Popularni folker Mile Kitićne krije da je odrastao na selu, radio seoske poslove, a za mještane je od malih nogu bio prava atrakcija.

Mile Kitić je rođen u zemljoradničkoj porodici, a od malih nogu je namirivao stoku i starijoj braći pomagao raditi teže fizičke poslove koje život na selu nosi sa sobom.

Njegov otac radio je u Zadruzi početkom šezdesetih godina kao upravnik, pa je Mile upoznao veći broj poljoprivrednika.

Kada je stigao prvi traktor u selo, to je bio veliki doživljaj za šestogodišnjeg Mileta. Već tada je ljude zabavljao uz pjesmu i tamburicu. Tako je dobio priliku da se sa vlasnikom traktora vozi po cijeli dan, dok on ore, Mile je svirao i pjevao uz tamburicu, to su bili njegovi prvi nastupi pred mještanima.

Mještani su pričali medijima i da je Mile bio prava atrakcija na slavama, te i da se i dalje prepričavaju dogodovštine koje su se desile kada on zapjeva gostima.

Međutim, on nije od samog početka muziku smatrao za svoju profesiju. On je je maštao o tome da postane profesor fizičkog vaspitanja i igra fudbal. Tako je bilo sve do kraja osnovne škole, odnosno osmog razreda. Kada je išao u četvrti razred srednje škole, imao je i prvu tezgu, i to onu novogodišnju. Pjevao je u jednom lokalu na dočeku Nove godine u Vogošći i odlično je prošao. Zaradio je mnogo novca.

Takođe, jedini je u to vrijeme pjevao grčke pjesme u Sarajevu. Jedan drug kupio mu je grčku gitaru buzuki. Navježbali su blok grčkih pjesama i postali prava atrakcija. Jedan od ključnih momenata bio je uspjeh na festivalu na Ilidži 1978. godine. Mile Kitić pokupio je prvu nagradu novinara, publike i žirija u vrlo oštroj konkurenciji sa pjesmom “Mala iz Novog Pazara”.

Saradnja sa “Južnim vjetrom” Miletu Kitiću donijela je veliki uspjeh i popularnost. Objavio je svoj prvi album, koji je dostigao tiraže od nekoliko stotina hiljada primjeraka. Saradnja je počela 1984, kada je Mile Kitić imao 32 godine.

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila