Tatijana Petković – (Tanja), rodom iz Niša, poznata je pevačica koja živi u Čikagu duži niz godina. Publika je voli jer ima veliki repertoar, sjajno peva izvorne narodne pesme kao i novokomponovane!  Pritom je vedra, smirena m, ljubazna, za svakog ima lepu reč. Njeno ime se ceni i poštuje!

Kada sam je pitala da li bi želela da uradimo intervju povodom njene muzičke karijere rekla je: “Može, pesma je moj život! Slobodno me pitaj sve što te zanima!”

Uvek se obradujemo jedna drugoj kada se vidimo, ovoga puta izabrale smo omiljeni  Starbucks Coffee i uradile intervju bez ikakve žurbe.

Kako je izgledao tvoj muzički početak; sa kim si prvo zapevala?

– Moja ljubav prema muzici datira još iz mladalačkih dana kada nisam ni pomišljala da ću se baviti pevanjem. Moj otac mi je preneo ljubav prema sevdalinkama koje je zavoleo služeći armiju u Tuzli iz koje su se iznedrili mnogi dobri pevači. U našoj kući stalno se čula muzika. Samim tim, muzika je postala moja opsesija, moja prva i najveća ljubav!

Moji prvi javni nastupi bili su sa KUD “Đuro Salaj” imala sam 18 godina  i čeličila se sa njima. Nastupali smo od Vardara pa do Triglava! Zatim je stigao poziv za nastup od profesora muzike Blaška Stankovića u poznatom hotelu Park u Nišu. Tada sam počela da se bavim profesionalno pevanjem i da zarađujem.

Moja plata je u to vreme bila pet puta  veća u odnosnu na radničku platu moga oca. Postala sam vrlo tražena pevačica što zbog repertoara što zbog interpretacije! Kasnije su počela da se ređaju razna slavlja, dobro se radilo i zarađivalo.

Koliko si dugo na estradnoj sceni da li si imala omiljenu muzičku ekipu u Srbiji?

– Posle 5-6 godina pevanja u mom  voljenom  Nišu počela sam saradnju sa orkestrom “Kristali” iz Zaječara. Radili smo zajedno  od 1989. do 2015 god.

Sve te godine pamtim kao lepu uspomenu. Mnogo smo radili, samo smo dolazili kući da zamenimo garederobu i išli smo dalje…

Postoji li neki  nastup u tvojoj bogatoj karijeri koji ti je ostao urezan u sećanju?

– Pamtim jednu svadbu u mestu Sikole kod Negotina gde smo moje kolege i ja (nas šestoro) poneli veliku kesu para kući. Toliko je para bilo da smo gazdi oprostili gažu koja nije bila mala, svakom je trebalo da plati po 500 evra. Častili smo ga (smeh) to nije baš uobičajeno.

Koliko si pesama snimila i ko su bili tvoji saradnici?

– Zapazio me je Milan Šoškić, ponudio mi je saradnju pa smo uradili dva CD za crnogorsko tržište. Crnogorci su veoma zahvalna publika pa ih ovom prilikom posebno pozdravljam.

Koja pesma ti je donela najviše uspeha u karijeri?

– Izdvojila se pesma “Rano moja” za koju je tekst napisao Milan Šoškić, kompoziciju i aranžman su uradili Radica i Slađan Ivanović.

Sezam Produkcija je uradila spot veoma profesionalno u predgrađu Čikaga. Možete ga videti na Yuotube (https://youtu.be/tKPFZSdcp7s) gde se nalaze i moje ostale pesme.

U Americi se još uvek traži dobra narodna pesma. Koje najradije pevaš i čuvaš ih od zaborava?

– Ljudi vole da slušaju i stare i nove pesme. Nove pesme ispoštuju ali kad atmosfera dođe do usijanja radije poruče stariju proverenu pesmu. One nikad ne izlaze iz mode. Čak su se neke stare pesme povampirile, kažu za njih da su iz naftalina.

Narod zna šta je dobra pesma, ima puno novih pesmica od danas do sutra! Znam da neću pogrešiti ako otpevam šumadijsku dvojku ili vranjansku ”Žal za mladost’, to uvek upali.

Poznata je stvar da na estradi pored pravih zvezda ima i zvezdica koje često zasijaju ali im je veliki problem da se održe. Šta bi savetovala mladim pevačima, početnicima?

– Mladim pevačima bih savetovala da se priklone narodnoj izvornoj muzici. Tu greške nema. Od repovanja i skakanja neće se ovajditi. Neka im pesme bar zaliče na narodnjake, to publika voli.

Ovo je moj dobronameran savet koji ne moraju da prihvate ako se ne slažu.

Ako bi imala moć da li bi nešto promenila na estradi?

– Hm… moć je velika stvar! Tad čovek može svašta ( smeh). Ja bih produžila radni staž pevača! Ako vredimo i u punoj smo glasovnoj formi, prepuni iskustva i znanja , publika nas traži, zašto bi svoj muzički vek završavali u 50-60. godini ? Zašto bi se sklanjali pojedinim mladim pevačima koji pojma nemaju. Oprostite što to kažem ali to je odavno uzelo maha!

Pogledajte u svetu kako se poštuju muzičke veličine koje su prešle pedesetu. Seli Dion ,Tom Džons itd… da ne nabrajam dalje. Definitivno sam za kvalitet pa makar i u sedamdesetim godinama.

Kakvu bi pesmu volela da snimiš u budućnosti?

– Imam veoma specifičan ukus, volim tužne, molske pesme, zatim makedonski ritam, obožavam šumadijsku dvojku. Kad bi mogla da se napravi takva kombinacija to bi bilo pravo!

Šta bi za kraj poručila našim čitaocima?

– Dragi naši zemljaci, čitaoci, kolege muzičari; pre svega vam želim dobro zdravlje, ljubavi danas više nego juče, sreću jer nam je svima potrebna. Da smo živi i zdravi još godina sto! Da nas sve čuva naš dragi Bog! 

Srdačan pozdrav, vaša Tanja Petković!

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila