Najlošo plasiraniot makedonski prestavnik na “Evrosong” dosega e grupata “Aj kju” (Eye Cue's) koja minatata godina završi na 18 mesto ne uspevajќi da i obezbedi plasman na svojata zemja vo finaleto. Odlukata da odi ovaa grupa ja donese  produkcijata na MRTV koja e zadolžena za selktiranje i izbor na prestavnik na ova internacionalno natprevaruvanje. Se razbira deka javnosta najprvin beše začudena, a potoa i otvoreno negoduvaše na izborot i odlukata na Makedonskata radio i televizija koja nikogaš ne obrazloži po koj kluč i kriterium se odluči za ovaa grupa koja za poširokata javnost e nepoznata. No kako i da e duoto se prestavi na evroviziskata scena vo Lisabon so pesnata “Izgubeno najdeno” („Lost and Found“)a za da e ironijata ušte pogolema bea proglaseni i za najlošo oblečeni prestavnici. Vsušnost ovaa nagrada koja nikoj od učesnicite na “Evrovizija” ne si ja posakuva se narekuva “Barbara Dex Aword” i se dodeluva ušte od 1993 godina. Glasanjeto za ovaa nagrada e otvoreno po finaleto na “Eurosongot”, a gledačite glasaat online za toa koj e spored niv najlošo oblečen izveduvač.

Očigledno i samata pejačka ne se gordee so ovaa nagrada pa za da se otarasi od lošiot spomen Marija Naumovska se doseti barem da se ofajdi od lošiot imige i go ogllasi evroviziskiot kostim za prodažba preku stranicata E-bay po cena od 5.000 dolari so dopolnitelna doplata za transportot koja čini 127 dolari. Ne se znae dali pejačkata ќe gi podeli ovie pari so kreatorot Alek Bilbiloski od Ohrid ili parite ќe si gi zadrži za sebe ublažuvajќi si ja “duševnata bolka” što ja pretrpi zaradi neuspešniot nastap. 
Evroviziskite fanovi važat za edni od najdoslednite “fanatici” koi patuvaat sekoja godina vo različni zemji kade se održuva ova takmičenje, gi sobiraat site izdadeni muzički albumi od ovoj festival i kupuvaat različni sitnici i rekviziti koi se simbol na ovoj natprevar. Znaejќi ja nivnata strast ne se somnevame deka ќe se najdi nekoj “zaluden” fan na “Evrosongot” koj ќe bide spremen za najlošiot evroviziski kostim od 2018 godina da i iskešira 5.127 dolari na Marija.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila