SakajЌi da gi informirame mladite i talentirani pesnopojci koi vo potraga po svojot son se interesiraat za najrazlični manifestacii od javen karakter preku koi možat da stignat do afirmativna forma go spodeluvame i na našiot portal ovoj javen povik za mladi i neafirmirani pejači preku koj ќe možete da se prijavite za učestvo na festivalot “Studensko leto 2019” Maglaj.
Propoziciite velat deka na ovoj festival možat da se prijavat site zainteresirani mladi i neafirmirani pejači koi se na vozrast od 17 do 30 godini  i koi sakaat da se oprobaat so vokalnata interpretacija vo zabavnata, odnosno narodnata muzika i da bidat del od dvete festivalski večeri koi ќe se održat na 16. i 17. 08. 2019 vo Maglaj Republika Bosna i Hercegovina.
So prijavata, koja treba da sodrži kratka biografija, podatoci za kontakt, obavezno treba da se dostavi i demo-snimka od kompozicijata koja ќe ja izveduva učesnikot, so orginalen tonalitet. Kompoziciite možat da bidat avtorski ili veќe izveduvani, zatoa što na ovoj festival isklučivo se ocenuva interpretacijata, a prednost imaat interpretatorite na sevdalinki ili kompozicii vo duhot na sevdalinkata vo kategorijata za narodna muzika.
Na festivalot site kompozicii se izveduvaat vo živo, bez plejbek i matrici i site izveduvači gi prati festivalski orkestar, taka što izveduvačite nemože da imaat svoja  muzička pridružba.
Stručnata komisija na Organizaciskiot odbor na festivalot ḱe izbere potreben broj  izveduvači. Organizatorot na festivalot go zadržuva pravoto za javni izvedbi. Snimanje i reprodukcija na site izvedeni pesni. Trošocite za učestvo na festivalskite večeri, koi opfaḱaat prevoz, smestuvanje i hrana, gi snosi organizatorot.

Izveduvačite  ќe gi ocenuva stručno žiri, žiri od novinari i publikata, po što ḱe bidat proglaseni nagradenite najdobri izveduvači, odnosno po tri interpretatori vo dvete kategorii spored ocenkite od žiri komisiite i od glasovite na publikata.

Rokot za prijavuvanje za učestvo na festivalot e 10 juni 2019 godina. Prijavite može da se ispratat na e-mail: studentsko.ljeto@maglaj.ba ili na adresa: Opština Maglaj-Organizaciski odbor na manifestacijata “Studentsko leto”, ul. “Viteška” br. 4, 74 250 Maglaj, BiH, i na e-pošta: dihamag@gmail.com ili na adresa Hana Čizmiḱ (tel: 062 / 889-400), Aleja Liljana 27/12, 74 250 Maglaj, BiH kako i na meil: bennaminhasanic@gmail.comtelefon 062 / 386-676 ili da ispratite poraka na Fejsbuk profilot Benjamin Hasaniḱ (Benjamin Hasanič)

Inaku “Studensko leto” e festival koj za prv pat e odžan vo 1964 godina, spored idejata na togašnata mladina i studenti koi odlučile maglajskite leta da gi pretvorat vo festivali na sonceto, sportot ljubovta i muzikata.Sredbite na togašnite pejači amateri od Tešanj, Doboj i Maglaj go preporodile gradot i blagodarenie na mladeškiot entuzijazam na studentite od togašna Jugoslavija mnogu  od denešnite afirmirani muzički iminja tokmu tamu gi napravile svoite prvi muzički čekori…
Golem e brojot na popularni estradni zvezdi koi bile del od učesnicite niz godinite na ovoj festival, a kolku za ilustracija ќe gi nabroime najpopularnite od niv kako što se Severina, Lepa Brena, Željko Samardjiќ, Đulijano, Asim Brkan, Omer Livnjak, Šerif Konjeviќ, Dobrivoje Topaloviќ, Daniel, Slagjana Miloševiќ i drugi…
 
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila