Vo presret na 15 godišnoto organiziranje na manifestacijata “Vešta žena” vo Prilep, koja i ovaa godina ќe gi prestavi najkreativnite prilepčanki na edno mesto go odbeležuvame i 15 godišniot jubilej na edna od najveštite ženi od našiot grad koja od samiot početok e sinonim za ovoj natprevar i koja e pobednik i na državno nivo Menče Kostoska.

Ovaa vredna prilepčanka site ovie izminati 15 godini e prisutna na ovaa manifestacija niz site nejzini fazi i kako učesnik, t.e. natprevaruvač, i kako del od organizatorskiot tim, i kako ocenuvač vo žiri komisijata i na kraj kako organizator na samata manifestacija. Nejzinata kreativnost i estetska izvedba ne go ostavila ramnodušno niedno oko sto gi videlo rakotvorbite koi se dosta umetnički osmisleni i izvedeni so eden vrven profesionalizam što retko se sretnuva.

Dodeka razgovarame so ovaa vredna žena koja uživa vo kreiranjeto dobivame vpečatok deka ništo ne i prestavuva problem, ni izrabotkata na slatki i torti po naračka ni prodažbata vo nejzinata slatkarska rabotilnica “Bajadera” ednostavno taa uživa vo sekoj mig od sozdavanjeto na slatkite zadovolstva.

Mence kako ja otkri svojata darbina za izrabotka na slatkarski eksponati ? Velam eksponati zošto čovek koga ќe vidi kako se izraboteni tvoite torti i slatki posakuva da gi drži kako ukras vo regal.

– “Iskreno mene toa mi e mnogu prirodno i uživam vo celiot proces na sozdavanje od ideja do realizacija. Koga nie startuvavme so ovie natprevari na “Vešta žena” vo Prilep ne se koristeše masovno internetot i ideite što gi nudi toj, tuku ednostavno moravme sami da ja osmislime temata so koja ќe se natprevaruvame, potoa da gi nabavime ili napravime site propratni rekviziti koi ja dopolnuvaat i na kraj da go napravime predjadenjeto, glavnoto jadenje i desertot pa taka uokvireno da ja dolovime cela simbolika na izbranata tema so koja se natprevaruvame. Jas insistirav na orginalnost i mislam deka toa site ovie godini me dvoeše zatoa što ne sakav da se povtoram so nekoja tema koja veќe ja imala nekoja od učesničkite na državno nivo”.

Ravojniot pat na Menče dokažuva deka talentot koga togaš mora da izlezi na površina pa taka taa iako završila sredno trgovsko učilište, a podocna i viša ekonomska škola sepak patot ja odnel najprvin da raboti vo slatkarnica pa podocna bila tehnička sekretarka vo pretprijatie, za onoj moment koga se zatvorila firmata da započne so privatna trgovija so tekstil i togaš spontano započnuva da izrabotuva i karnevalski kostimi za koi se projavuva golem interes vo toa vreme zatoa što takva garderoba kaj nas ednostavno nemožeše da se nabavi. Nejzinite kreacii bea tolku mnogu orginalni i vešto izraboteni što nalikuvaa na vistinski kostimi za scena. Podocna taa šie i kostimi za natprevaruvači vo latino američki tanci i seta taa umetnička ekspanzija ja zaokružuva so izvedbata na slatkarskite produkti koi mamat vozdiški sekogaš koga čovek ќe gi vidi.

-“Započnav vo 2004 da se natprevaruvam, za vo 2005 godina da pobedam i na državno nivo. Imav temi koi baraa posvetuvanje zošto osven podgotovka na hrana jas trebaše taa da ja napravam vo forma na zemjin globus, vo forma na čajarnik, vo forma na drzvo na životot, vo forma na mašina za pišuvanje, ednostavno sama si zadavav novi predizvici i barav način kako ќe stignam do krajnata cel, a koga toa ќe go vidi publikata posakuvav da ne razmisluva što e tuku da e najslično na samiot orginal”.

Bidejќi si dokažana delovna žena koja može da se pofali so uspešen semeen biznis koj zasega e pod tvoj nadzor i ingerencii dali si razmisluvala na koj ќe mu go otstapiš svoeto mesto odnsono koe od tvoite deca go ima nasledeno tvojot umetnički afinitet.

-” I ќerkata i sinot pa i snaata možam da se pofalam deka imaat smisla i potencijal za izvedba na slatkarski produkti, no sepak jas lično smetam deka sinot veќe me nadminuva i vo ideite i vo izvedbata na produktite. Tuka nekade i pomalata vnuka Irina od ќerka bi ja spomenala zošto čuvstvuvam deka i taa ќe povleče na baba i deka ima izrazita kreativnost. Znaete za se treba ljubov i ako nešto imaš vo sebe toa koga togaš ќe se pokaži ništo na sila ne biduva…

B.K.

FOTO GALERIJA:

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila