Popularni pjevač narodne muzike decenijama je prisutan na sceni, a tokom karijere iznedrio je brojne hitove.

Predrag Živković Tozovac je srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pjevač narodne i folk muzike. Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine, a već sa deset godina svirao je harmoniku na svadbama.

Njegov otac zvao se Svetozar, a majka Budimka. Svetozar je bio harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza.

Otuda potiče i pjevačev nadimak Tozovac. Međutim, njegovo detinjstvo obilježila je velika tragedija, smrt oca, koga kaže dugo nije mogao da prežali.

Predrag Živković Tozovac U oktobru 1941. godine njemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, a u više navrata je isticao kao se majka lavovski borila za njega kroz život.

Predrag je pored harmonike naučio da svira bubnjeve i trubu kako bi zaradio, a prve pjesme snimio je 1965. godine.

Njegova velika popularnost počela je 1971. godine, međutim 1972. snima pjesmu “Jeremija” koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pjesme, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Njemačku.

Kada se nakon dvije godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš.

Pored toga je ostao miljenik publike i nastavio da pjeva svim onima koji ga vole.

Najpoznatiji je po pjesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“ i drugima.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila