se moite prvi pilinja so koi ќe ostanam vo kontakt do krajot na životot.
Koga sme veќe kaj Goce Boškoski Čoki zarem ne msilite deka se sluči edna nepravda sprema nego. Tokmu koga otpea sovršeno toj ispadna od natprevaruvanjeto?
Đorđe David: Mislam deka Goce apsolutno zasluži da stasa do polufinaleto i da potpiše dogovor so “Grand Produkcija”, ama jas ne bi bil jas ako ne go dovedam nego pred Popoviќ i ne go nateram da potpiše dogovor. Jas toa go vetiv pred se na sebe, a potoa i na nego. Toj vsušnost imaše loša sreќa da ja ima nasproti sebe edna Đejla Ramoviќ koja važi za odličen pejač, no toj beše fantastičen podobar od sekogaš na toj negov nastap i mislam deka vo potpolnost zasluži da prodolži ponatamu. Megjutoa sega ќe igrame prefrigano. Jas mu rekov da se pojavi na natprevaruvanjeto i slednata godina i znam deka sigurno vo sekoj krug ќe ima dve svetla. Edno od mene i edno od Viki Miljkoviќ . Zošto? Zatoa što jas povtorno nemožam da bidam negov mentor  vo novata sezona, taka da sega nie malku ќe igrame prefrigano i malku nie sega ќe go forsirame mojot Čoki vo prv plan i za nego mnogu poveќe ќe se zboruva i vo Prilep i poširoko.
Za kraj kažete ni nešto za vašiot nov album za koj rekovte deka planirate da go izdadete vo oktomvri? 
Đorđe David: Da, napravime album koj se vika “Da se ne zaboravi” na koj ima devet obrabotki na hitovi od bivšite YU prostori. “Riblja Čorba”, Bajaga, Vlatko Stefanovski, “Azra”, “Bjelo dugme”, “Time”, Oliver Mandiќ, “EKV” i “Atomsko Sklonište”. Znači edna raskošna ekipa koja ќe im ja ponudime na mladite lugje kako bi svatile što e “otpad”, a što e “duša”…
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila