Sekojdnevno sme svedoci na noviot takanarecen trend na makedonskata estrada, a toa se nivnite omileni coveri iliti prepevi so koi našite estradnjaci gi širat perjata dokažuvajќi gi svoite navodni potencijali koi odаmna se diskutabilni po mnogu osnovi, ama nejse sega toa nema da go razglabame zošto ќe treba dolga i široka da ja pravime…

Ovoj pat ќe se zadržime samo na coverite koi sekojdnevno se promoviraat preku nivnite profili na društvenite mreži i so koi dobivaat lajkovi i pofalbi od obožavatelite nesvesni deka toa e samo moment na laskanje koj ne nosi vistinski vrednosti i koj ne ostava traga vo vremeto…
Možebi zvučam premnogu strogo no definitivno od nikogaš prepevite ne bile odlika na profesionalcite. Za volja na vistinata se slučuvalo nekoj poznat evergrin da bide prepean  od nekoj pomlad pejac no najčesto pričina za toa bilo ili snimanje na nekoj film kade taa pesna se koristi, ili ednostavno pejačot imal nekoja lična simbolika i emotivna potreba da ja prepee taa pesna.
Ako se znae deka zvezdite od sosedstvoto koi važat za “mega starovi” kako Čolič, Brega, Brena, Ceca, i.t.n nikogaš ne snimale coveri tuku avtorski melodii togaš čudno e kako može našite da ja pobrkale materijata, a od druga strana reper im se tokmu spomenative i nivniot način na rabota !?!
Deka se e mnogu konfuzno potvrduvaat standardite kaj nas i vo sosedstvoto. Dodeka tamu nepoznati mladi pejači se natprevaruvaat vo “Talent Show” programite so pesni od poznati pejači i se trudat da gi dokažat svoite glasovni možnosti preku veќe ispeani pesni, našive obratno poznatite i priznatite i se dokažuvaat na publikata so snimanje na prepevi od nivni kolegi ili na obnarodeni pesni i toa go prestavuvaat kako nov materijal?!
Toa moze da bide se no ne i nov materijal od pričina što e veќe slušnato i videno. E sega dali ќe se modulira i obleče vo nova ruba preku nov aranžman spagja vo resorot na finesi isto kako i samata izvedba, no ednaš ispeana pesna e ispeana pesna se drugo e prepeano, a toa znači reprodukcija.
So vakvite potezi estradata samo potvrdi  deka nema “sveža krv” i sveži idei, deka nema avtorski potencijal nitu hitovski tandemi, a se nema ni hrabrost za da se rizikuva tuku odat na sigurno proverena varijanta koja znači dobar pomin kaj publikata.
A publikata im e onaa vo kafičite, klubovite i na svadbite, zošto odamna nikoj od našata estrada nema publika po koncertnite sali zatoa što  ednostavno godini treba da minat za nekoj pejač da se odluči da snimi nov album koj podrazbira novi pesni, mnogu avtori, mnogu vložuvanje, i.t.n. Se toa denes e svoeviden luxsuz za mnogu estradnjaci pa rezoniraat po principot da bidat praktični i pametni.
Mozebi se praktični no prašanje e kolku e toa pametno zatoa što so pesni koj se prepeani verzii na verzijata ne se gradi status na zvezda tuku status na tezgaroš…
B.K. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila