Prošlo je već pola godine kako je mladi, talentovani, šarmatni francuski kuvar (chef) Guillaume Iskandar krenuo da stvara magiju i osvaja Beograđane  i mnoge strane goste svojim konceptom kuvanja, maštom i maestralnošću.

Kreirajući svoja mala, velika čudesa spojio je svoje iskustvo i vrhunski talenat sa sjajnim izborom kvalitetnih srpskih domaćih svežih proizvoda.  I to isključivo sezonskih.

Guillaume Iskandar dete Provanse, pravo iz Pariza i svog restorana  sa Michelin zvijezdom došao je u Beograd i krenuo da gastronomsku scenu Beograda menja polako, ali sigurno.

Nisam bila kod Guillaume gost na kafi nego kako to divni, francuski običaj nalaže na čaši šampanjca. Nisam sigurna kako se zvao, ali bio je pink i sjajana radost u čaši. Izbor naravno.

Na božanstvenom putovanju u restoranu Langouste, kroz specijlni meni koji je Guillaume kreirao otišla sam sa velikim uzbuđenjem, jer neskromno moram priznati, ipak sam solidan poznavalac hrane i  restorana širom sveta i veliki hedonista.

Gulliaumeov koncept i filozofija kuhanja ogleda se i u izboru menija koji isključivo zavisi od dostupnosti i kvaliteta  namirnica. Kao tipičan predstavnik francuske Provanse, izuzetnu pažnju poklanja kvalitetu sirovina za kuhanje, pa je shodno tome bilo očekivati odlučio da sami počnu da  uzgajaju svoje proizvde na farmi, kod Mladenovca. Tako imaju najbolju kontrolu kvaliteta sirovina koje koriste. Šef obožava povrće i kaže da je srpsko divno i misli da je srpska jagnjetina najbolja koju je ikada probao.

Meniji su sezonski, menjaju se svako par dana u zavisnosti od ponude svežih sirovina.

Restroran se inače nalazi na Kosančićevom vencu i ima predivan pogled na reku. Prefinjen, otmen i elegantan. Konabari su srdačni i izuzetno profesionalni isto kao mladi menadžer koji se brine da u svakim trenutku svi gosti budu zadovoljni.

Francuska i italijanska vina su pažljivo birana kao i domaća srpska. Detalje iz uživanja našeg menija za degustaciju vam neću prepričavati. Bilo je jednostavno fantastično. Prava gozba za sva čula, za nepca i za oko, mala umjetnička remek dela.

Mislim da odslikavaju i Gaulliamuovu kompoleksnu ličnost, sa jedne strane vrlo precizna i ukusna gastronimaska remek djela koja u isto vrijeme pokazuju njegovu umetničku i avanturističku crtu. Gijom je i sjajan domaćin i njegov karakter se vidi kako u odnosu sa pomoćnicima u kuhinji tako i time što svojom harizmom daje jedan poseban osećaj i energiju celom restoranu i kompletnom utisku.

Moram ipak naglasiti da je moje omiljeno jelo, koje me oduševilo, ostriga sa teletinom, renom i sosom. Toliko kompleksno, sa različitim ukusima i tehnikom – jednostavno čarolija.

Sledeći put kada dođete u Beograd odmorite se malo od roštilja i kafana i obavezno se prepustite apsolutnom doživljaju, istinskom uživanju u hrani, atmosferi i majstorskim remek delima Gulliamu Iksandera.

Kao neko ko se naputovao svetom i ko je uživao u najboljoj hrani svetskih majstora,  sigurna sam da će uskoro i Beograd sa Gulliaume i Langoustom dobiti i svoju prvu Mišelen zvezdicu.

A ako nekim čudom i ne dobije, Iskandar je zauvek moja omiljena  zvezda kulinarsta na ovim prostorima. Stefani Tramp se nedavno i sama uverila da je to tačno. Nemojte ni vi propustiti priliku, ako vas put nanese kaldrmom Kosančićevog venca.

Dragana Petrović

FOTO GALERIJA:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila